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Dear Mr. Bartley: 

SEP 1 3 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your April 20, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You note that for transportation by 
water§ 173.203(i)(2) requites the minimum flash point, if 60 oc (140 °F) or below (in oc 
closed cup (c.c.)) to be entered on the shipping paper in association with the basic 
description. You ask whether this requirement applies to Division 2.1 flammable gas. 

The answer is no. The definition of flash point as provided in§ 173.120(c)(1) is the 
minimum temperature at which a liquid gives off vapor within a test vessel in sufficient 
concentration to form an ignitable mixture with the air near the surface of the liquid. 
Therefore, the HMR § 172.203(i)(2) requirement that for transportation by water, the 
minimum flash point must be entered on the shipping paper, applies only to liquids. If the 
material is appropriately classed as Division 2.1, the flash point does not apply. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

rr1~~· 
Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Friday, April20, 2012 

Mr Charles Betts, , 
Director of Hazmat Standard$ 
Office Hazardous Materials Standards 
USDOTPHMSA ! 
Attn: PHH-10 i 

HORIZON 
L I N E s SM 

U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SB. 
Washing, DC 20590-0001 \ 

Re: 49CFR172.203(i)(2) - T~ansportation by water 

Dear Mr Betts, 

I 
Our Company, Horizon Line$, LLC, is a domestic ocean container water carrier who ship 
containerized cargo to offshore domestic locations. There is beginning to develop some 
confusion in reference to 49dFR172.203(i)(2) as it applies to class 2.1 cargo. The regulations in 
essence state that for carriagd by water, the shipping paper must include the flash point if the 

! 

cargo has a "Minimum flashpoint if60 °C (140 °F) or below (in oc closed cup (c.c.)) in 
association with the basic de~cription". 

l 
The requirement to provide t~e flash point for class 3 flammable liquid cargos is a standard 
practice in the vessel transpott:ation industry but there has developed some confusion as to 
whether this requirement is t<} be equally applied to class 2.1 flammable gas cargo. The 
regulations seems to indicate lthat this flashpoint requirement pettain to only class 3 flammable 
liquid cargo based on the de.Qnition in 49CFR171.8 for the flash point as well as the reference 
and information in 49CFR17$.120. A requirement for a flash point for class 2.1 also seem to be 
in conflict with 49173.115 asjit defines class 2.1. 

1 

Please advise whether 49CF1172.203(i)(2) applies to class 2.1 flammable gas cargo. 
I 

Thank you for your help in t*s matter. 

Regards, 

'//;/c, ,l-
( ~/'i/'£LL1~j 

. J 

CliffB~ley 
Manager Hazardous 
Horizon Lines, LLC 
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