
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave" S.E. 
WashingIon. DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

NOV 022011 

Mr. Henry E. Seaton Esq. 

Law Office of Seaton & Husk, L.P. 

2240 Gallows Road 

Vienna, VA 22182 


Reference No.: 11-0140 

Dear Mr. Seaton: 

This responds to your June 8, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the definition of a 
hazardous material employee. You reference a March 29, 2011 (Reference No. 11-0029) 
letter in which the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) 
determined that if a broker of transportation services performs any of the hazmat functions 
the person would be considered a hazmat employee under the HMR. In your scenario, your 
law firm represents a number of transactional property brokers licensed by the Federal 
Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) to arrange transportation for compensation 
pursuant to 49 CFR 371. On occasion, these clients are asked to arrange for the 
transportation of hazardous materials as defined by 49 CFR 171.8. You ask whether a 
transactional property broker meets the definition of a hazardous materials employee who 
requires hazardous material training. 

As specified in § 171.1, the HMR govern the safe transportation of hazardous materials in 
intrastate, interstate and foreign commerce. Generally, a "hazmat employee" is any person 
who is employed on a full-time, part-time, or temporary basis and who, in the course of 
such employment, directly affects hazardous materials safety. (See § 171.8 for the 
complete definitions of "hazmat employee" and "hazmat employer.") In other words, a 
person who performs duties that are regulated under the HMR is considered to be a hazmat 
employee. A broker is considered a "hazmat employee" under § 171.8 if he or she 
performs a function of an offeror or carrier. Functions of an offeror include, but are not 
limited to: selection of the packaging for a hazardous material; physical transfer of the 
hazardous materials to a carrier; classifying hazardous materials; preparing shipping 
papers; reviewing shipping papers to verify compliance with the HMR or international 
equivalents; signing hazardous materials certifications on shipping papers; placing 
hazardous materials markings or placards on vehicles or packages; and providing placards 
to a carrier. 



In addition, a carrier is defined in § 171.8 to mean a person who transports pas~engers or 
property in commerce by rail car, aircraft, motor vehicle, or vessel. If what you describe in 
your letter as a "broker of transportation services" does not perform any of these functions, 
this person would not be considered a "hazmat employee" under the HMR, and would not 
be required to have hazardous material training. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Via U.S. Mail 


Re: 	 RequestJor Interpretation of 49 C.F.R. 171.8 - Whether a Transactional 
Property Broker Me~ts the Definition of a Hazardous Material Employee 

Dec,,:" Mr. Foster: 

Our law firm represents a number of transactional property brokers Ii~hsed 
by the FMCSA to arrange transportation for compensation pursuant to 49 C.F.R. 
371. On occasion, these clients are asked to arrange for the transportation of 
hazardous materials as defined by 49 C.F.R. 171.8. In a recent interpretation (11­
0029) you provided some guidance relative to the need for training of property 
brokers as hazardous materials employees under relevant regulations. 

We believe this interpretation was general in nature and should not apply 
where the function of transactional property brokers is narrowly defined as set forth 
herein. We request a clarification and the provision of additional guidelines with 
respect to this matter. 

, ;. ," '"' 	 .," " . 

In the ordinary course of their bUSiness, pure transactional brokers arrange 
for transportation by an authorized carrier. "An employee or bona fide agent of a 
carrier is not a broker within the meaning of the regulations when it offers to 
arrange transportation of shipments which the carrier has accepted and is legally 
bound to transport." See 49 C.F.R. 371.2. . 
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Similarly, transactional brokers do not provide the functions of an "Offeror" 
which you enumerated in that they do not select the packaging for hazardous 
materials, physically transfer shipments to a carrier, classify hazardous materials, 
prepare shipping documents, review shipping papers to verify HMR compliance, sign 
hazardous materials certifications or place hazardous material marking or 
placarding on vehicles or packages. 

The role of the transactional broker is to negotiate shipping rates with 
carriers and transmit shipping instructions from the conSignor or customer to the 
carrier to permit pickup. Bills of lading and placards are typically prepared and 
exchanged between the consignor (or customer) and the carrier involved. 

By statute and regulation, a broker is not a carrier and does not meet the 
definition set forth in Section 171.8. 

In your attached letter to Mr. Maham you opine that if a "broker of 
transportation services" performed any of the enumerated functions, the person 
would be considered a "hazmat employee" under the HMR. The purpose of this 
letter is to confirm that the reverse is true and that when a transactional broker 
limits its services as set forth above and performs none of the functions listed in 
your March 29, 2011 letter, special hazardous materials training otherwise required 
by "hazmat employees" is not required. 

Yours truly, 

~. 
Henry E. Seaton 

HES/nre 




