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Dear Mr. Brooks: 

This is in response to your February 23, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to package testing 
prescribed in § 178.602(c) of the HMR. Specifically, this section permits package samples 
sent for testing to have the hazardous material contained within the package replaced with a 
non-hazardous material provided certain conditions are met. We have paraphrased your 
questions and answered them in the order you provided. 

Ql. 	 If a company sends a solid article, such as an inert lithium cell battery, in a package 
for non-bulk performance testing in conformance with Subpart M of Part 178 of the 
HMR, does it matter what material the company fills the battery cell with? 

AI. 	 The answer is yes. Under the HMR, each packaging and package must be closed in 

preparation for testing and tests must be carried out in the same manner as if 

prepared for transportation, including inner packagings in the case of combination 

packagings (see § 178.602(a». Section 178.602(c) permits the hazardous material 

intended for the packaging to be replaced with a non-hazardous material for test 

purposes provided the material used is of the same or higher specific gravity as the 

hazardous material and it corresponds as closely as possible to the intended 

hazardous material's other physical properties (e.g., grain, size, viscosity) that might 

influence packaging test results. If these conditions are not met, the test results for 

these packagings are invalid. 


Q2. 	 If a company does not fill a solid article with a substance that is similar to the 

hazardous material it is designed to contain, e.g., the article is filled with sand 

instead of a liquid, what is our liability as a third party certification agency if we are 

unaware of this difference when testing the package? 


A2. 	 Under the HMR, the performance testing results are invalid for each packaging and 

package intended for performance testing in conformance with Subpart M of Palt 




178 that is not filled and prepared in a manner that is the same as if it were prepared 
for transportation in commerce. The person, as defined in § 171.8, that prepares and 
provides these packagings and packages for testing must prepare them in 
conformance with the HMR, and are liable for their non-conformance. A third party 
certification agency that is not aware a packaging or package it is testing does not 
comply with § 178.602 is not liable for this error. However, it is the opinion of this 
Office that the third party testing agency must make every effort to the extent 
possible to determine that the packagings and packages it receives for testing comply 
with Subpart M of Part 178. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Pira International 
6539 Westland Way, Suite 24 
Lansing, MI 48917 
517-322-2400 
02/23/2011 

To: Hazardous Materials Information Center 

From: Dave Brooks 
Pira International 
6539 Westland Way 
Suite 24 
Lansing, MI 48917 

I work for a third party certification agency and I have a few questions in regards to 
178.602(c). Any clarification would be greatly appreciated. 

Q1. If a company sends in a package with a solid article, such as an inert lithium cell, 
does it matter what they fill that cell with? 

Q2. If the company does not fill that solid article with similar substance as actual 
product (uses sand instead of liquid) inside the article, what is our liability if we are 
unaware of the difference? 

Sincerely, 

M. David Brooks 
Project Engineer 
(517) 322-2400 

dave. brooks@pira-international.com 

mailto:brooks@pira-international.com

