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Dear Mr. Smith: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 17, 2012letter concerning how to describe and transport 
disposal and recycling products, including sharps, used by medical facilities to treat human 
and animal patients under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). You state your company obtains these materials from clinics, dental offices, 
veterinary practices, occupational medicine providers, long-term care facilities, and other 
commercial and government entities. We have paraphrased your questions and answered 
them as follows. 

Ql. Is it permissible to ship sharps that have been used to administer medicine and/or 
other wastes by a commercial motor carrier, such as United Parcel Service (UPS), if 
they are classified as "Used healthcare products" under the HMR? 

Al. The answer is no. Products, including sharps, used by medical facilities to treat 
humans and animals that are suspected of being contaminated with a Category B, 
Division 6.2 (infectious substance) material and intended to be transported for 
disposal or recycling meet the definition provided in§ 173.134(a)(5) for a "UN 
3291, Regulated medical waste, n.o.s., 6.2, PG II." If these products are suspected of 
being contaminated with a Category A, Division 6.2 material, that product must be 
classed and described as either "UN 2814, Infectious substances, affecting humans, 
6.2" or "UN 2900, Infectious substances, affecting animals, 6.2," as applicable. The 
HMR defines a used health care product as a medical, diagnostic, or research device 
or piece of equipment, or a personal care product that is used by consumers, medical 
professionals, or pharmaceutical providers, and is removed from its original 
packaging, contaminated with potentially infectious body fluids or materials, and not 
decontaminated or disinfected to remove or mitigate the infectious hazard prior to 
.transportation. Further, it does not meet the definition of a patient specimen, 
biological product, or regulated medical waste (see§ 173.134(a)(8)). The HMR 
excepts used health products from regulation if they are being returned to the 



manufacturer or the manufacturer's designee and: 1) conform to the Department of 
Labor, Occupational Sa(ety and Health Administration's (OSHA's) regulations for 
bloodborne pathogens under 29 CPR 1910.1030, or 2) are packaged and transported 
as prescribed in§ 173.134(b)(12)(ii). If used health care products intended for 
transportation do not conform to the OSHA standard or the exception in 
§ 173.134(b)(12)(ii), they must comply with regulations prescribed in§ 173.199. 

02. If the answer to question 01 is yes, please specify which HMR section(s) must we 
follow? 

A2. The answer is no. See answer Al. 

03. If the answer to question 01 is no, what are the consequences under the HMR for 
improperly classifying and shipping hazardous materials? 

A3. Each person who offers a hazardous material for transportation or transports a 
hazardous material in commerce is responsible for compliance with the requirements 
of the HMR, or a special permit, approval, or registration issued under the HMR, 
with respect to any regulated function that the person performs or is required to 
perform. Under 49 CPR Part 107, Subpart D, the civil penalty for knowingly 
violating the Federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5101, et. 
seq.) or the HMR can range from $275 to $55,000 per violation per day, or up to 
$110,000 if the violation results in death, serious illness, severe injury to any person, 
or substantial destruction of property. A minimum fine of $495 applies to violations 
relating to training. See §§ 107.329 and 107.333. Criminal penalties may include 
fines and imprisonment from 5 to 10 years based on the severity of the crime. 
Penalties for violations of the HMR are assessed on a case-by-case basis and depend 
on a number of factors, including the nature, circumstances, extent, and gravity of 
the violation. 

04. Which office or department within your organization is the final authority on how to 
classify hazardous materials and any challenges to a product's classification that can 
be made? 

A4. Under § 173.22, it is the shipper's responsibility to properly classify a hazardous 
material before it is offered for or transported in commerce. The Associate 
Administrator for Hazardous Materials Safety, Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration (PHMSA), is the competent authority responsible for the 
control and regulation of the transportation of hazardous materials in the United 
States (see§ 171.8, "Competent authority" definition). However, disputes 
concerning the classification of a hazardous material are typically deferred to the 
appropriate staff in PHMSA's Sciences Branch, Engineering and Research Division, 
telephone number (202) 366-4545. 
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Finally, in your letter, you also mention these materials are sometimes shipped by 
governmental agencies. The HMR applies to the transportation of hazardous 
materials in commerce. The HMR does not apply to the transportation of a 
hazardous material in a motor vehicle, aircraft, or vessel operated by a Federal, state, 
or local government employee solely for noncommercial governmental purposes 
because such transportation is not considered to be "in commerce" (see 
§ 171.l(d)(5)). Thus, if a government agency's employees prepare and transport a 
hazardous material for transportation, that material is not subject to the HMR. 
However, if a government agency contracts with a third party to class, package, 
prepare shipping documentation, load, or transport hazardous waste on its behalf, the 
contractor must comply with all applicable HMR requirements. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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January 17, 2012 

Mr. John Gale, Director 
PHMSA 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 

·JAN2 3 Z01Z 

PROPER CLASSIFICATION OF USED, POTENTIALLY INFECTIOUS SHARPS 

Mr. Gale, 

We manufacture disposal and recycling products used by medical clinics, dental 
offices, veterinary practices, occupational medicine providers, long-term care 
facilities and other commercial and government entities. Several of our products 
are used by generators to dispose of 'sharps,' including needles and syringes, which 
have been used in the treatment of human or animal patients and may be 
infectious. 

Our Isolyser®/SMS®m products are approved by the United States Postal Service 
(Domestic Mail Manual, Reference 601.10.17.5 for shipment of UN3291 Sharps and 
N3291 Regulated Medical Waste) for mailing these materials from generator 

~·locations to our facility. 

For several reasons, we would like the option to ship these packages using the 
United Parcel Service (UPS) network from the generator to our facility. However, 
because UPS has not adopted the Domestic Mail Manual, they do not allow the 
shipment of Regulated Medical Waste through their network, regardless of United 
States Postal Service approval status. 

It has come to our attention that one of our competitors has classified a product 
with the exact same characteristics, use and purpose as our sharps mail-back 
product as 'Used Healthcare Products.' By using the classification of "Used 
Healthcare Products," their customers are shipping used sharps and other 
potentially infectious waste via UPS. 

Because UPS regulations prohibit shipping Regulated Medical Waste, we believe the 
competitor simply classified their packages as "Used Healthcare Products," for the 
purpose of shipping packages via UPS without scrutiny. 

WCM Waste & Compliance Management Inc. 
6054 Corte del Cedro, 

Carlsbad, California 92011 
866-436-9264 (WCMI) • www.wastewise.com 



Their product is marketed to generators of used needles, syringes, and other 
healthcare materials from human and animal patients. 

With that background information in mind, please provide direction concerning the 
following questions: 

Is it legal to ship sharps, which have been used to administer medicine and/or 
other waste via motor carrier such as UPS, simply by classifying that material as 
"Used Healthcare Products?" 

If yes, please specify which rule section(s) we must follow? 

If the answer is no, what is the consequence for improperly classifying and shipping 
items? 

Further, which organization or department within your organization is the final 
authority regarding classification and challenges that may be made? 

ric Smith 
VP of Operations 

'c WCM, Inc. 
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