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Dear Mr. Ferguson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your request for written clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the stowage of a passenger-offered 
lithium ion battery-powered mobility aid in the cargo compartment of an aircraft. 
Specifically, you request clarification of the orientation requirements for such an article 
under§ 175.10(a)(17) as amended in a final rule published in the Federal Register on 
January 19, 2011 (HM-215K; 76 FR 3308). Your questions are paraphrased and answered 
as follows: · 

Ql. In the January 19, 201.1 final rule, was it PHMSA's intent to require that passenger­
offered lithium ion battery-powered mobility aids be stowed in an upright orientation 
at all times? 

Al. The answer is no. A wheelchair or other mobility aid may be loaded in other than an 
upright position. However, we stress the importance of stowing the mobility aid in 
such a manner that it is protected from unintended activation and from damage. 

The intent of the amendments to§ 175.10(a)(17) in the January 19, 2011 final rule 
were to specify that a non-spillable battery, such as a lithium ion battery, may be 
removed from the wheelchair and packed separately, if necessary (e.g., if the battery 
were not adequately secured to the wheelchair). When a non-spillable battery, such 
as a lithium ion battery, is securely attached to a wheelchair in a manner that assures 
it will not become separated under normal conditions of transportation, there is no 
need for the non-spillable battery, such as a lithium ion battery, to be packed · 
separately as prescribed under the HMR. Consequently, a wheelchair or other 
mobility aid may be loaded in other than an upright position if its non-spillable 
battery is securely attached and the other relevant stowage criteria are met. 



Q2. For the purposes of§ 175.10(a)(17) of the HMR, does PHMSA consider a lithium 
ion battery "spillable" or "non-spillable"? 

A2. For the purposes of§ 175.10(a)(17) of the HMR, PHMSA considers a lithium battery 
to be non-spillable. We intend to address this issue in an upcoming rulemaking and 
apologize for any inconvenience the lack of clarification may have caused. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of any further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 31, 2012 

Magdy EI-Sibaie, PhD 
Associate Administrator, Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
US Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave., SE 
East Bldg. Second Floor 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Dr. EI-Sibaie: 

The Council on Safe Transportation of Hazardous Articles, Inc. 
(COSTHA) hereby submits a request for interpretation regarding 49 
CFR, Part 175, §175.1 0, paragraph (a)(17)(i)(E). Specifically, 
COSTHA is requesting clarification as to whether the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) intended for 
lithium ion battery-powered wheelchairs to remain stowed in an upright 
position when loaded in the cargo compartment of an aircraft. 

COSTHA is a not-for-profit organization representing manufacturers, 
shippers, distributors, carriers, freight forwarders, trainers, packaging 
manufacturers and others associated with the hazardous materials 
transportation industry. In addition to promoting regulatory compliance 
and safety in hazardous materials transportation, COSTHA assists its 
members and the public in evaluating the practicality and efficacy of 
laws, rules and regulations for the safe transportation and distribution 
of hazardous materials. 

In the Final Rule HM-215K published on January 19, 2011, PHMSA 
added paragraph (a)(17) to §175.1 0. This new paragraph detailed 
provisions for the carriage of wheelchairs powered by lithium ion 
batteries as baggage on passenger aircraft. Subparagraph (i) 
addresses general requirements which apply to the condition, 
inspection, and handling of the wheelchair while subparagraph (ii) 
designated additional conditions which would apply when transported 
as carry-on or checked baggage. Sub-subparagraphs (a)(17)(i)(B) and 
(ii)(B) were modified in the Final Rule HM-218F, published on July 20, 
2011, however these modifications do not have relevance to this 
request. 
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Thus the published language of §175.1 O(a)(17) states: 
(17) A lithium ion battery-powered wheelchair or other mobility aid as follows: 

(i) A wheelchair or other mobility aid equipped with a lithium ion battery, when 
carried as checked baggage, provided-

( A) The lithium ion battery must be of a type that successfully passed 
each test in the UN Manual of Tests and Criteria as specified in §173.185 
of this subchapter, unless approved by the Associate Administrator; 
(B) Visual inspection of the wheelchair or mobility aid reveals no obvious 
defects; 
(C) Battery terminals must be protected from short circuits (e.g., by being 
enclosed within a battery container that is securely attached to the 
mobility aid); 
(D) The pilot-in-command is advised, either orally or in writing, prior to 
departure, as to the location of the wheelchair or mobility aid aboard the 
aircraft; and 
(E) The wheelchair or mobility aid is loaded, stowed, secured and 
unloaded in an upright position and [emphasis added] in a manner that 
prevents unintentional activation and protects it from damage. 
(F) A lithium metal battery is forbidden aboard a passenger-carrying 
aircraft. 

(ii) A wheelchair or other mobility aid when carried as checked or carry-on 
baggage, provided-

(A) The wheelchair or other mobility aid is designed and constructed in a 
manner to allow for stowage in either a cargo compartment or in the 
passenger cabin; 
(B) The lithium ion battery and any spare batteries are carried in the same 
manner as spare batteries in paragraph (a)(18) of this section. 
(C) The lithium ion battery and any spare batteries are carried in the 
same manner as spare batteries in paragraph (a)(18) of this section. 

Sub-subparagraph (i)(E) noted above requires the carrier to ensure the wheelchair or mobility 
aid is loaded, stowed, secured and unloaded in an upright position. COSTHA notes this 
paragraph, (a)(17) including sub-subparagraph (i)(E) were drafted using existing language from 
paragraph (a)(16) applicable to the carriage of wet, spillable batteries, most typically lead-acid 
based. For wet, spillable batteries, orientation of the battery, and thus the device in which the 
battery contained, is crucial to prevent leakage of the acid contained within. The inclusion of 
subparagraph (a)(16)(iv), requiring the device be oriented and secured in an upright manner, is 
therefore logical. 

While the chemistry of lithium ion batteries differs from lead-acid batteries, lithium ion batteries 
are sealed devices and would be comparable to a wet, non-spillable battery. Orientation of the 
battery does not prevent nor create a more or less safe condition. PHMSA does not require 
wet, non-spillable batteries secured within wheelchair or mobility aid to be loaded and secured 
in an upright position given the lack of such a requirement in paragraph (a)(15). Therefore, we 
do not believe the inclusion of sub-subparagraph (a)(17)(i)(E) provides additional safety 
measures. 

Lithium-ion batteries are not considered "spillable" and there are no other requirements in the 
existing regulations (49 CFR 175.1 O(a)(18), 49 CFR 173.185, or associated ICAO language) 
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pertaining to lithium batteries that include orientation requirements or a requirement to transport 
or handle these types of batteries in an upright manner. 

COSTHA Air Carrier members are experiencing significant problems implementing the 
requirements of sub-subparagraph (a)(17)(i)(E). Specifically, many mobility aids or wheelchairs 
are taller than the aircraft cargo compartment. This problem is prevalent on many smaller 
aircraft utilized by regional operators as well as larger national and international carriers. Due to 
the conditions of the Air Carrier Access Act (ACAA) and requirements noted in 14 CFR 382, 
carriers are mandated to accept wheelchairs if safety conditions allow for their carriage. The 
size of these devices and the requirements of sub-subparagraph (a)(17)(i)(E) are forcing 
carriers to either remove the battery from the device (which leads to damaged wheelchairs or 
devices) and store in the cabin of the aircraft, or storage of the device itself in the cabin of the 
aircraft. 
Given the information above, COSTHA requests PHMSA clarify whether they believe the upright 
storage of a lithium ion powered wheelchair presents a safer condition than a device stored in 
any other orientation, and whether the inclusion of the requirement in §175.1 O(a)(17)(i)(E) was 
intentional. 

COSTHA understands that if PHMSA agrees with COSTHA's assertion, a necessary solution 
would be modification of the language in a future rulemaking. Please consider this document a 
Petition for Rulemaking to remove the words "in an upright position and" from sub-subparagraph 
(E) in that case. 

As this interpretation has implications on pending FAA approval of multiple US air carriers' 
Hazardous Materials Transport and Training Programs, we request PHMSA provide guidance 
on this issue in an expeditious manner. 

Please let me know if you have any questions regarding this issue. 

Sincerely, 

Tom Ferguson, DGSA 
Technical Consultant 
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