
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

DEC 2 0 2012 

Mr. Bob Cogen 
ADG Compliance Manager 
United Parcel Service 
9406 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 

Ref. No.: 12-0146 

Dear Mr. Cogen: 

1200 New Jersey· Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your July 3, 2012 request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to limited quantity marking and 
labeling requirements. In your letter, you provide a picture of a limited quantity package 
with obscured markings and labels. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Q 1. Is it permissible for a proper shipping name (PSN) and identification number (ID 
Number) to appear on a limited quantity package offered for transportation and 
transported by surface modes? 

Al. The answer is yes, provided the PSN and ID Number are representative of the 
packaged hazardous material, and they meet the applicable requirements of 49 CFR 
Part 172, Subpart D. In accordance with § 172.315(a), a package prepared in 
accordance with applicable limited quantity requirements in part 173 of the HMR, 
and offered for transportation by a mode other than air, must display the limited 
quantity marking shown in paragraph (a)(1) of§ 172.315. A package displaying 
this mark is not subject to the marking requirements of§ 172.301 unless the limited 
quantity package also contains a hazardous substance or a hazardous waste. 
Required markings need not be duplicated if already marked as prescribed 
elsewhere in the subpart. As an alternative, a packaging may display the limited 
quantity "Y" mark shown in paragraph (b) of § 172.315 if the package conforms to 
authorized substance and article provisions and the inner and outer package 
quantity limits prescribed in § 173.27(f). 

Alternatively, in accordance with § 172.315( d), except for transportation by aircraft 
and until December 31, 2013, a package containing a limited quantity may continue 
to be marked in accordance with the requirements of§ 172.315 in effect on 
October 1, 2010 (i.e., square-on-point with ID Number). For transportation by 
aircraft and until December 31, 2012, a package containing a limited quantity may 



continue to be marked in accordance with the requirements of § 172.315 in effect 
on October 1, 2010 (i.e., square-on-point with ID Number) as an alternative to the 
marking required by paragraph (b) of § 172.315. 

Q2. Is it permissible to display a hazard label on a limited quantity package offered for 
transportation and transported by surface modes? 

A2. The answer is yes, provided the label meets the applicable requirements of 49 CFR 
Part 172, Subpart E. No person may offer for transportation and no carrier may 
transport a package bearing a label, unless the package contains a hazardous 
material and the label represents the hazard of the material contained in the 
package. 

Q3. If a shipper offers a package to a carrier displaying a limited quantity marking 
applied in a manner that partially covers a PSN, is it the carrier's responsibility to 
reject the package? (Please see the attached picture.) 

A3. The answer is yes, unless the shipper or carrier obliterates, removes, or securely 
covers the obscured marking as required by §§ 172.303 and 172.304. 

Q4. If a shipper offers a package to a carrier displaying a limited quantity marking 
applied in a manner that partially covers a hazard label, is it the carrier's 
responsibility to reject the package? (Please see the attached picture.) 

A4. The answer is yes, unless the shipper or carrier obliterates, removes, or securely 
covers the obscured label as required by §§ 172.303 and 172.304. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Hazardous Material Information Center 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: HM-215K Marking Requirements 

To Whom It May Concern: 

I am writing to request clarification on marking requirements for Limited Quantity 
packages being transported on the ground. 

I. Is it allowed for a Proper Shipping Name and UN number to appear on a ground 
limited quantity package, for which there is no requirement for shipping papers because it 
is marked with one ofthe limited quantity marks authorized under 172.315(a) and (d)? 

2. [s it allowed for a hazard label to appear on a ground limited quantity package referred 
to in point (1) above? 

3. According to 172.315(a), properly marked limited quantity packages are not subject to 
the marking requirements of 172.301 (i .e. Proper Shipping Name and UN Number) when 
they are properly marked as a limited quantity. Is there ever a situation in which a carrier 
is required to check packages for the proper application of Proper Shipping Name and 
UN Identification number markings if they appear on a ground package marked as a 
limited quantity and offered without shipping papers? Specifically, if a shipper offers a 
package (without shipping papers) that has a Limited Quantity mark applied in a manner 
that partially covers a proper shipping name, is it the carrier responsible to reject the 
package based on non-compliance with 172.304(a)(3)? 

4. The HMR provide labeling exceptions for limited quantity ground packages in classes 
(2, 3, 4, 6, 8, and 9). Is a carrier required to check packages for the proper application of 
Hazard Labels if they appear on a ground package marked as a limited quantity? 
Specifically, if a shipper offers a package that has a Limited Quantity mark applied in a 
manner that partially covers a hazard label, is the carrier responsible to reject the package 
based on non-compliance with 172.406(f)? 

(Please see example on the following page) 



Example 1: A Limited Quantity mark is placed over a Class 3 hazard label. 

Example 2: A Limited Quantity mark is placed over a Proper Shipping Name. 

Thank you in advance for your assistance. 

Sincerely, 

Bob Cogen 
ADG Com pi iance Manager/ UPS 
9406 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 

partially covered 
by "Ltd Qty" 

Proper Shipping 
Name "Acetic 

Acid" is partially 
covered by "Ltd 

Qty" mark. 


