
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

MAY 0 9 2012 

Mr. Charley Simpson 
Blue Sky Technologies 
396 CR4929 
Newark, TX 76071 

Ref. No. 12-0053 

Dear Mr. Simpson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your February 9, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your letter, your company uses 
liquefied petroleum gas (LPG) propane fuel tanks to fuel your desiccant drying units which are 
trailer-mounted drying machines with burners fueled by propane. The fuel for these drying 
machines is stored in 4 separate DOT420 tanks, each with a capacity of 100 gallons. These tanks 
are permanently mounted and hard-plumbed together for the sole purpose of fueling your trailer­
mounted drying machines. You state that our Hazardous Materials Information Center (HMIC) 
informed you that you do not have to placard your vehicle based on our previous interpretation 
letter Ref. No. 11-0181. Specifically, you request confirmation that interpretation letter Ref. No. 
11-0181 is applicable to your fuel tanks. 

Based on the information you provided, interpretation letter Ref. No. 11-0181 is applicable to 
your fuel tanks. It is the opinion of this office that the tanks you describe are fuel tanks and are 
not subject to the HMR, as long as they meet the requirements pursuant to 49 CFR 393.65 and 
393.67 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR). Fuel tanks used in the 
manner in which you described are subject only to the FMCSR. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
202-366-8553. 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



February 9,2012 

U.S. DOT/PHMSA 

Request for Formal Letter Of Interpretation 
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Regarding: Clarification as to Placard or Not to Placard fuel tanks as defined CFR 49 part 171.8 

(Fuel tank means a tank other than a cargo tank, used to transport flammable or combustible liquid, or 

compressed gas for the purpose of supplying fuel for propulsion of the transport vehicle to which it is 

attached, or for the operation of other equipment on the transport vehicle.) 

Although we have already been verbally informed by the U.S. DOT Hazardous, Materials Information 

Center that we are not required to Placard based on existing Interpretation #11-0181, which is similar 

to if not identical to Blue Sky Technologies circumstances' described below, Blue Sky Technologies is 

requesting a Formal Letter of Interpretation specifically addressing the transport of Blue Sky 

Technologies propane fueled equipment, or to be added by name to existing Interpretation. 

The primary purpose of this letter is to clarify the issue of whether we need to placard or not placard 

the LPG (propane) fuel tanks that fuel our Desiccant Drying Units which are trailer mounted Drying 

Machines with burners fueled by propane. These drying machines are fueled by 4 separate DOT#420 

tanks with a capacity of 100 gallons per tank and are permanently mounted, and hard plumbed 

together for the sole purpose of fueling our trailer mounted drying machines. 

Our concern is that Troopers in Texas as well as other states and or propane distributers may 

occasionally interpret regulations in the CFR 49 regarding "Fuel Tanks" incorrectly and in a manner 

that may not apply to our circumstance and may feel we are required to Placard these "Fuel Tanks". In 

referencing CFR 49 part 171.8 defining "Fuel Tank" " .... or for the operation of other equipment on the 

transport vehicle" and referencing the definition of "Hazardous Material" as stating the material to be 

Hazardous when "Transmitted in Commerce" which is not applicable in our case as the fuel is used for 

the sole purpose of fueling our units. We believe and have had verbal confirmation from U.S. DOT 

Hazardous Materials Information Center that we are not required to Placard. 

We would like a clear ruling as applicable to transporting Blue Sky Technologies Mobil Drying Units 

including their permanently plumbed and mounted DOT #420 Fuel Tanks to and from job sites and 

propane distributors stating we are not required to Placard. 



With regards to the Safety Issues for all First Responders as well as any Troopers or any FMCSA 

enforcement officers, as they may be responding to emergencies, we would like to do what we can to 

help in that respect, but without being held accountable for any non-applicable regulations. To that 

end, we would like to know if we can voluntarily Placard these units permissively with the PHMSA in a 

diligent effort to inform Troopers, and other First Responders that could be responding to 

emergencies, but without having to comply or be accountable for any non- applicable regulations in the 

CFR 49. 

We respectfully request that you respond with your recommendations to us in writing as we wish to be 

able to discuss and review your findings with our operators as well as applicable FMCSA Enforcement 

personnel, State Troopers from all states, and propane distributors as we maintain a diligent and 

knowledgeable approach to our handling of material in our Restoration Industry. 

We will be glad to supply you with photos of our equipment upon your request. We can do this by Email 

or direct mail if you would like. 

Thank You, 

Charley Simpson 

817-498-7558 

simcrs@charter.net 

Blue Sky Technologies 

396 CR 4929 

Newark TX 76071 


