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Dear Mr. Dalton: 

MAY 2 9 2012 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This is a revised response to your December 2, 2011 letter requesting clarification of marking 
requirements for foreign-made UN cylinders under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql. Does equal treatment of U.S. manufactured UN cylinders by a foreign competent authority 
eliminate the requirement that a UN cylinder approved by a foreign competent authority be 
approved in accordance with the HMR? 

AI. No. Except for UN pressure receptacles marked with the letters "CAN" for Canada as a 
country ofmanufacture or approval (see§ 171.12(a)(4)(i)); Canadian Transport Commission 
(CTC) specification cylinders (see§ 171.12(a)(4)(ii)); and cylinders under conditional use in 
port areas or for export (see § 171.23(a)(3)), cylinders are not authorized for transportation to, 
from, or within the United States unless approved in accordance with the HMR (see§§ 178.69 
thru 178. 71) and marked "USA" as the country of approval(§ 171.23(a)(2)(iv)). 

Q2. May a foreign-made UN cylinder be imported into the U.S. that only has the stamp 
marking of the country of manufacture? 

A2. No. A UN cylinder must also be marked with the country of approval whether the U.S., 
the country of manufacture, or another competent authority. As noted in Al, except under 
certain authorized conditions, cylinders must be approved in accordance with the requirements 
of the HMR and display the "USA" marking. 

Q3. If a foreign-made UN cylinder does not conform to the marking of§ 178.7l(p)(3), what 
mechanism should be used to document equal treatment other than the cylinder stamp marking? 



A3. Your question relates to§ 173.24(d) regarding the use ofUN standard packagings (e.g., 
UN cylinders) manufactured outside the United States. Section 173.24(d)(2) authorizes the use 
ofthese packagings under conditions and ·limitations including recognition (equal treatment) of 
UN standard packagings manufactured in the U.S. by the competent authority of the country of 
manufacture. There is no documentation requirement associated with§ 173.24(d)(2). These 
provisions neither negate nor supersede the requirements of the HMR for the approval and 
transport of foreign-made UN cylinders. 

I apologize for any confusion my earlier response may have caused. Ifyou need additional 
assistance, please contact this Office at (202) 366-8553. 

Sits~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



December 2, 20 ll 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey A venue, SE. 
Washington, DC 20590-0001. 

Request for Interpretation 

Dear Sir or Madame, 
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Linde Gas North America LLC (Linde) is requesting interpretation and guidance regarding the use of foreign 
manufactured UN cylinders in the US. 

49CFR171.23(2)(iv) allows the importation of UN cylinders marked with "USA" as the country of approval in 
accordance with 178.69 and 178.70 when prepared in accordance with the ICAO technical instructions. llowever, 
173.24(d)(2)(iii) indicates that import/export ofUNcylinders is allowed if the competent authority of the country of 
manufacture allows for reciprocal treatment of the UN package. 

• Clarification is requested regarding the reciprocal treatment, specifically, does such reciprocal treatment 
preclude or eliminate the requirement that the UN cylinder have both the export country's, and the "USA" 
authorization stamp marking as required in 178.71(p)(3) to be imported, transported and used in the USA? 

• May a cylinder be imported into the USA that only has the stamp markings ofthe country of manufacture? 
• If the cylinder is not marked as required in l78.7l(p)(3), what is the required mechanism to document 

reciprocal treatment other than the cylinder stamp marking? 

A written response at your earliest convenience is appreciated. 

Sincerely 

Guy Dalton 
Head of Transport Compliance/Safety 
Linde Gas North America LLC 
440-251-0303 
guy.dalton@linde.corn 

Linde Gas North America LLC 


