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Ref. No.: 12-0002 

Dear Mr. Huffman: 

This responds to your letter dated December 21, 2011, regarding whether under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) a driver of a motor vehicle must have 
specialized training to transport medical oxygen. Your questions are paraphrased and answered 
as follows: 

Ql. 	 Does a driver of a motor vehicle transporting medical oxygen cylinders need specialized 
training on the safe handling and transport ofthis material? 

AI. 	 Additional specialized training may be required depending on the job function and 
handling requirements for specific hazardous materials. Responsibility for ensuring that 
the level oftraining is adequate and appropriate is the obligation of the hazmat employer. 

Q2. 	 Would the driver also need a Commercial Driver's License (CDL) if hauling such 
products as old tires, paint, gas, oil, and other materials left behind from abandoned 
property. 

A2. 	 In accordance with 49 CFR 383.5 of the Department's Federal Motor Carrier Safety 
Regulations (FMCSR), a driver ofa commercial motor vehicle (CMV) that has a GVWR 
of 11,794 kilograms (26,001 pounds) or transports a hazardous material that requires 
placarding must obtain a CDL with a hazmat endorsement (See subpart G ofpart 383 of 
the FMCSR). 

Q3. 	 Is specialized training needed even if the total amount ofhazardous materials being 
transported is less than 1,001 pounds? 

A3. 	 Yes, training is required. There are, however, exceptions in the HMR for training and 
other requirements. For example, if you meet the materials of trade exceptions in §173.6, 
you are excepted from the HMR, including training. 

Q4. 	 What are the penalties for violation of the requirements of the HMR, such as training? 



A4. A hazmat employer must ensure that each of its hazmat employees is trained in 
accordance with the requirements prescribed under subpart H of Part 172 (see §172.702). 
A person who knowingly violates a requirement of the Federal Hazmat Transportation 
Law, 49 U.S.C. § 5123, applicable to the transportation of hazardous materials or causing 
them to be transported or shipped is liable for a civil penalty of not more than $55,000 
and not less than $250 for each violation, except the maximum civil penalty is $110,000 . 

. (see §107.329). 

For a list of frequently cited violations see Appendix A to Subpart D of Part 107. 

I hope this satisfies your inquiry. 

s~. .s~--
BenSupko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



December 21, 2011 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue S.E. 
Washington, D.C. 205920590 

Dear Mr. Ben Supko: Ref: No: 11-0182 

Thank you for your letter dated November 21,2011. I would like to clarify a few 
more questions. 

Someone at The Department of Transportation informed me by phone that in 
order to transport medical oxygen cylinders, the driver of that vehicle must have special 
training on the proper safe handling of this material. Is this true? 

Do they need this special training even if the total amount is less than 1001 
pounds? The lady on the phone explained to me that special training on handling of 
hazardous materials was needed even if it was five pounds. 

What would be the fine or penalty if the driver did not have any special training 
for the handling of said such hazardous material? 

Would a driver need any special training or CDL license with hazardous materials 
if they were hauling all types ofhazardous materials such as old tires; paint; gas; oil; and 
other materials left behind from abandoned property? 

I know it seems like I'm asking the same questions over, but I've never seen it 
where you clarified whether or not the driver needed the special training for hazardous 
materials if the load was less than 1001 pounds. Thank you for you trouble. 



1200 New Jersey Avenue SEU.S. Department 
WashIngton. DC 20590 of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

NOV 2 1 2011 

Mr. Henry Wake Huffman 
396 State Highway 1959 
Grayson, Kentucky 41143 

Ref. No.: 11-0182 

Dear Mr. Huffman: 

This responds to your July 25, 2011 letter, your subsequent August 6, 2011 letter, and your 
August 17,2011 follow-up e-mail regarding training and Commercial Driver's License (CDL) 
to transport medical oxygen under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. 	 Is medical oxygen considered a hazardous material? If so, what is the classification and 
description ofmedical oxygen? 

AI. 	 Yes. Medical oxygen is designated as a hazardous material in the §172.101 Hazardous 
Materials Table and classified and described as "Oxygen, compressed, 2.2 (non­
flammable gas), UNI072." 

Q2. 	 Do you need training to load and transport medical oxygen? 

A2. 	 Yes. In accordance with the HMR, a person who perfonns any function (e.g., loading 
and unloading) that directly affects the transportation ofhazardous materials is a 
hazardous material (hazmat) employee and must receive traming applicable to those 
functions. (See §§ 172. 700 - 172.704). In addition, drivers transporting hazardous 
materials that require shipping papers also must receive driver training as required in 
§ 177.816. 

Q3. 	 Do you need a CDL with a hazmat endorsement to transport medical oxygen in a van 
with a Gross Vehicle Weight Rating (GVWR) ofless than 26,000 pounds, or if the 
number ofcylinders has an aggregate gross weight of more than 1,001 pounds? 

A3. 	 The Department's Federal Motor Carrier Safety Administration's (FMC SA) Federal 
Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR) specifY requirements for CDLs and hazmat 
endorsements. In accordance with 49 CFR 383.5 of the FMCSR, a commercial motor 
vehicle (CMV) that has a GVWR of 11,794 kilograms (26,001 pounds) or transports a 



hazardous material that requires placarding must obtain a CDL with a hazmat 
endorsement (See subpart G of part 383 ofthe FMCSR). 

In accordance with §172.504( c) of the HMR, a transport vehicle or freight container 
which contains less than 454 kg (1,001 pounds) aggregate gross weight of hazardous 
materials in non-bulk packagings covered by table 2 is excepted from placarding. 
However, in this case, placards are required because you are shipping a number of 
cylinders having an aggregate gross weight of more than 1,001 pounds. 

Q4. 	 What kind ofspeCial training would be needed to transport medical oxygen, and where 
in Kentucky could this type of training be found? 

A4. 	 The training requirements for a hazmat employee, who also drives a commercial motor 
vehicle, are supplemental to the licensing requirements. Compliance with the current 
requirements for a CDL provides employees with general knowledge and skills and may 
satisfy the training requirements. However, additional specialized training may be 
required depending on the job function and handling requirements for specific 
hazardous materials. Responsibility for ensuring that the level of training is adequate 
and appropriate is the obligation of the hazmat employer. 

The Department of Labor's Occupational Safety and Health Administration, the 
Environmental Protection Agency, the Federal Motor Carrier Safety Administration's 
Commercial Driver's License (CDL), or other mandated training requirements may be 
used to the extent that they satisfy the general awareness, function specific, and safety 
training and testing requirements. The hazmat employer is also responsible for the three 
year recurrent training requirement. 

Q5. 	 Does the HMR apply to the transportation of medical oxygen from one state to another, 
such as West Virginia to Kentucky? 

A5. 	 Yes. The HMR are found in Title 49, Code ofFederal Regulations, Parts 100-185. As 
provided in § 171.1, the HMR apply to any department, agency, or instrumentality that 
transports or causes to be transported or shipped hazardous materials in interstate, 
intrastate, and foreign commerce, by all modes of transportation (Le., highway, rail, air, 
and vessel). The HMR addresses classification, packaging, preparation of shipping 
papers, labeling, placarding. emergency response information, and training. The HMR 
can also be accessed through our Web site: http://phmsa.dot.gov/hazmat. 

Sincerely, 

l~ ~~~~el~ent 
[) Office ofHazardous Materials Standards 

http://phmsa.dot.gov/hazmat


EJJ~ruM 
~ 111. J 

July 25. 2011 J3 J72. 10/ 
~ J73.Uo8 

ApT'l; l.a '"J;& 
IJ. o18:L 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office ofHazardous Materials Standards 
U.S. DOTI PHMSA (pHH·lO) 
1200 New Jersey Avenue; SE East Building. 2Dd. Floor 
Wasbingto~ D.C. 20590 

Dear Mr.Bettis: 

I have a few questions that I cannot find the answers to on the HAZARDOUS 
MAlERIALS INFORMATION CENTER. 

QUESTION (1) Transporting hazardous materials (Medical Oxygen) do 1need 
special training to load and transport this product? 

QUESTION (2) If I'm hauling this Medical Oxygen in a van with GVW less than 
26,000 do I need Hazardous materials endorsement on 

. My COL license? 

QUESTION (3) If the number ofcylinders has a gross weight ofmore that 1001 
pounds, do I need hazardous materials endorsement on my 

COL driver license? 

QUESTION (4) Being from Kentucky, where would I go if! need special training 
to transport this medical oxygen? 

QUESTION (5) What kind ofspecial training would I need to transport Medical 
Oxygen? 

QUESTION (6) Ifl transport medical oxygen from one state to another, West 
Virginia to Kentucky, would that make any difference in . 

The laws that govern transporting ofhazardous materials? 

QUESTION (7) Would Medical Oxygen be considered "Hazardous Material?" 



QUESTION (8) What federal laws would I be in violation ofifI have no special 
training in the loading; handling; and transporting ofMedical 

Oxygen? If any? 

QUESTION (9) What is the classification ofMedical Oxygen? Fire? Explosive? 
Etc.? 

I'm sorry to be ofso much trouble Mr. Bettis, but I've looked and looked at the 
website, and can't seem to find the laws, and they are confusing to me. It's the weight 
that I don't understand Is it law that I need special training ifI'm transporting less that a 
thousand pounds ofmedical oxygen? 

;r::;'?J.9/~ 
Henry Wake Huffman 

You can e-mail me the answers to these questions at 
henrywakehuffinan 2007@yahoo.com 
Or herywa'kehuffinan@yahoo.com 

mailto:herywa'kehuffinan@yahoo.com
mailto:2007@yahoo.com



