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Ref. No. 11-0258 

Dear Mr. Vick: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers. Specifically, 

you ask for guidance in detennining what technical name, if any, should be indicated on a 

shipping paper for a Category A infectious substance prepared in accordance with 

§ 172.203(k:) when the specific agent or pathogen is known. 


Category A infections substances must be described on a shipping paper as "UN2814, 

Infectious substances, affecting humans, 6.2" or "UN2900, Infectious substances, affecting 

animals, 6.2", as appropriate. Because both § 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) 

entries are identified by the letter "G" in column 1 of the HMT, the technical name must be 

entered on a shipping paper, in parentheses, in association with the basic description as 

prescribed in § 172.203(k). 


Section 171.8 of the HMR defines a "technical name" as a recognized chemical name or 

microbiological name currently used in scientific and technical handbooks, journals, and 

texts. It also authorizes a generic description to be used as a technical name provided it 

readily identifies the general chemical or microbiological group of the material. Therefore, 

when the identity of the pathogen contained in an infectious substance is known, the 

technical name of the pathogen must be indicated in parentheses in association with the 

basic description on a shipping paper as prescribed in § 172.203(k). When the identity of 

the pathogen contained in an infectious substance is not known, but sufficient infonnation 

is available to strongly suspect that it does contain a Category A infectious substance, 

§ 172.203(k) of the HMR requires that the words "suspected Category A infectious 

substance" must be entered in parentheses in place of the technical name as part ofthe 




proper shipping description on a shipping paper. Further, as specified in §§ 172.203(k) 
and 172.30 1 (b), regardless ofwhether the pathogen ofan infectious substance is known or 
not known, the technical name ofa Division 6.2 material should not be marked on the 
surface of its outer package. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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September 22,2011 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office ofHazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: 49 CFR 172.203(k) interpretation request 

Dear Mr. Betts, 

I hope you can provide some clarification regarding 49 CFR 172.203(k) as it applies to UN2814 Infectious 
Substance, affecting humans. 

According to section 172.10 I (b)(4) when the letter G appears in column one of the Table ofHazardous Materials 
(172.10 I) a technical name is required in parenthesis in association with the basic description. Section 172.203(k) 
also explains that any item with the letter "G" in column one ofthe Table of Hazardous Materials (172.101) must 
show a technical name in parenthesis in association with the basic description on the shipping paper. Since section 
172.203(k) explains that a technical name for division 6.2 materials should not be marked on the outer package this 
request only pertains to the proper shipping name and technical name that is written on the shipping paper. Section 
172.203(k) goes on to say that when a substance is suspected to contain a division 6.2 substance the phrase 
"suspected Category A infectious substance" should be entered in parenthesis in place of the technical name. This 
leads me to believe that when we know the technical name of the substance we are to write it in parenthesis next to 
the proper shipping name on the shipping paper. 

We were told recently by a PHMSA agent that regardless of whether or not we know what the substance is we must 
always write "suspected Category A infectious substance" in parenthesis next to the proper shipping name on the 
shipping paper. I have read through the relevant sections of the 49 CFR and simply cannot find where this rule is 
written. Can you please clarify if we are to write the actual technical name in parenthesis after the proper shipping 
name on the shipping paper for UN2814 items or are we to write only "suspected Category A infectious substance" 
in parentheses next to the proper shipping name regardless if we know what the substance is? 

Daniel Vick 

Phone: 919-962-5712 
Fax: 919-962-0227 
Email: dcvick@ehs.unc.edu 
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