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Ref. No.: 11-0166 

Dear Ms. Easley-Cook: 

This responds to your July 1, 2011 letter regarding the requirements under the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of 
explosives. Your reference letter of interpretation number 08-0192 in which the Pipeline 
and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) stated that "Division lA 
materials (other than Division 1A detonating cord) may be transported on the same motor 
vehicle as detonators without meeting the conditions specified in paragraphs (g)(1) thru 
(g)(3) of § l77.848(g), provided they are authorized for such transportation in the 
compatibility table for Class 1 materials in § 177.848(f)." You present a scenario where 
UN 0440, Charges, Shaped, lAD are shipped with UN 0255, Detonators, Electric, lAB, in 
the same trailer. You ask if these two materials can be shipped together in transportation. 

The materials you describe may only be transported on the same motor vehicle if the 
requirements of § 177.835(g)(l), (2), and (3) are met. The compatibility chart in 
§ 177.848(f) generally does not allow lAD and lAB materials to be shipped on the same 
vehicle but references the reader to Note 4. Note 4 directs the reader to § l77.835(g) 
which prohibits the transportation of detonators on the same motor vehicle with any 
Division 1.1, 1.2, or 1.3 material (except other detonator assemblies, boosters with 
detonators or other detonators), explosives for blasting, or detonating cord Division lA 
material. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
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T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Mr. Charles E. Setts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Suilding, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Mr. Setts: 

I am requesting clarification on a letter of interpretation dated April 1 , 2010, Reference No. 08-0192, in 
regards to a shippers request for transportation of explosives. Paragraph three states "Division 1.4 
materials (other than Division 1.4 detonating cord) may be transported on the same motor vehicle as 
detonators without meeting the conditions specified in paragraphs (g)(1) thru (g)(3) of 177.835(g) 
provided they are authorized for such transportation in the compatibility table for Class 1 materials in 
177.848(f)". 

The scenario that I present is the transportation of UN0440, Charges, Shaped, 1.40, with UN0255, 
Detonators, Electric, 1.4S, in the same trailer. 

Applying the passage from the aforementioned letter, the 1.40 (Charges, Shaped) material can be 
shipped with the 1.4S (Detonators, Electric),lf the compatibility table authorizes it. 

After checking the compatibility table for Class 1 (Explosive) materials in 177.848(f), an "X" is located 
where "S" and "0" meet. Therefore, following the instructions in 177.848(g)(2), "The letter "X" in the table 
indicates that explosives of different compatibility groups may not be carried on the same transport 
vehicle," these materials cannot be transported together. 

Is this correct? Can these explosive materials be transported together? 

Thank you for your assistance . 

. Regards, a & 

~l~ook ady- ~ 


Safety Analyst Associate 
Con-way Freight 
2211 Old Earhart Road 
Ann Arbor, MI 48105 
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143 HCR 4361 
Milford, Texas 76670 

Ref. No. 08-0192 

Dear Ms. Espinoza: 

This responds to your e-mail request for clarification of the segregation requirements for 
explosives under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask whether a typographical error exists in the introductory text of 
§ 177 .835(g) with regard to the transportation of Division 1.4 explosive materials, other than 
Division 1.4 detonating cord, on the same transport vehicle as detonators (except other 
detonators, detonator assemblies or boosters with detonators). It is your understanding that 
because there is no comma between the words "detonating cord" and "Division 1.4 material" 
in both sentences of the introductory text where they appear, it inadvertently prohibits the 
transportation of Division 1.4 material, other than Division 1.4 detonating cord, on the same 
transport vehicle as detonators under the conditions specified in the remainder of the 
paragraph. I apologize for the delay in responding and any inconvenience it may have caused. 

Your understanding is not correct. Section 177.835(g) establishes requirements for loading 
various types of explosive materials on the same transport vehicle. In accordance with this 
section, detonator assemblies or boosters may not be transported on the same motor vehicle as 
explosive material assigned to Division 1.1., 1.2, or 1.3; detonating cord that is assigned to 
Division 1.4; or explosive material assigned to Division 1.5. Division 1.4 materials (other 
than Division 1.4 detonating cord) may be transported on the same vehicle as detonator 
assemblies or boosters provided they are authorized for such transportation in the 
compatibility table for Class 1 materials in § 177.848(1). 

Section 177 .835(g) authorizes detonators to be transported on the same motor vehicle as 
explosive material assigned to Division 1.1., 1.2, or 1.3; detonating cord that is assigned to 
Division 1.4; or explosive material assigned to Division 1.5 under the conditions specified in 
paragraphs (g)(1) thru (g)(3). Division 1.4 materials (other than Division 1.4 detonating cord) 



may be transported on the same motor vehicle as detonators without meeting the conditions 
specified in paragraphs (g)(l) thru (g)(3) of § 177.835(g) provided they are authorized for 
such transportation in the compatibility table for Class 1 materials in § 177.848(1). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
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Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 




