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Dear Ms. Horn: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washmgton. DC 20590 

This responds to your June 1, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for 
self-accelerated decomposition temperature (SADT) materials. Your questions are 
paraphrased and answered as follows: 

Ql. Would a single driver be able to transport a temperature control material as listed in 
49 CFR § 173.225 if the transportation is longer than the permissible Hours-of­
Service for the driver to drive, i.e. TX to NY? 

A 1. The HMR does not specify Hours-of-Service requirements. Hours-of-Service 
regulations are under the jurisdiction of the Federal Motor Carrier Safety 
Administration (e.g., the Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR; 49 
CFR Parts 350-399)). Under the HMR, we have no provisions regarding single v. 
multiple drivers or Hours-of-Service requirements for SADT materials. However, 
as required by§ 173.21(f)(3)(i)(A), a material meeting the criteria of§ 173.21(±) 
may be transported only in a transport vehicle, freight container, or motor vehicle 
equipped with a mechanical refrigeration unit, or loaded with a consumable 
refrigerant, capable of maintaining the inside temperature of the hazardous material 
at or below the control temperature required for the material during transportation. 

Q2. Would the control temperature log have to be done ifthere is a visible warning 
device on the refrigerated unit? Further, would a single driver be able to transport 
if longer than the permissible Hours of Service for the driver to drive? (Driver 
would not be able to see or hear alarm if in sleeper's berth.) 

A2. As required by§ 173.21(f)(3)(i)(C), the vehicle operator shall monitor the inside 
temperature of the transport vehicle, freight container, or motor vehicle and enter 
that temperature on a written record at the time the package is loaded and thereafter 
at intervals not exceeding two hours. Alternatively, a transport vehicle, freight 



container, or motor vehicle may be equipped with a visible or audible warning 
device that activates when the inside temperature of the transport vehicle, freight 
container, or motor vehicle exceeds the control temperature required for the 
material. The warning device must be readily visible or audible, as appropriate, 
from the vehicle operator's seat in the vehicle. In order to be in compliance, either 
a written record is required to be completed or, as an alternative, a visible or 
audible warning device. Finally, please see Al regarding Hours-of-Service or 
single v. multiple drivers issues. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us ifwe can be of further assistance. 

Sincerely, 

c---7~4~ 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



NEWCENTURY 
TRANSPORTATION, INC.® 

June 1, 2012 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH 10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590 

Re: Interpretation- 49CFR 173.21(f)(i)(C) 

To Whom It May Concern: 

To clarify the subject regulation, can you provide PHMSA's interpretation for the 
following: 

1. Would a single driver be able to transport a temperature control material as listed in 
49CFR173.225 if the transportation is longer than the permissible Hours of Service for 
the driver to drive. i.e. TX to NY. 

2. Would the control temperature log have to be done if there is a visible warning device 
on the refrigerated unit. Further, would a single driver be able to transport if longer than 
the permissible Hours of Service for the driver to drive. Driver would not be able to see 
or hear alarm if in sleeper's berth. 

My contact information is: Donna Horn, EHS&Hazmat Manager, New Century 
Transportation, Inc. 45 E Park Drive, Westampton, NJ 08060, 609-265-1110 x6679, fax 
number 609-265-1746. 

Thank you for your attention in this matter. 

Very truly yours, 

If~·~ 
Donna CHorn · 
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