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FEB 1 6 2012 
Mr. Frank Drayton 
Fire Division Chief 
650 Merchant Street 
Vacaville, CA 95688 

Ref. No. 11-0284 

Dear Chief Drayton: 

This responds to your November 15,2011 and November 24,2011 follow-up email concerning 
the requirements for cylinders under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). Specifically, you ask whether the HMR apply to DOT specification 3AA and 3AAX 
cylinders used by local fire departments for non-commercial purposes. 

In accordance with Federal hazardous materials transportation law (49 U.S.C. 5101 et seq.), the 
HMR apply to the transportation of hazardous materials in commerce. Hazardous materials 
transported by a government entity in vehicles operated by government personnel for non­
commercial purposes are not subject to the HMR However, this provision may not fully except 
a government agency from the HMR A cylinder manufactured and marked in accordance with 
the requirements established in the HMR must be maintained in accordance with applicable 
specification requirements whether or not it is in transportation in commerce at any particular 
time. If a government agency, such as a local fire department, uses cylinders marked in 
accordance with the HMR, the government agency is subject to the HMR relating to the 
maintenance and use of those cylinders. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~::;#--
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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DOT Inspection and Testing Standards 

Petition for DOT regulations ruling 

Sirs: 

Historically, from the time the fire service first began the installation of pressurized breathing air cylinders on 
mobile fire apparatus, the fire service has utilized DOT classified pressure vessels (prior service was ICC certified 
pressure vessels). In some cases, where removal of cylinders was problematic, ASME bottles were utilized but 
created special mounting issues, substantial weight increases, and exorbitant costs. When legal issues arise and the 
fire service is SUbjected to court of law events, the fire service wins or loses cases predicated to whether the fire 
service complies with NFPA Standards, or not. 

Recent issues in California have arisen revolving around whether pressurized mobile pressure vessels fall under 
Federal DOT/CFR regulations and compliance as is indicated in NFPA 1901,2009 Edition, Section 24, et ai, or not. 

Cal-OSHA has stipulated that fines will be initiated if all mobile breathing air pressure vessels are not removed and 
replaced with ASME pressure vessels. They have taken this stance because they have a ruling from Federal DOT 
that DOT cylinders are not California compliant because Federal DOT is not responsible for DOT inspection, 
testing, and recertification requirements for DOT cylinders in non-commercial intrastate use. This determination is 
in direct conflict with the chapter and verse by which the fire service (both locally and nationally) designs and builds 
fire apparatus. The inference is that all DOT cylinders in use by the California fire service are not subject to DOT 
regulatory inspection, testing and recertification. This is completely contrary to the DOT Standard by which the 
California fire service has inspected, tested and recertified the extensive list of existing cylinders Statewide. To be 
able to purchase a fire apparatus that will meet mandates of the Laws, Regulations, and Standards, fire apparatus are 
designed and manufactured to meet NFPA 1901,2009 Edition (current and past), Standard for Automotive Fire 
Apparatus. This is the Standard by which all members of the Fire Apparatus Manufacturers Association (FAMA) 
build fire apparatus. It is the litmus test by which court issues are decided. 

To quote NFPA 1901, the following is the Standard by which we comply: 
24.5.1 Transportable Air Tanks 
24.5.1.1 Transportable air tanks shall comply with 49 CFR 178.37, "Specification 3AA and 3AAX seamless 
steel cylinders," or 29 CFR 1910.169, "Air Receivers." 
24.5.1.2 The air tank manufacturer shall provide a copy of either the U.S. Department of Transportation 
(DOT) certificate Report of Inspection of Gas Cylinders or the ASME certificate Manufacturers Data Report 
for Pressure Vessels, and the certificate shall be delivered with the apparatus. 

Because of this Standard, both ASME and DOT bottles are used in the fire service across the country. 

By the CFR (Code of Federal Regulations) 

(a) General qualification for use ofcylinders. (See §§ 173.1 through 173.30 for requirements apply.) 

(b) Grandfather clause. A cylinder in domestic use previous to the date upon which the specification therefore 
was first made effective in thesc regulations may be used if the cylinder has been properly tested and 
otherwise complies with the requirements applicable for the gas with which it is charged. 
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However, under NFPA 190], a change since previous editions, in the Addenda section for mobile breathing air 
supply, it reads as follows: 

A.24.S: In some states in the United States, the regulations of the Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA) of the Department of Labor have been interpreted to require that DOT cylinders be 
used for mobile air tanks to transport air on state highways. If DOT cylinders are not required by state 
regulations, ASME cylinders should be utilized as air tanks if the design of the apparatus presents a severe 
difficulty in the removal of the cylinders for testing. (It is not a difficult task to remove the DOT bottles every 5 
years for hydrostatic testing) The bottles are firmly attached to the vehicles with brackets manufactured by the 
apparatus builder and certified to perfonn the function as required. 

Then, the question becomes ............. What authorization or exemption has been given to Cal OSHA to transpOit 
charged ASME cylinders on the highways? I do not find any reference to ASME bottles listed as the approved 
cylinders for highway transportation while charged. The fire service MUST alrive on scene, fully prepared to fight 
fire and activate breathing air systems. 

CCR: Subchapter 7. General Industry Safety Orders 
Group 2. Safe Practices and Personal Protection 
Altide 10.1. Personal Protective Clothing and Equipment for Fire Fighters 
§3409. Respiratory Protection. 
(6) Air Cylinders. Approved self-contained compressed air breathing apparatus may be used with approved 
cylinders from other approved self-contained compressed air breathing apparatus provided that such cylinders are of 
the same capacity and pressure rating. All compressed ail' cylinders used with self-contained breathing 
apparatus (SCBA) shall meet United States Department of Transportation (BOT) and NIOSH criteria. 
The DOT standard for DOT cylinder hydrostatic testing eliminates the] 0 year rule and mandates a 5 year hydro. 

Please note that on aerial fire apparatus, when at the tip of an elevated ladder and when a firefighter's SCBA 
breathing air cylinder on his back (30, 45 or 60 minute cylinders) is depleted, the firefighter then connects his 
umbilical line to the on-board apparatus SCBA supply cylinders (244cfair capacity typical) which then becomes the 
SCBA life support breathing air supply. 

A local fire department has complied with the Cal-OSHA ruling and changed out their 8 (eight) DOT rated bottles 
at their fire department at a cost of $28,000. Can you see the issue of the cost statewide? [t will be in the $M's. In 
this single case it did result in a substantial weight increase for the associated mobile chassis. Luckily for this 
agency, it did not result in the need for a complete chassis replacement to meet CA Gross Vehicle Weight Ratings 
(GVWR). In many cases, it will result in not simply replacing the pressure vessels, but the mobile chassis as well or 
substantially reduce the quantity of live saving air due to the decrease in the numbers of pressurized vessels. 

The best case scenario, especially in these times ofcritical monetary shortfalls, is to rule that all DOT classified 
pressure vessels/cylinders continue to be inspected, maintained, tested and re-certified to existing DOT standards 
and falls under the authority ofFederal DOT. Following a yet to be detennined date, all pressurized breathing air 
cylinders in use by California emergency services agencies will confonn to Cal-OSHA Regulations, i.e. ASME 
pressure vessels. 

Respectfully submitted, 

Anthony D. Bulygo 
California Fire Chief's Association 
Safety Committee Member/Consultant 
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Sirs: 

Cal-OSHA states that a safety issue exists whereby the absence of regulations in place for DOT pressure vessels in 
use by non-commercial end users is not acceptable. The absence of regulations for DOT pressure vessels requires 
that Cal-OSHA mandate the removal of DOT pressure vessels from use by the fire and emergency service agencies 
in California. Cal-OSHA states it has come to this conclusion following contact with Fed DOT which has stated to 
Cal-OSHA that Fed CPR mandates do not apply to non-commercial users. The end result of the Fed DOT statement 
is that Cal-OSHA has ruled that DOT pressure vessels in use by the FirelEmergency services sector in California are 
unregulated and must be removed from service and replaced with ASME pressure vessels which are under the 
regulatory control of Cal-OSHA. 

The California rITe service does, in fact, stipulate that all pressure vessels must be maintained and tested regularly to 
regulatory standards. 

In a recent meeting with Cal-OSHA officials, Mr. Don Cook, Principal Engineer, stated very plainly: IfFed DOT 
were to issue a letter to Cal-OPSHA stating that DOT pressure vessels in use by the FirelEmergency Service 
services in California fall under the same guidelines and regulations as commercial users for inspection, 
maintenance and testing/recertification, the issue would go away. All of which leads to a single question to Fed 
DOT: Why would Fed DOT not mandate regulation of DOT pressure vessels in CA and why would Fed DOT not 
issue a letter stating that the appropriate CPR pertains to those DOT cylinders in use in this vocation? 

California Fire Service desires to comply with any and all Laws, Regulations, and Standards in place for any safety 
issue. The fire service believes we have been doing the right thing and complying for the past 40 years. A letter to 
Cal-OSHA, assuring them that the DOT pressure vessels in use by the California FirelEmergency services are, in 
fact, covered by CPR regulations. 

Respectfully submitted, 

Anthony D. Bulygo 
California Fire Chief's Association 
Safety Committee Member/Consultant 

November 21, 2011 


