
1200 New Jersey Avenue SEU.S. Department 
Washington. DC 20590of Transportation 

Pipeline and Hazardous 

Materials Safety 

Administration 


JAN 302011 
Mr. Tom Forbes 
Public Utilities Commission of Ohio 
Transportation Department 
Compliance Division 
180 East Broad Street, 4th Floor 
Columbus, Ohio 43215-3793 

Ref No. 11-0298 

Dear Mr. Forbes: 

This responds to your November 28,2011 request for clarification on placarding requirements 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your 
letter, a carrier is transporting "UN 27819, Acetic acid solution, 8, (3), PG II, Ltd Qty" and "UN 
3265, Corrosive liquid, acidic, organic, n.o.s, 8, PG II (corrosive liquid), Ltd Qty" in a quantity 
over 1 ,000 pounds. You ask if it is permissible to placard the vehicle with Class 3 
FLAMMABLE placards for the subsidiary hazard and display no other placards for the primary 
hazard. 

The answer to your question is no. Given that you are shipping limited quantities, placarding is 

not required (§ 172.500(b)(3)). However, if you choose to placard you may do so in accordance 

with § 172.502( c). Placarding must be in conformance with § 172.504, based on the placarding 

tables in paragraph (e) of that section. For the example presented, the CORROSIVE placard 

would be displayed. In addition to the CORROSIVE placards, you may placard for subsidiary 

hazards in accordance with § 172.505(d). 


I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

~Sy-
Ben Supko 

Acting Chief, Standards Development Branch 

Standards and Rulemaking Division 




Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

i=rom: 
Sent: 

JNFOCNTR (PHMSA) 
Monday, November 28, 2011 3:43 PM II -0,2 9't 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Placarding Clarification 
Attachments: FedEx Shipping Paper.pdf 

Hi Carolyn, 

The following caller requested this e-mail be submitted for a formal letter of interpretation during his 11/28 
phone call with Andrew in the Info Center. 

Thanks, 

Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: Forbes, Tom [mallto:Tom.Forbes@puc.state.oh.us] 
Sent: Monday, November 28, 2011 9:15 AM 
To: PHI'v1SA HI'v1 InfoCenter 
Subject: Placarding Clarification 

I am requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations pertaining to permissive placarding. 

A carrier is transporting hazardous materials UN2789, acetic acid solution, 8, (3), PG II Ltd Qty and UN326S, Corrosive 
liquid, ACidic, organic, NOS, 8, PG II (corrosive liquid), Ltd Qty in a quantity over 1000 pounds. The vehicle is transporting 
no other hazardous materials. (shipping paper attached) 

Is it permissive to placard the vehicle on all four sides with class 3 flammable placards for the subsidiary hazard and 
display no other placarding for the primary hazard? 

Thank you, 
Tom Forbes 
Public Utilities Commission ofOhio 
Transportation Department 
Compliance Division 
180 East Broad Street, 4th Floor 
Columbus, Ohio 43215-3793 
(614) 644-0296 Phone 
(614) 466-2753 Fax 

DRAFT - This document is created only for the purposes stated within. It is intended solely for staffdiscussion, reflecting the views of 
the author(s) and not necessarily the view ofthe staffas a whole or the Commission 
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