
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Vincent F. Staregowski 
Hazmat Specialist 
Events Air Cargo 
6111 Lockheed 
Anchorage, AK 99518 

Reference No.: 12-0200 

Dear Mr. Staregowski: 

DEC 0 5 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your September 05, 2012 email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You present a scenario in 
which you utilize an electric battery- powered pallet jack to move pallets from the door of 
the aircraft to their assigned position on the aircraft. The pallet jack then travels with the 
aircraft and is utilized to move pallets back to the door for offload at destination. Finally the 
pallet jack returns with the aircraft to its final destination. You ask if shipping papers are 
required for the movement of this pallet jack. 

As specified in§ 175.8(a)(2), hazardous materials required aboard an aircraft in accordance 
with the applicable Federal Aviation Administration (FAA) airworthiness requirements and 
operating regulations are excepted from the requirements of the HMR. If the pallet jack is 
not eligible for the exception in§ 175.8(a)(2) requirements for transporting battery- powered 
equipment for transportation by aircraft are found in§ 173.220. Various exceptions are also 
provided in§ 173.220(h). It should be noted that shipping papers are not excepted for 
battery- powered machinery when offered for transport by aircraft. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

/)_L~ 
Delmer Billings OV 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Wednesday, September 05, 2012 5:10PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: BATTERY POWERED EQUIPMENT. 

Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Vincent Staregowski [mailto:anccarS@evertsair.coml 
Sent: Tuesday, September 04, 2012 2:33 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: Vincent Staregowski 
Subject: BATTERY POWERED EQUIPMENT. 

Everts Air Cargo 
6111 Lockheed 
Anchorage, Alaska 99518 

I am an air carrier who on occasion utilizes 
A electric pallet jack (battery powered equipment) to move pallets from the door or the aircraft 
to its assigned position on the aircraft. The pallet jack travels with the aircraft and 
again it it utilized to move the pallets back to the door for offload at destination. 
The pallet jack returns with the aircraft back to Anchorage, 

My question: are shippers papers required as this pallet jack is aircraft equipment 
and not moving in commerce.?? 

Please answer in letter of interpretation so I may file 
the correct requirement. 

Thank you 
Vincent F Staregowski 
Hazmat Specialist 
Everts Air Cargo. 
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