
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

APR 1 2 2012 

Mr. Kerry McMahon 
Sea-Land Chemical Co. 
821 Westpoint Parkway 
Westlake, OH 44145 

Ref. No.: 11-0294 

Dear Mr. McMahon: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CPR, Parts 171-180) applicable to the placement of labels. Your 
questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql. What does the word "near" mean in regards to the requirement in§ 172.406 to place 
a hazard label "nearthe proper shipping name marking"? 

Al. As specified in § 172.406, each label required must be printed on or affixed to a 
surface (other than the bottom) of the package or containment device containing the 
hazardous material, and be located on the same surface of the package and near the 
proper shipping name marking, if the package dimensions are adequate. 
Additionally, a label must be clearly visible and may not be obscured by markings or 
attachments. The HMR does not specifically define "near" with respect to 
§ 172.406; however, current reference materials define "near" as "adjacent." 

Q2. On a drum, is it permissible to have the proper shipping name marking on the 
opposite side of the hazard label? 

A2. The answer is generally no, as the label must be located on the same surface of the 
package and near the proper shipping name marking, if the package dimensions are 
adequate. The intent of § 172.406( a )(1 )(ii) is for labels and markings to be near each 
other, and a drum's dimensions should be adequate to achieve that objective. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, November 18, 2011 4:17 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for formal Letter of Interpretation 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: Kerry McMahon [mailto:kerry.mcmahon@sealandchem.coml 
Sent: Friday, November 18, 2011 3:31 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for formal Letter of Interpretation 

Good Afternoon, 

Following up on my conversation with Andrew, I'd like to request a formal Letter of Interpretation regarding what DOT 
means by "near" in regards to the requirement in 172.406 to place a hazard label "near the proper shipping name 
marking." I've seen an interpretation stating that "next to" equals within six inches for placing a subsidiary label next to 
a primary label. Similar guidance for "near" would be helpful. 

A related question regards the requirement in 172.406 to place a hazard label "on the same surface ofthe package as 
the proper shipping name marking" as this relates to a drum. Is it permissible to have the proper shipping name 
marking on the opposite side of a drum from the hazard label? 

Thank you for your time and consideration. 

Sincerely, 

'l.Vrry ~c~afion 
Sea-Land Chemical Co. 
821 Westpoint Parkway 
Westlake, OH 44145 
Ph: 440-871-7887 ext. 7106 
Fax: 440-871-7949 
www.sealandchem.com 

===================================================== 
~ Please consider the environment before printing this e-mail. 
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NOTE: The information in this email may be confidential and legally privileged. If you are not the intended recipient, you 
must not read, use or disseminate the information; please advise the sender immediately by reply email and delete this 
message and any attachments without retaining a copy. Although this email and any attachments are believed to be free of 
any virus or other defect that may affect any computer system into which it is received and opened, it is the 
responsibility of the recipient to ensure that it is virus free and no responsibility is accepted by the Sea-Land Chemical 
Co. for any loss or damage arising in any way from its use. 
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