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526 South Church Street, EC13K 
Charlotte, NC 28202 

Reference No.: 11-0169 

Dear Mr. Denny: 

This responds to your email requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the bulk and non-bulk packaging instructions 
for asbestos. You note in your incoming letter that in the § 172.101 Hazardous Materials 
Table (HMT), the entry for "Asbestos," NA2212 refers to packaging instructions specified 
in § 173.216 for non-bulk packaging requirements, and § 173.240 for bulk packaging 
requirements. You also note that some of the packaging options specified in § 173.216 may 
be considered bulk packagings. Your questions are paraphrased and addressed as follows: 

Q1. 	 Are all packaging options specified in § 173.216 considered "non-bulk" packagings? 

AI. 	 The answer is no. Although the entry for "Asbestos," NA2212 specified in Column 
8B of the HMT suggests that § 173.216 contains only non-bulk packaging 
requirements, some of the packaging options provided may meet the bulk packaging 
definition specified in § 171.8 and, therefore, be considered a bulk packaging for the 
purposes of transportation. 

Q2. 	 If both "non-bulk" and "bulk" packaging options are provided in § 173.216, which of 
the packaging options provided in this section are considered "non-bulk" and which 
are considered "bulk"? 

A2. 	 As specified in § 171.8, a bulk packaging means a packaging, other than a vessel or a 
barge, including a transport vehicle or freight container, in which hazardous 
materials are loaded with no intermediate form of containment. A Large Packaging 
in which hazardous materials are loaded with an intermediate form of containment, 
such as one or more articles or inner packagings, is also a bulk packaging. 
Additionally, a bulk packaging has a maximum capacity greater than 450 L (119 
gallons) as a receptacle for a liquid; a maximum net mass greater than 400 kg (882 
pounds) and a maximum capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for 
a solid; or a water capacity greater than 454 kg (1000 pounds) as a receptacle for a 



gas as defined in § 173.115 of the HMR. Packagings specified in § 173.216 that 
meet this definition must be considered a bulk packaging. 

03. 	 If only "non-bulk" packaging options are provided in § 173.216, is asbestos that is 
offered for transportation and transported in rigid, leak-tight packagings such as 
portable tanks, hopper-type rail cars, or hopper-type motor vehicles required to be 
labeled with the class 9 label and marked with the proper shipping name and UN/NA 
number on the outside of the portable tank, hopper-type rail cars, or hopper-type 
motor vehicles? 

A3. 	 As stated above, § 173.216 identifies both bulk and non-bulk packagings. Rigid, 
leak-tight packages such as portable tanks, hopper-type rail cars, or hopper-type 
motor vehicles meeting the definition of bulk packaging provided in § 171.8 must be 
considered bulk packaging for transportation purposes. The general labeling 
requirements for both bulk and non-bulk packagings are specified in § 172.400. 

We appreciate your bringing this issue to our attention. PHMSA will attempt to improve the 
clarity of this issue in a future rulemaking. I hope this satisfies your inquiry. Please contact 
us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Tuesday, July 19, 20111:44 PM 

To: Drakeford. Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 


Hazardous Materials Communications 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation at the HMIC. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(292) 366-1935 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Monday, July 18, 2911 2:94 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 
Hazardous Materials Communications 

In talking with the DOT helpline, it was recommended that I submit the following for a formal 
interpretation. I am confused as to 49 CFR 173.216 being only reference as "Non-Bulk" 
packaging (Column 8B) and not also as "Bulk" packaging (Column 8C). 

Per HMR Table, Column 8B Non-Bulk Packaging instructions, individuals are to go 49 CFR 
173.216 for non-bulk packaging requirements. Per HMR Table, Column 8C Bulk Packaging 
instructions, individuals are to go to 49 CFR 173.249 for bulk packaging requirements. Based 
on this, one could assume that all packaging under 49 CFR 173.216 is considered ((Non-Bulk", 
since ((216" is not listed in Column 8C for "Bulk" packaging. 

Are all packaging instructions provided in 49 CFR 173.216 considered "Non-Bulk" or are some 
of the packaging instructions in 49 CFR 173.216 "Bulk"? If some of the packaging 
instructions under 49 CFR 173.216 is considered «Bulk" packaging, shouldn't "49 CFR 173.216" 
be referenced in Column 8C too? 

If both ((Non-Bulk" and «Bulk" packaging is provided in 49 CFR 173.216, can you clarify which 
of the packaging options provided in this section is considered bulk and which is considered 
non-bulk. This would help in determining how to properly mark and label the asbestos 
packages based on whether the packaging is considered "Non-Bulk" or "Bulk". 

If only «Non-Bulk" packaging is provided in 49 CFR 173.216, is asbestos that is offered for 
transportation and transported in rigid, leak-tight packages, such as portable tanks, hopper­
type rail cars, or hopper-type motor vehicles required to be labeled with Class 9 label and 
marked with the Proper Shipping Name and UN/NA number for asbestos on the outside of the 
portable tanks, hopper-type rail cars or hopper-type motor vehicles? 

My opinion is that you mean for some of the packaging requirements in 49 CFR 173.216 to be 
considered as "Bulk" packaging and marked accordingly, but need clarification as to DOT's 
intent. Your clarification on these questions is greatly appreciated. 
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Name: Charles (Chuck) Denny 
Organization: Duke Energy Corporation 
Email: Chuck.Denny@duke-energy.com 
Address: 526 South Church Street, EC13K 
City: Charlotte 
Zip Code: 28202 
Phone: 980-373-4947 
FAX: 704-382-6240 
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