
U.S. Department 

of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Chris Backus 
Packaging Engineer 
CH2MHill 
PO Box 1600 MSIN T3-11 
Richland, W A 99354 

Reference No.: 11-0206 

Dear Mr. Backus: 

1200 New Jersey Ave. S,E 
Washington, DC 20590 

SEP 2 1 2011 

This responds to your August 26, 2011 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to tie-down attachment requirements for 
Type A packages in accordance with § 173.412(i). Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

01. Are accident conditions for Type B packages contained in 10 CPR § 71.45 applicable to 
Type A packages? 

AI. The answer to your question is no. The static force requirements in 10 CFR § 71.45 are 
prescribed for packages designed for the transport of radioactive materials indicated in 10 CFR 
§ 71.0. 

02. Are there load cases indicative of "accident conditions" for Type A packages? 

A2. There are no specific static force requirements that structural component tie-down 
attachments of Type A packages must be capable of withstanding referenced in the HMR. A 
packaging tie-down system should be designed so that it fails first in the event of an accident 
and the failure should not result in a tear or hole in the package containment or a reduction in 
shielding. Section 173.412(i) requires that in the event of an accident a failure of the tie-down 
system must not impair the ability of the package to meet the other requirements of Subpart I in 
the same manner as a failure during normal transportation conditions. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

DelmeI B\ml\g,~ 
Senior Regulations Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Friday, August 26, 2011 4:42 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: 173.412(i} interpretation requested 

Importance: High 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov(hazmat(info-center 
(2e2) 366-1e35 

From: Backus, Christopher L [mailto:Christopher L Backus@RL.gov] 
Sent: Friday, August 26, 2011 1 :48 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: 173.412(i) interpretation requested 
Importance: High 

PHMSA Office of Hazardous Materials Safety: 

We would like clarity on interpreting the language in 49CFR 173.412 (i) with respect to "accident conditions". It states 
the additional design requirements of Type A packages: "failure of any tie-down attachment" for both "normal and 
accident conditions". However, nowhere is there a discussion of what load requirements on the tiedown points are 
indicative of "accident conditions". Does this paragraph imply that the accident conditions as provided for Type B 
packages on tie-down devices be applied? In which case, 10CFR 71.45 tiedown loads should be applied per 173.415(b) 
or 173.415(c)? This indicates that 109 longitudinal, 5g lateral and 2g vertical be applied to the tiedown devices. It would 
follow from paragraph 173.412 (i) that failure of the tie-down attachments under these load cases does not impair the 
ability of the package to meet other Type A requirements. Or is there some other load case indicative of "accident 
conditions" for Type A packages? 

Best Regards, 

Chris Backus 
Packaging Engineer 
Transportation Safety 

PO Box 1600 MSIN T3-11, Richland, WA 99354 

Phone:509-373-2678 
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Fax:S09-373-40S 1 
e-mail: Christopher L Backus@rl.gov 
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