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Dear Mr. Epstein: 

This responds to your June 20, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to battery-powered 
equipment and lithium batteries. 

In your letter, you state that your client, Toro Company (Toro), has designed a new 
product that is a commercial grade self-propelled walk behind mower designed to be used 
on golf courses. You state that the mower (a.k.a., eFlex) is powered by a 58 volt lithium­
ion battery pack that is semi-permanently affixed to the eFlex chassis and would not 
normally be removed except for maintenance. You also state that the battery pack is 
affixed securely in a battery holder and protected in a manner to prevent short circuit or 
damage and housed within a glass filled nylon protective enclosure that is vented to allow 
dissipation of heat. You further state that the lithium batteries have been tested to meet 
UN test criteria as prescribed in the HMR under § 173.185. Finally, you provide an 
attachment of the specifications of the eFlex mower with your letter. Your questions are 
paraphrased and answered below. . 

01: 	 You ask whether the eFlex mower is properly classified as "UN3171, Battery­
powered equipment" instead of "UN3091, Lithium batteries, contained in 
equipment?" 

AI: 	 In accordance with § 173.22, it is the shipper's responsibility to properly classify and 
describe a hazardous material. This Office does not perform that function. However, 
when reviewing the specifications of the eFlex mower you provided, the answer is 
yes. In addition, for "UN3171, Battery-powered equipment," Special Provision 134 
in § 172.202 states that "this entry only applies to vehicles, machinery and equipment 
powered by wet batteries, sodium batteries, or lithium batteries that are transported 
with these batteries installed. Examples of such items are electrically-powered cars, 
lawn mowers, wheelchairs, and other mobility aids." UN3171 is a proper 



classification for the eFlex mower as it is a battery-powered piece of mechanized 
equipment that would normally be powered by an internal combustion engine. 

Q2: 	 You ask whether the eFlex mower containing an installed lithium ion battery pack 
can be shipped by ground in the U.S. in accordance with the exceptions provided in 
§ 173.220? 

. A2: 	 The answer is yes. Provided a shipment of eFlex mowers comply with the 
requirements in § 173.220, a shipper would be able to utilize the appropriate 
exceptions (such as § 173.220(h)(1)). 

Q3: 	 You ask whether the eFlex mower can be shipped by vessel as "UN3171, Battery­
po~ered equipment" under the International Maritime Dangerous Goods (lMDG) 
Code? 

A3: 	 The answer is yes. As specified in § 171.2S(b)(4), any person who offers for 
transportation or tram;ports a hazardous material consigned under "UN3166" and 
"UN3171" may be prepared in accordance with the IMDG Code or this subchapter. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~~~~-'-.... 

T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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June 20, 2011 

VIA: UPS 

U.S. Department of Transportation 
Attn: PHH-I0 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Interpretation - eFLEX Self-Propelled Commercial Mower Powered by a 
Lithium Ion Battery under HMR and IMDG Code 

Dear SirlMadam: 

On behalf of the Toro Company ("Toro"), we hereby submit this request for clarification 
ofthe classification and shipping requirements for the Toro eFLEX Lithium Ion battery-powered 
mower, pursuant to 49 C.F.R. § 105.20 of the Hazardous Materials Regulations (nHMR"). 

Based on our review of the applicable regulations and discussion with a Pipeline and 
Hazardous Materials Agency ("PHMSA") official, 1 we believe that the eFLEX is classifiable as 
"Battery-Powered Equipment (UN 3171)" and not as "Lithium Batteries, contained in equipment 
(UN 3091)." However, in order to avoid future confusion by logistics providers, we request this 
clarification. 

A. Description of eFLEX 

The eFlex is a new product designed by Toro which will soon be in production. It is a 
commercial grade self-propelled walk behind mower designed to be used on golf courses. It is 
powered by a 58 Volt Lithium-Ion battery pack that is semi-permanently affixed to the eFLEX 
chassis and would not normally be removed except for maintenance. The battery pack is affixed 
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securely in a battery holder and protected in a manner to prevent short circuit or damage and 
housed within a glass filled nylon protective enclosure that is vented to allow dissipation ofheat. 
The lithium batteries have been tested to and met UN test criteria as prescribed in HMR § 
173.185. See attached specifications at Enclosure A. 

B. Specific Questions 

1. 	 Is the eFLEX properly classifiable as "Battery-Powered Equipment (UN 3171)" 
rather than as "Lithium Batteries, contained in equipment (UN 3091)"? 

The HMR table entry for Battery-Powered Equipment (UN 3171) calls out for the use of 
special packing instructions HMR § 173.220 which applies to "[a]n internal combustion engine, 
selfpropelled vehicle, mechanized equipment containing an internal combustion engine, a 
battery powered vehicle or equipment . .. when transported as cargo . ... /I This table entry also 
references special provision 134 (HMR § 173.l02(c)), which states: 

This entry only applies to vehicles, machinery and equipment powered by 

wet batteries, sodium batteries, or lithium batteries that are transported 

with these batteries installed Examples ofsuch items are electrically­

powered cars, lawn mowers. wheelchairs, and other mobility aids . ... 


Hence, UN 3171 would appear to be the proper classification for the eFLEX, a battery­
powered piece of mechanized equipment that would otherwise normally be powered by an 
internal combustion engine. We understand that the classification Lithium Batteries contained in 
equipment is not intended to apply to lithium battery-powered machinery, but rather to lithium 
battery-powered electronics such as laptop computers. There are several interpretations by 
PHMSA on point. In 2009, PHMSA found that the lithium battery-powered floor scrubber was 
classified under lJN 3171, and that it should be packed under HMR § 173.220 rather than 
HMR § 173.185.2 There is a similar ruling with respect to the lithium-powered Segway.3 

2. 	 May the eFLEX mower containing installed lithium ion battery pack be shipped 
by ground in the United States in accordance with HMR exception § 173.220? 

If the eFLEX is classifiable under UN 3 171, we presume that, if it meets the technical 
criteria for shipment under HMR §173.220, it may be shipped under that provision and exempt 
from other provisions of the HMR for shipment by ground in accordance with HMR 
§ 173.220(g)(1). 

2 PHMSA Interpretation No. 09-0197. 
3 PHMSA Interpretation No. 05-0076. 
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3. 	 If Shipped by Sea, the eFlex would be classified as "Battery-Powered Eguipment" 
(UN 3171) under the International Maritime Dangerous Goods ('IIMDG") Code 
and shipped according to the reguirements set forth in the IMDG? 

We understand that the IMDG can now be used for shipping items under UN 3171. On 
January 19, 2011, PHMSA published a final rule harmonizing certain HMR provisions, inter 
alia, with the IMDG.4 This rule added to HMR § 171.25 (Additional Requirements for the use 
of the IMDG code) a new sub-section (b)( 4) that states: "Materials consigned under UN 3166 
and UN 3171 (e.g., engines, internal combustion, etc., and Battery-powered equipment) may be 
prepared in accordance with the IMDG Code or this Subchapter. 1/ This Rule goes into effect 
January 1,2012, but voluntary compliance is allowed beginning January 1,2011. We note that 
similar to the HMR, the IMDG Code's Special Provision 240 states that examples of battery­
powered equipment include "lawnmowers. n 

Ifyou have any questions or require additional information, please do not hesitate to 
contact me at (202) 828-1870, or bye-mail atjonathan.epstein@hkIaw.com. 

Sincerely yours, 

HOLLAND & KNIGHT LLP 

D 

Enclosure: 
A. Specifications of eFlex 

4 PHMSA Final Rule, Hazardous Materials: Harmonization with the United Nations Recommendations, 
International Maritime Dangerous Goods Code, and International Civil Aviation Organization Technical 
Instructions/or the Safe Transportation o/Dangerous Goods by Air, 76 Fed. Reg. 3308 (Jan. 19,2011). 
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