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Dear Mr. Christafore: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your February 24, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as they pertain to materials of trade 
(MOTs) exceptions. You describe a scenario in which a mobile repair party transports parts 
and materials, belonging to hazard classes 2.2 and 9, needed to repair an aircraft off-site. 
Specifically you ask if use of the MOTs exception is limited to items used to service, or if 
the MOTs exception can be utilized for replacement parts. 

The HMR makes no distinction between hazardous materials used to service and hazardous 
materials being utilized for replacement parts. The definition of MOTs in§ 171.8 contains 
three separate conditions, if one of these conditions is meet, and your shipment meets the 
conditions of§ 173.6, you may utilize the MOTs exception. Your shipments meet ·the third 
condition in the definition of MOTs, "by a private motor carrier in direct support of a 
principal business that is other than transportation by motor vehicle". 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~i~~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 
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To Whom It May Concern: 
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This question is in regards to an earlier Letter oflnterpretation (Ref no 07-0190) concerning Materials of 
Trade. I am requesting a further clarification as to what type of parts/materials are allowable under 
Materials of Trade. 

My question concerns mobile repair party (MRP) technicians transporting parts and materials needed to 
repair an aircraft off-site. I need to know whether this is limited to materials needed to service and repair 
an aircraft or if it also includes replacement parts? An example of this would be the removal and 
replacement of an oxygen cylinder. Another example would be the removal and replacement of a fuel 
control. Both of these scenarios meet the limitations contained in 173.6 for a division 2.2 and class 9. 

I need the clarification because other sources have told me that it only applies to items used to service, not 
replace. However, it seems to me that this would still meet paragraph (3) of the definition listed in 171.8 for 
Materials of Trade. 

I would appreciate any insight you can provide on this matter. 

Thank you, 

Jeff Christafore 
Dangerous Goods Compliance Specialist 
Bombardier Aerospace 
2400 Aviation Way 
Bridgeport, WV 26330 
E-mail: jeff.christafore@aero.bombardier.com 


