
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. William Briner 
670 Grey Oaks Dr. 
Weldon Spring, MI 63304-5743 

Ref. No. 12-0059 

Dear Mr. Briner: 

MAY 0 9 2012 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 22, 2012 email regarding changes made to the marking 
and labeling requirements for intermediate bulk containers (IBCs) in the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) by a final rule published on July 
20,2011 (HM-218F; 76 FR 43510). You request clarification of the marking and 
labeling requirements under both the HMR and the International Maritime Dangerous 
Goods (IMDG) Code for an IBC under the following scenario: (1) it has a capacity less 
than 64 ft3; (2) it contains "UN3082, environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s., 
9, PG III, RQ (2,4-D salt);" and (3) it is labeled instead of placarded. 

With regard to the changes made to the marking and labeling requirements under 
HM-218F, two distinct issues were proposed and adopted. First, language was added to 
§ 172.336 in new paragraph (d), in response to petition for rulemaking P-1392 to allow 
for smaller display of the identification number on certain types of bulk packaging (e.g., 
an IBC) consistent with the placard to label exception for the same group of bulk 
packagings, which allows for smaller display of the hazard. This relief provided under 
§ 172.336(d) allows for the display of the identification number in the same manner as 
for non-bulk packaging, i.e., there is no ininimum size requirement for the marking. 
Second, language was revised in§ 172.514(c)(4), to harmonize with the IMDG Code, to 
allow for display of the proper shipping name (PSN) and identification number in place 
of the identification number on an orange panel or a placard (or a white square-on-point) 
when an IBC is labeled instead of placarded. The language was revised to provide relief 
to shippers that have limited space available on steel cage IBCs for purposes of 
displaying hazard communication. These are two separate conditional provisions that 
provide relief from marking requirements and thus, do not necessitate uniformity. 

For the scenario you provide, and under the HMR, when labeling in lieu of placarding, 
the general labeling provisions require that you display only one Class 9 label because the 
IBC has a capacity less than 64 ft3. See§§ 172.400(a) and 172.406(e). We note, 
however, that you may permissively display additional labels. Based on the above 
clarification ofthe intent of final rule HM-218F, if you choose to use the relief provided 
in§ 172.514(c)(4), you may mark the IBC with the PSN "environmentally hazardous 
substance, liquid, n.o.s." and the identification number "UN3082" in place of the 
identification number "3082"on an orange panei, a placard. or a white square-on-point. 



As a condition of this relief, the markings must be in accordance with the size 
requirements of§ 172.302(b)(2). The relief provided in§ 172.336(d) would not apply. 

The IMDG Code marking and labeling provisions require that you mark the IBC with the 
proper shipping name "environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s." and the 
identification number "UN3082," and display a Class 9 label. Regarding your scenario, 
an IBC less than 64 ft3 must be marked and labeled on two opposing sides. There is no 
minimum size for the markings other than a general requirement to be visible and legible. 
See IMDG Code 5.2.1.1 through 5.2.1.4 and 5.2.2.1.7. 

I hope this information is helpfuL If you have further questions, please contact this 
office. 

Sincerely, 

~s~~ --
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
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Mr. Briner requested that this e-mail be submitted as a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: Bill Briner [mailto:wjbrin@yahoo.com] 
Sent: Wednesday, February 22, 2012 11:30 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Marking and labeling of an IBC 

There seem to be conflicting rules concerning the labeling and marking of an IBC. 

If a small IBC (less than 64 cu. ft. capacity) is labeled instead of placarded, it appears that the proper shipping name and 
the identification number must be displayed on two opposing sides in one inch high letters and numbers (per 
172.514(c)(4); 172.302(a)(2); and 172.302(b)(2)). 

It also appears that labels must be displayed on two opposing sides (per 172.514(c); and the reference to labeling IBCs 
on two opposite sides on page 43514 of the July 20, 2011 Federal Register). 

However, 172.406(e)(6) indicates that duplicate labeling is only required on an IBC having a volume of 1.8 m3 (64 cubic 
feet) or more, which appears to be in conflict with the preamble to HM-218F. 

Other paragraph references relating to IBC hazard communication requirements are 172.504(f)(9), 172.336(d) and 
172.301 (a). 

It appears to me that a case can be made for one label on an IBC (172.406(e)(6)) or two labels (172.514(c) and the HM-
218F preamble); 1" high letters (172.302(b)(2)) or no minimum size letters (the reference in 172.336(d) to 172.301(a)(1)); 
the proper shipping name and identification number on one side (the reference in 172.336(d) to 172.301 (a)(1 )); or two 
opposing sides (172.514(c)(4). 

Please indicate the marking and labeling requirements under both the DOT/HMR and the IMDG Code for an IBC (1) with 
a capacity of less than 64 cubic feet; (2) containing "UN3082, Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s., 9, PG 
Ill, RQ (2,4-D Salt)"; and (3) which is marked and labeled instead of placarded in accordance with 172.514(c)(4) and 
172.336(d) (i.e., when neither orange panels nor placards are used). 

Thank you for providing a clarification for these requirements. 

Sincerely, 

William Briner 
(636) 300-1731 
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============================================================================================ 
============================ 

§ 172.302 General marking requirements for bulk packagings. 

(a) Identification numbers. Except as otherwise provided in this subpart, no person may offer for transportation or 
transport a hazardous material in a bulk packaging unless the packaging is marked as required by §172.332 with the 
identification number specified for the material in the § 172.101 table-

(1) On each side and each end, if the packaging has a capacity of 3,785 L (1 ,000 gallons) or more; 

(2) On two opposing sides. if the packaging has a capacity of less than 3. 785 L ( 1. 000 gallons); 

172.514(c) Exceptions. The following packagings may be placarded on only two opposite sides or, alternatively, may be 
labeled instead of placarded in accordance with subpart E of this part: 

172.514(c)(4)- An lBC. For an IBC labeled in accordance with subpart E of this part instead of placarded, the IBC may display the 
proper shipping name and UN identification number in accordance with the size requirements of§ 172.302(b )(2) in place of the 
UN number on an orange panel or placard. 

172.302(b) Size of markings. Except as otherwise provided, markings required by this subpart on bulk packagings must-

(2) Have a width of at least 4.0 mm (0.16 inch) and a height of at least 25 mm (one inch) for portable tanks with 
capacities of less than 3,785 L (1,000 gallons) and IBCs; 

172.336(d) When a bulk packaging is labeled instead of placarded in accordance with §172.514(c) of this subchapter, 
identification number markings may be displayed on the package in accordance with the marking requirements of 
§172.301(a)(1) of this subchapter. 

172.301 (a) Proper shipping name and identification number. ( 1) Except as otherwise provided by this subchapter, each 
person who offers a hazardous material for transportation in a non-bulk packaging must mark the package with the proper 
shipping name and identification number (preceded by "UN", "NA'' or "ID," as appropriate) for the material as shown in the 
§172.101 Table. 

172.406(e) Duplicate labeling. Generally, only one of each different required label must be displayed on a package. However, 
duplicate labels must be displayed on at least two sides or two ends (other than the bottom) of-
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(6) An IBC having a volume of 1.8 m3 (64 cubic feet) or more. 

172.504(f)(9) For Class 9, a CLASS 9 placard is not required for domestic transportation, including that portion of 
international transportation, defined in § 171.8 of this subchapter, which occurs within the United States. However, a bulk 
packaging must be marked with the appropriate identification number on a CLASS 9 placard, an orange panel. or a white 
square-on-point display configuration as required by subpart D of this part. 
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