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Dear Mr. O'Connor: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your October 18, 2012 letter requesting clarification ofthe Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to training requirements 
for packaging component suppliers. You present two specific package component supply 
situations and ask if the training provisions for hazmat employees found in Subpart H of 
Subchapter C of the HMR are applicable. Your questions are paraphrased and answered 
below: 

Ql. If Company A supplies drum lid locking rings to Company B who manufactures, 
sells, marks, and certifies DOT 1A2 steel drums for use in commerce per 
§ 178.504(a)(2); is Company A considered a hazmat employer and required to have 
a DOT training program in place for hazmat employees per Subpart H of Subchapter 
C of the HMR, or is it exempt from these requirements? 

A 1. The answer is no. The definition of a hazmat employee includes, among various 
other possible functions, an individual who designs, manufacturers, fabricates, 
inspects, marks, maintains, reconditions, repairs, or tests a package, container or 
packaging component that is represented, marked, certified, or sold as qualified for 
use in transporting hazardous material in commerce. While reference is made to 
manufacturers of packaging components in the definition ofhazmat employee; the 
intent of their inclusion is not to cover producers of parts that may be sold by the 
manufacturer who are not aware that the purchasers' intent is to utilize the 
component in a hazardous materials packaging. 

Q2. If Company C is a hardware supplier to a wide range of industry customers and also 
provides nuts and bolts to Company B (from question 1 above) for the lid locking 
ring, is Company C considered a hazmat employer and required to have a DOT 
training program in place for hazmat employees per Subpart H of Subchapter C of 
the HMR, or is it exempt from these requirements? 

A2. See answer A1 above. 



I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

tf?M· . 
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Mr. Charles Betts, Director 
Standards and Rulemaking Division 

Department of Energy 
Washington, DC 20585 

October 18,2012 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10, U.S. DOT 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Clarification of the Hazmat Training Requirements for Packaging Component Supplier 

Dear Mr. Betts: 

The purpose of this letter is to request claritlcation on the applicability of the requirements in 
49 CFR 171. I, Applicability of Hazardous lvfaterials Regulations (H},;fR) to persons and 
jimctions, where it states: 

The law also authorizes the Secretwy to apply these regulations to persons who 
mam!frtcture or maintain a packaging or a component o[a packaging that is 
represente£1, marke£1, certijiecl, or sold as qualijled for use in I he tramportation of a 
hazardous material in commerce. 

The clarification requested is specific to packaging component suppliers and whether those 
suppliers are considered hazmat employer and therefore required to implement a DOT training 
program for designated hazmat employees. Please provide responses to Questions 1 and 2 
below. 

Question 1: If Company A supplies drum lid locking rings to Company B who manufactures, 
sells, marks and certifies DOT 1 A2 steel drums for use in commerce per 49 CFR 178.504(a)(2), 
is Company A considered a hazmat employer required to have a DOT training program in place 
for hazmat employees per 49 CFR 172 Subpart H, or is it exempt from these requirements? 

Question 2: Similarly, if Company C is a hardware supplier to a wide range of industry 
customers and also provides nuts and bolts to Company B (from Question 1 above) for the lid 
locking ring, is Company C considered a hazrnat employer required to have a DOT training 
program in place for hazmat employees per 49 CFR 172 Subpart H, or is it exempt from these 
requirements? 

Please clarify the intent of 49 CFR 171.1 as it applies to the questions above. 



Thank you in advance for your prompt consideration of this request. If you require additional 
information, please contact me at (30 1) 903-7284, or Mr. Ashok Kapoor of my staff at (202) 
586-8307. 

Sincerely, 

Stephen C. O'Connor 
Director 
Office of Packaging and Transportation 


