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Mr. Dennis Campbell 
Hazmat Trainer - FRA 
32827 Crestlake Blvd. 
Magnolia, TX 77354 

Ref. No. 12-0020 

Dear Mr. Campbell: 

This responds to your January 20,2012 email regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask who must 
receive and retain a copy ofthe shipper's certification as required by § 174.24(a) when a 
shipper offers a hazardous material to a vessel operator for subsequent transportation by rail. 
You reference two letters of interpretation issued by PHMSA, one issued on June 25, 2010 
(Ref. No.: 09-0103) and the other issued on December 11, 2009 (Ref. No.: 08-0301R). The 
June 25,2010 letter states that "ifa shipper offers a hazardous material shipment to a vessel 
operator for subsequent transportation by rail or highway, only the vessel operator is required 
to receive the shipper's certification." The December 11, 2009 letter states that the vessel 
operator is the "initial carrier in the United States." You ask that we clarify what is intended 
by the term "initial U.S. carrier" as specified in §§ 171.22(f)(2) and 174.24(a). 

The term "initial U.S. carrier" is not defined in the HMR. As used in § 171.22(f)(2), it refers 
to the first carrier to transport a hazardous material shipment within the United States. A 
vessel operator may'not transport a hazardous material shipment unless provided a signed 
shipper certification, as specified in § 176.27(a). Therefore, the vessel carrier must receive a 
signed shipper certification for all shipments. 

You provide the following scenario: A steamship company (APL) transports a hazmat 
package to a U.S. port. The package is picked up at the port by one U.S. railroad (UP) and is 
subsequently transferred to a second railroad (BNSF) for delivery to a U.S. consignee. You 
ask if the UP Railroad is required to receive/file the shipper's certification. In the scenario 
you provide, the initial United States carrier, as specified in §§ 171.22(f)(2) and 174.24(a), is 
the vessel operator (APL). Only the vessel operator is required to receive the shipper's 
certification. The UP Railroad would not be required to receive the shipper's certification as 
it is not the initial carrier within the United States. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford. Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Friday, January 20,2012 12:11 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Interpretation 174.24(a) 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 

Hazmat Information Center (HMIC) 

http://phmsa.dot.gov!hazmatli nfo-center 

(202) 366-1035 

From: Campbell, Dennis (FRA) 

Sent: Friday, January 20, 2012 11:38 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Cc: Campbell, Dennis (FRA) 

Subject: Interpretation 174.24(a) 


January 20, 2012 


I request an interpretation of the term "initial carrier within the U.S.", as referenced in §174.24{a) pertaining to a 

shipper's certification (§172.204) on a hazmat shipping paper. Several previous PHMSA letters of interpretation have 

been issued on the subject, but I'm not clear on the definition. One such letter, #09-0103 dated 6-25-2010, states in the 

third paragraph (last sentence) - "if a shipper offers a hazardous material shipment to a vessel operator for subsequent 

transportation by rail or highway, only the vessel operator is required to receive the shipper's certification". Another 

letter, #08-0301R dated 12-11-2009, states that the vessel operator is the "initial carrier in the U.S.". 


An example may serve to describe the issue. If a steamship company (APL) delivers a hazmat package to a U.S. port for 

delivery to a U.S. railroad (UP), which is subsequently interchanged to another railroad (BNSF) for delivery to a U.S. 

consignee. Is the UP (Union Pacific Railroad) considered the initial carrier in the U.s., or is the steamship company (APl) 

the initial carrier? In other words, would the UP Railroad be required to receive! file the shipper's certification? 


As the current Hazmat Trainer for the Federal Railroad Administration, I understand that our hazmat inspectors have 

held the initial rail carrier accountable for receiVing/maintaining the shipper's certification on imported hazardous 

materials shipments. I appreciate your clarification on this subject. 


Dennis Campbell 
Hazmat Trainer - FRA 
32827 Crestlake Blvd. 
Magnolia, TX 77354 
Email: dennis.campbell@dot.gov 
Office PH: (281) 259-4923 

mailto:dennis.campbell@dot.gov
http://ph



