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Dear Mr. Kerchner: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your March 19, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the lithium ion battery 
testing requirements. The requirements you address are contained in Section 38.3 of the 
United Nations (UN) Manual of Test and Criteria and are implemented through the 
provisions of§ 173.185 of the HMR. Your questions are. paraphrased and answered as 
follows: 

Ql. Section 38.3.3 of the UN Manual ofTest and Criteria states "when batteries 
(comprised of successfully-tested component cells) that have passed all applicable 
tests are electrically connected to form a battery assembly in which the aggregate 
lithium content of all anodes, when fully charged, is more than 500 g, or in the case 
of a lithium ion battery, with a Watt-hour rating of more than 6,200 Watt-hours, that 
battery assembly does not need to be tested if it is equipped with a system capable of 
monitoring the battery assembly and preventing short circuits, or over discharge 
between the batteries in the assembly and any overheat or overcharge of the battery 
assembly." 

Are Tests 1, 2, 3, 4, and 5 in Section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria the 
only applicable tests for batteries designed for use in a battery assembly over 6200 
Watt-hours when the batteries are not equipped with overcharge protection and the 
battery assembly affords such protection? 

Al. The answer is yes, provided that the component cells passed all applicable tests as 
required in Section 38.3. 

02. If the answer to 01 is yes, must the completed battery assembly be subjected to the 
Test 7 overcharge test? 



A2. The answer is no. Per Section 38.3.3( d) of the UN Manual of Test and Criteria, 
when testing rechargeable batteries under Test 7, batteries not equipped with 
overcharge protection that are designed for use only in a battery assembly (which 
affords such protection) are not subject to the requirements of this test. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of furth~r assistance. 

Sincerely, 

~~~~--
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



March 19,2012 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

N·,ekels 
1j/(3. 195 

Lt.l-h;um fu+feri-es 
(Z-00'7~ 

Re: Request for Intetpretation on UN Lithium Battery Testing Requirements 

I am writing to request a clarification on an issue related to testing large lithium ion 
battery assemblies with a Watt-hour rating of over 6200 in accordance with section 38.3 
ofthe UN Manual of Tests and Criteria. 

The lithium battery tests in the UN Manual of Tests and Criteria contain the following 
proviSion: 

When batteries that have passed all applicable tests [emphasis added] are 
electrically connected to form a battery assembly in which the aggregate 
lithium content of all anodes, when fully charged, is more than 500 g, or 
in the case of a lithium ion battery, with a Watt-hour rating of more than 
6200 Watt-hours, that battery assembly does not need to be tested if it is 
equipped with a system capable of monitoring the battery assembly and 
preventing short circuits, or over discharge between the batteries in the 
assembly and any overheat or overcharge of the battery assembly. 

Our understanding of the "applicable tests" for lithium ion batteries used in battery 
assemblies as referred to in the provision above may in some cases only be Tests 1, 2, 3, 
4 and 5. That is because Tests 6 and 8 are only applicable to cells (not batteries), and 
Test 7 (Overcharge) is not required in cases where batteries are not equipped with 
overcharge protection and are designed for use only in a battery assembly, which affords 
such protection. (See last paragraph in Section 38.3.3(d).) 

Therefore, we would like confirmation from your office on the following two questions: 

1. Please confirm that Tests 1, 2, 3, 4 and 5 in Section 38.3 ofthe UN Manual of Tests 
and Criteria may in some cases be the only "applicable tests" for batteries designed 
for use in a battery assembly over 6200 Wh when the batteries are not equipped with 
overcharge protection and the battery assembly affords such protection. 
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2. In the case above when only Tests 1, 2, 3, 4 and 5 are required for the batteries and no 
overcharge test is conducted, must the completed battery assembly be subject to the 
Test 7 Overcharge test? 

* * * 

Please contact me at 202.719.4109 ifyou have any questions regarding this request for 
interpretation. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

George Kerchner 
Executive Director 




