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Dear Ms. Barthlow: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 13,2012 e-mail and subsequent telephone 
conversations with a member of my staff requesting clarification on how to properly 
describe and transport a two-bottle titration kit that your company manufactures and wants 
to ship in the United States, to Canada, and internationally under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state the product is used to measure the 
concentration level of detergent in a wash tank. You ask that we focus our response on 
regulations issued in the final rule under Docket No. PHMSA-2009-0126 (HM-215K) (see 
76 FR 3308, 1/19/2011), which eliminate the "Consumer commodity, ORM-D" exception 
under the HMR. 

You describe the kit as one outer non-bulk packaging that contains two solutions in 
separate bottles and other non-hazardous materials, such as beakers and test tubes. You 
state the first solution is placed in either a 1,500 ml or 500 ml bottle; contains 0.001 to 
1 percent phenolphthalein, 2-3 percent methanol, 43-53 percent water, and 47-57 percent 
ethyl alcohol; has t1ash point of a 24 oc (75 °F); and is described as "UN 1987, Alcohols, 
n.o.s., 3 (f1ammable liquid), PG III, LTD QTY." You state the second solution is placed in 
a 500 ml bottle, contains less than one percent of "UN 1824 Sodium hydroxide solution, 
8 (corrosive), PG II" with water as the remaining ingredient, and is unregulated under the 
HMR. You enclosed the material safety data sheet (MSDS) for each solution. 

The titration kit you describe may be transported as a limited quantity (LTD QTY) 
t1ammable liquid under § 173 .150(b) of the HMR. The limited quantity provisions for 
Class 3 materials in§ 173.150(b)(3) authorize exceptions from labeling, except when 
transported by air, and from specification packaging requirements when packaged in 
combination packagings according to the provisions in this section. Each package must 
confonn to general packaging requirements in subpart B of 49 CFR Part 173 and may not 



exceed 30 kg (66 pounds) gross weight. Flammable liquids in Packing Group III may be 
packed in inner packagings not over 5.0 L (1.3 gallons) net capacity each and packed in 
strong outer packagings. In addition, placarding of the transport vehicle is not required. 

Under the Docket No. HM-215K final rule, the Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration revised the HMR requirements for limited quantity hazardous materials to 
make them more compatible with existing international requirements. Under the new 
requirements, a package that 1) contains a limited quantity hazardous material, 2) bears the 
white square-on-point limited quantity marking prescribed in § 172.315( a)(2) on at least 
one side or one end, and 3) is transported by motor vehicle, or railcar is not required to be 
accompanied by a shipping paper and marked with the proper shipping name and 
identification number of each hazardous material it contains (see §§ 172.200(b )(3) and 
172.315(a)). When intended for transportation by vessel, the exterior of a cargo transport 
unit that contains only limited quantity hazardous materials must be marked on one side or 
one end with the limited quantity mark that is identical to those on the packages it contains 
but the mark's dimensions must measure a minimum of250 mm (9.8 inches) on each side. 

This final rule also states under § 172.315( d) that as an alternative to the marking 
requirements in existing § 172.315( a) and (b), for transportation by aircraft until 
December 31, 2012, and for transportation by all other modes until December 31, 2013, a 
package containing a limited quantity may continue to be marked in conformance with the 
square-on-point with Identification Number requirements prescribed in § 172.315 in effect 
on October 1, 2010. Section 172.315 in the 2010 edition of the HMR states that a proper 
shipping name is not required to be marked on a package containing a limited quantity 
when the outer package is marked on at least one side or one end with an identification 
number displayed inside a white square-on-point configuration that is sized to be readily 
visible on the package. This section also requires that the border forming the square-on­
point of this marking must be at least 2 mm in height and the identification number must 
be at least 6 mm in height. 

Limited quantity hazardous materials offered or intended for transportation by aircraft 
must bear the white square-on-point limited quantity marking with the symbol "Y" in the 
center, as prescribed in § 172.315(b )(2), and must also conform to authorized substance 
and article provisions and the inner and outer package quantity limits in§ 173.27(f). 
Provided some or all of the package's transportation is by aircraft, after January 1, 2013, 
consumer commodities that are Packing Group II and III flammable liquids may be 
described in all modes of transport as "ID 8000, Consumer commodity." Also, hazardous 
materials intended or offered for transportation in accordance with international standards 
authorized in § § 171.12 and 171.22 through 171.26 must comply with the additional 
conditions and limitations noted in those sections. 

You also ask how the HMR regulate limited quantity hazardous materials that meet the 
definition of a hazardous substance or hazardous waste, and what the terms "hazardous 
substance" and "hazardous waste" mean. The HMR define a hazardous substance as a 
material listed in "Table 1 to Appendix A" ofthe Hazardous Materials Table(§ 172.101) 
that is in an amount in one package that meets or exceeds the reportable quantity (RQ) 
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listed in Table 1 for that material, and a hazardous waste as any material that is subject to 
the Hazardous Waste Manifest Requirements of the U.S. Environmental Protection 
Agency specified in 40 CFR Part 262 (see§ 171.8). Limited quantities that meet the 
definition of a hazardous substance or hazardous waste must display the white square-on­
point limited quantity marking prescribed in paragraph § 172.315(b )(2). Also, limited 
quantity hazardous materials that contain a hazardous substance must continue to be 
marked to denote the reportable quantity (RQ), including its technical name, in association 
with the limited quantity marking as prescribed in § § 172 .315( c) and 172.3 24( c). 

Although you did not ask about limited quantity hazardous materials that meet the 
definition of a marine pollutant, for your information the Docket No. HM-215K final rule 
mentioned earlier also revised § 172.322( d)( 4) to except limited quantity materials from 
having to bear the marine pollutant mark prescribed in § 172.322( e)( 1) when marked in 
conformance with§ 172.315. In addition, the final rule revised§§ 172.312(c)(2) and (c)(3) 
to except package orientation markings from being placed on packages: 1) prepared in 
accordance with § 173.150(b) or (c) that contain flammable liquids in inner packagings of 
one liter or less, unless they are offered or intended for transportation by aircraft, or 2) in 
which the flammable liquid is placed in inner packages containing 120 ml (4 fluid ounces) 
or less and packed with sufficient absorption material between the inner and outer 
packagings to completely absorb the liquid contents when offered or intended for 
transportation by aircraft. 

I hope this satisfies your request. 

,Sincerely, " 

! ;y ,-::: ·' ". 

( / . "'~ '.Y,··· ; ~ 
\\u·· / ----?. o:///~;r·~ 

;v-'-T. Glenn Foster ( 
Chief, Regulatory Review an' einvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Edmonson, Eileen (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Eileen, 

Katie Barthlow [kbarthlow@billco-mfg.com] 
Friday, January 13, 2012 2:46 PM 
Edmonson, Eileen (PHMSA) 
UN1987, 500 ml Phenolphthalein 
msds C579L67.pdf; MSDS Sodium Hydroxide.pdf 

Edmonson 
~ 172. ~o! 

We spoke a few months ago about my company shipping a quantity of 1, 500 ml bottle of phenolphthalein in a kit with 
another bottle of sodium hydroxide (500 mL) with some beakers, test tube, etc. for a titration kit to measure the 
concentration level of our detergent in a wash tank. We want to ship via UPS Ground. You stated that since this is a low 
hazard group that all we needed to do is mark the shipment with the following label: 

UN1987, Alcohols, NOS, PG111, LTD QTY 

Does this still hold true, as I am getting some push back from shipping. They are concerned because we received these 
chemicals in large quantities and the boxes of course were marked hazardous. We are splitting up the chemicals into 
small kits so the risk is much more minimal when we ship the kits out. Please see attached MSDS for both chemicals 
that will be in the kit, 500 ml of each. 

Can you please tell me that by placing the UN1987 sticker on the shipment that this will cover us from any HAZMAT 
rules? I also ordered the free CDs online and we have them in our shipping area. 

Thank you in advance for your help! 

Katie M. Barthlow 
Marketing & Promotions Manager- Replacement Parts 

Billco Manufacturing, Inc. 
100 Halstead Blvd. 
Zelienople, PA 16063-9799 USA 
P: 724.453.2303 II F: 724.453.23171/ kbarthlow@billco-mfq.com II www.billco-mfg.com 

Interested in receiving emails about special deals and promotions? 
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