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of Transportation 
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NOV 1 5 2012 

Scott Fleming 
Akrochem Corporation 
255 Fountain Street 
Akron, Ohio 44304 

Reference No.: 12-0110 

Dear Mr. Fleming: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your May 9, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the labeling and 
marking requirements for a Division 6.1, Packing Group (PG) I material that your 
company imports. You state your supplier intends to place this material in a plastic bag, 
mark the bag with the required HMR labels and markings, and then place the bag into a 
United Nations (UN) 5H4 clear, non-bulk plastic bag that meets the UN specification 
requirements for a Division 6.1, PG I package. You ask if the HMR permit a shipper to 
place the UN identification number, proper shipping name, label, and marine pollutant 
marking on the non-specification interior bag provided this information is clearly visible 
through the outer UN 5H4 bag. 

The answer is no. The HMR require hazard communications markings and labels to be 
placed on each non-bulk package before it is offered for transportation in commerce (see 
§§ 172.300(a) and (b), and 172.400(a)). Section 171.8 defines a package as a packaging 
plus its contents. It is the opinion of this Office that a complete hazardous materials 
package is one that complies with the HMR in such a manner that does not permit the 
release of any hazardous material it contains and meets all other criteria necessary to be 
acceptable in transportation under the HMR. However, permissive labeling and marking 
prescribed in 49 CFR Part 172 are allowed on hazardous materials packagings, such as 
inner packagings, provided the labels and markings used represent the hazards presented 
by the material (see §§ 172.303, 172.40l(a)(1) and (a)(2)). This Office does not 
recommended this practice as it may result in confusion that could frustrate the movement 
of this packaging as carriers attempt to determine whether the packaging is authorized in 



transportation. Also, please note that the HMR permit solid PG II and III, Division 6.1 
materials to be shipped in UN 5H4 plastic film bags, but do not permit PG I, Division 6.1 
materials to be placed in these packagings (see §§ 173.212 and 173.213). Non-bulk 
packagings of solid Division 6.1, PG I materials must conform to the requirements 
prescribed in § 173.211. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 

Carolyn, 

Kelley, Shane (PHMSA) 
Wednesday, May 09, 2012 11:23 AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Billings, Delmer (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA) 
FW: Packaging, Label & Marking 

Please log this in as an interp request. Thanks! 

Shane C. Kelley 
Senior International Transportation Specialist 
Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Voice: 202-366-4359 
FAX: 202-366-5713 

From: Scott Fleming [mailto:scottfleming@akrochem.com] 
Sent: Wednesday, May 09, 2012 9:48AM 
To: Kelley, Shane (PHMSA) 
Subject: Packaging, Label & Marking 

Shane, 

/ j 

We are looking to import a product that is a 6.1, PGI. The supplier is planning on marking the bag with all of the proper 
labels and markings, but place this bag into a clear plastic bag that meets the UN specification for a 6.1, PGI [single] 
package. 

Is it OK to have the UN number, PSN, Label and MP marking on the interior bag(that is not a UN spec package) but 
shows through the plastic UN spec clear plastic bag(plastic bag has UN marking). Thank you 

Scott A. Fleming 
Safety Information Specialist 
Akrochem Corporation 
Voice 330-535-2100 
FAX 330-535-8947 

Akrochem Corporation 
255 Fountain Street 
Akron, OH 44304 

This message and any attachments are privileged and intended for the use of the addressee. If you receive this 
communication and are not the intended recipient, please do not forward, copy, print, use or disclose this communication 
to others. Also, please notify the sender by replying to this message and then delete it from your system. 
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