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Dear Ms. Gentry: 
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Washington, D.C. 20590 

This responds to your October 24, 2011letter requesting clarification on the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180). Specifically, you ask for clarification 
on the package testing scenarios as follows: 

Ql. An open head steel drum is purchased with the marking UN1A2/X30/S/. It is your 
understanding that when a material is placed directly into the drum, the package is 
considered a "single package." No additional package testing is needed if the material is 
compatible with the drum and the gross weight is equal to or less than 30 kg. However, if 
any other type of packaging is used (bottles, vials, cans, etc.) for the material and then this 
packaging is placed into the drum, then the package is now a "combination package." 
Combination packages must be tested to ensure the inner packaging and outer packaging 
together are of sufficient means to safely contain their contents and must be retested every 
24 months. You seek confirmation that your understanding is correct? 

Al. ln accordance with § 178.602(a), each packaging and package is required to be closed 
in preparation for testing and tests to be carried out in the same manner as if prepared for 
transportation. It requires testing in both the single and combination packaging 
configuration. You must ensure that it has been tested for your material and in the 
configuration which you are using. However, it should be noted that an authorized single 
packaging for a hazardous material may contain inner receptacles which are compatible with 
the lading and do not affect the performance of the specification packaging. This packaging 
may remain marked as a single packaging and need not be retested. The completed package 
must meet the general packaging requirements of Part 173, Subpart B. (See §§ 173.21( e) 
and 173.24). 

Q2. A UN4GV box is purchased. None of the components used in the original testing are 
purchased for use. The shipper wants to use its inner containers and components. It is your 
understanding that the 4GV must be used with the components that it was tested with. 
Although in some instances the shipper may use their own inner container, the other 
components (tape, vermiculite, dividers, etc.) have to be used. You seek confirmation that 
your understanding is correct? 



A2. Your understanding is correct. However, a UN4GV is a variation packaging. Section 
178.601(g)(2) provides for selective testing of combination packaging that differ only in 
minor respects from a tested type. The UN4GV combination packaging must adhere to the 
provisions in § 178.601(g)(2). 

Q3. When a UN certified package is used, the testing limits are set not by the total quantity 
of material, but by the number of units. It is your understanding that if the 4G V from Q #2 
has been tested for one 16 oz bottle, then only 1 unit of up to 16 oz can be shipped in the 
package. You cannot ship 20 units of lesser amounts to add up to 16 oz or less OR any other 
combination that adds up to 16 oz. You seek confirmation that your understanding is 
correct? 

A3. Your understanding is correct. Inner packagings of equivalent or smaller size may be 
used provided they meet requirements of§ 178.601(g)(1)(i). Furthermore, a lesser number 
of the tested inner receptacles, or of the alternative types of inner receptacles identified in 
§ 178.60l(g)(1)(i) may be used provided sufficient cushioning is added to fill the void 
space( s) and to prevent significant movement of the inner packagings. The package 
variations specified in § 178.601(g)(1) do not permit increases in the volume or quantity of 
the inner packagings. 

Q4. If someone is filling a container that is to be used as an inner packaging, but they are 
not given a choice as to which container to use (inner packaging has already been decided 
and is not changed without consent), do they have to be trained on packaging? 

A4. Yes. Filling a hazardous materials packaging is a function that directly affects 
hazardous materials transportation safety, which is included in the definition of a hazmat 
employee in § 171.8. All hazmat employees require training in accordance with part 172, 
subpart H. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at (202) 366-8553. 
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Ben Supko 
Senior Regulations Officer 
Standards and Rulemaking Division 
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I am presently working with a group of people wanting to start a chemical 
distribution company. I have 20+ years of experience in shipping hazardous materials, 
but am finding it hard to convince this group of the regulations. It is for this reason that I 
am taking the exact instances we have discussed and asking for a clear interpretation of 
the regulations. 

1) An open head steel drum is purchased with the marking UN1A2/X30/S/ .... 
If my understanding is correct, if material is placed directly into the drum, then 
the package is considered a "single package". No additional package testing is 
needed if the material is compatible with the drum and the gross weight is = or < 
30kg. 
However, if any other type of packaging is used (bottles, vials, cans, etc) for the 
material and then this packaging is placed into the drum, then the package is now 
a "combination package". Combination packages must be tested to ensure the 
inner packagings and outer packagings together are of sufficient means to safely 
contain their contents and must be re-tested every 24 months. 

Can you please comment if my understanding is correct? 

2) A UN4GV box is purchased- box only. None of the components used in the 
original testing are purchased for use. The shipper wants to use their inner 
containers and all their inner components. 
Again, if my understanding is correct, the 4GV must be used with the components 
that it was tested with. Although in some instances the shipper may use their own 
inner container, the other components (tape, vermiculite, dividers, etc) have to be 
used. 

Please comment. 

3) Testing restrictions- When a UN certified package is used, the testing limits are 
set NOT by the total quantity of material, but by the number of units. If the 4GV 
from #3 has been tested for one 16 oz bottle, then only 1 unit of up to 16 oz can 
be shipped in the package. You cannot ship 20 units of lesser amounts to add up 
to 16 oz or less OR any other combination that adds up to 16 oz. 

Please comment. 



4) Training requirements- If someone is filling a container that is to be used as an 
inner packaging, but they are not given a choice as to which container to use 
(inner packaging has already been decided and is not changed without consent) do 
they have to be trained on packaging? 




