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Dear Ms. Scheel: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your October 22, 2012 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-185) applicable to incident reporting. 
Specifically, you describe a spill of approximately 3 gallons of Sulfuric Acid that occurred 
during the unloading of a DOT 407 specification cargo tank motor vehicle. You indicate 
that in this scenario, the carrier was still present and was working jointly with the consignee 
to unload the material using a consignee-owned unloading line. Based on this scenario you 
ask; if the product is still considered in transportation and who is responsible for completing 
the Hazardous Materials Incident Report on DOT Form F 5800.1, as required by § 171.16. 

As required in§ 171.16, each person in physical possession of a hazardous material at the 
time an incident specified in § 171.16 occurs during transportation (including loading, 
unloading, and temporary storage) must submit a Hazardous Materials Incident Report on 
DOT Form F 5800.1 within 30 days of discovery of the incident. According to§ 171.1(c), 
transportation begins when a carrier takes physical possession of a hazardous material for 
the purposes of transporting it and continues until the hazardous material is delivered to the 
destination indicated on a shipping paper, package marking, or other medium. Furthermore, 
§ 171.1( c)(3) explains that transportation of a hazardous material in commerce includes 
"emptying a hazardous material from the bulk packaging after the hazardous material has 
been delivered to the consignee when performed by carrier personnel or in the presence of 
carrier personnel." 

In the scenario you describe, the material is considered to be in transportation and in the 
possession of the carrier until delivery to the consignee is complete. Incidents that occur 
while the carrier that delivered the hazardous material is observing or participating in 
unloading operations must be reported by the carrier because the carrier is deemed to be in 



possession of the hazardous material at that point. In the scenario you provide, the carrier 
must complete and submit a DOT incident report. However, the HMR does not prohibit the 
consignee from completing and submitting the incident report. 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Tuesday, October 23, 2012 10:05 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: Hazardous Material Incident Reporting Requirements 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 
Thanks, 
Victoria 

From: Karen SCHEEL [mailto:karen.scheel@total.coml 
Sent: Monday, October 22, 2012 12:06 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Hazardous Material Incident Reporting Requirements 

6«.-cha./6 
Ql71· l(p 
§ J71 . 8 

:It!cid-enf f?rrfV:J 
12-0237 

I am writing to request clarification ofthe Hazardous Material Incident Reporting requirements. 

While unloading hazardous material (sulfuric acid) from a bulk packaging (truck), a leak occurred on a consignee~owned 
unloading line. The driver was present and participated in the unloading process along with consignee personnel. The line 
was located between the delivering truck and the consignee tank, to which the sulfuric acid was being unloaded. 
Approximately 3 gallons sulfuric acid were spilled to containment. There were no injuries or exposures. 

According to 49CFR171.8, "Unloading Incidental to Movement" means " . .for a bulk packaging, emptying a hazardous 
material from the bulk packaging after the hazardous material has been delivered to the consignee when performed by 
carrier personnel or in the presence of carrier personnel...." 

49CFR171.6(a) states that "each person in physical possession of a hazardous material. .. must submit a Hazardous 
Materials Incident Report on DOT Form F 5800.1" 

Because the carrier was still present <;md obsE;rving or participating in the unloa ing, it appears that he was still in 
possession of the material. Howevei, because the unloading line belonged to us the consignee facility, it caused us to 
look further into the regulation to d~termine whether it made sense for the ca ier to report a leak on our facility 
unloading line. '-\., 

' ~ ""--- .. ,, /,_,,./ 

In addition, on the form "Instructions for CompTettng~.Wa«tt=Getts-Materials Incident Report -Department of 
Transportation Form F 5800.1", in the section titled "Who Must Complete the Report" it is stated: "Any person in 
possession of a hazardous material during transportation, including loading, unloading and storage incidental to 
transportation must report to the Department of Transportation (DOT) if certain conditions are met. This means that 
when the conditions apply for completing the report, the entity having physical control of the shipment is responsible for 
filling out and filing form 5800.1. For example, if a shipper is carrying hazardous material and the material is in the process 
of being unloaded by the consignee and there is an incident involving this material, the consignee is responsible for filling 
out and filing the form". 

If a consignee and carrier are jointly working together to complete the unloading, and the product has moved into the 
consignee-owned unloading line, 1) is the product still in transportation? and 2) If applicable, should the carrier be 
expected to file a 5800 report for an incident involving the consignee-owned unloading equipment, or should the 
consignee make the report? 

I appreciate your assistance in clarification of this requirement. 
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Thank you, 

Karen 

Karen Scheel 
Sr. HSE Coordinator- Transportation and Product Safety 
Total Petrochemicals & Refining USA, Inc. 
1201 Louisiana St. Ste. 1800 
Houston, TX 77002 
Work: {713) 483-5048 
Mobile: (713) 569-1078 
Fax: (713) 483-5050 
Karen.Scheel@total.com 

This e-mail and any attachments may contain confidential information. If you are 
not the intended recipient, please notify the sender immediately by return e-mail, 
delete this e-mail and destroy any copies. Any dissemination or use of this 
information by a person other than the intended recipient is unauthorized and may 
be illegal. 
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