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Mr. Steve Dely 
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Smithers Pira 
6539 Westland Way, Suite 24 
Lansing, MI 48917 

Ref. No. 12-0098 

Dear Mr. Dely: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your April 18, 2012letter requesting clarification on the Hazardous 
Materials Regulations (HMR: 49 CFR Parts 171-180). In your letter, you reference the 
definition of an inner packaging, package, and receptacle under § 171.8. You note that the 
definition of"receptacle" states "including any means of closing." Specifically, you ask if 
the receptacle must include a means of closure, or, does it mean if a receptacle has a means 
of closure, then that would be considered part of the receptacle. 

The definition of "receptacle" in § 171.8 indicates that the means of closure is part of the 
receptacle. In addition, closures are required on packagings, packages, and receptacles as 
part of the package specification, and function as part of the containment of the hazardous 
material. Closure instructions are required to be provided with the certified package in 
accordance with provisions in § 178.2. Closure instructions must include any procedures to 
be followed including instructions for closing inner packagings and receptacles. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



To: U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-1 0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 
infocntr@dot.gov 
800 467 4922 

From: Steve Dely 
Smithers Pira (PIRA) 
6539 Westland Way 
Suite 24 
Lansing, Ml 48917 
517 322 2400 
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In writing this letter, Smithers Pira is looking for clarification on whether or not an inner 
packaging is required to have a closure. 49 CFR §171.8 defines the following: 

Inner Packaging: a packaging for which an outer packaging is required for transport. 
It does not include the inner receptacle of a composite packaging. 

Packaging: a receptacle and any other components or materials necessary for the 
receptacle to perform its containment function in conformance with the minimum 
packaging requirements of this subchapter. 

Receptacle: a containment vessel for receiving and holding materials, including any 
means of closing. 

The definition of receptade states that it is "including any means of closing". Does that 
mean that a receptacle must include a means of closure, or does that mean that if a 
receptacle has a means of closure, then that would be considered part of the 
receptacle? 

Sincerely, 

Steve Dely 
Senior Project Engineer 
(517) 322-2400 
sdely@smithers.com 
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