
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

.APR ? 1 2011 

Mr. Donald Thorp 
Engineering Manager 
Los Alamos National Laboratory 
P.O. Box 1663, MS A194 
Los Alamos, New Mexico 87545 

Ref. No.: 11-0038 

Dear Mr. Thorp: 

This responds to your February 15, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if any of the 
general packaging requirements in § 173.24 apply to a consignment containing radionuclides 
in quantities that do not exceed both the activity concentration and the total activity limits 
specified in the table in § 173.436 or the values derived according to the instruction in 
§ 173.433. 

The answer is no. Radioactive Material (see § 173.403) means any material containing 
radionuclides where both the activity concentration and the total activity in the consignment 
exceed the values specified in the table in § 173.436 or values derived according to the 
instructions in § 173.433. Based on the information you provide, the consignment is not 
regulated as a Class 7 (radioactive) material under the HMR because it does not meet the 
definition of radioactive material. Therefore, provided the material contained in the 
consignment does not otherwise meet the definition of a hazardous material in § 171.8, the 
packaging used for the consignment described in your letter is not subject to the HMR 
(including § 173.24). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,

11'f 
I,;;~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Packaging and Transportation /1- t){}J$ 
P.O. Box 1663, MS A194 
Los Alamos, New Mexico 87545 Date: February 15; 2011 
(505) 66S-8628fFax (505) 667-9829 Refer To: P&T: ll-008 

Ml'. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-lO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: REQUEST FOR INTERPRETATION, 49CFR 173.433 AND § 173.24 

Dear Mr. Betts: 

This cOlTespondence was initiated by a non-conformance receipt inspection of a shipment of low level waste at the 
Energy Solutions LLC waste facility at Clive, Utah in November 2010. lIthe radlonuclicles in a consignment do 
not exceed both the activity concentration and the tofal activity limits specified in the table in 49 CFR 173.436 or 
the values derived according to the instructions in 49 CFR 173.433 are any ofthe general requirements for 
packagings and packages specified in 49 CFR 173,24 applicable? 

Thank yOlt for your consideration of th is question and the time and effort your organization takes to provide a 
response. I look forward to your formal clarification which can be sent to me at dUhorp@lanl.gov. Please contact 
me at 505-665-2713 if you have questions. 

Sincerely, 

Donald Thorp 
Engineeting Manager 
Operations SupportlPackaging and TransPQltation 
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cy: 
Gilbert Torres,OS-PT, gtorres@1anl.gov IRM-RMMSO, AlSO 
Jose Chavez, OS-PT,chavezjose@lanl.gov OS-PT RecOl'ds, A194 
James Angelo, OS-PT, jangelo @lan1.gov 
Tamer Armin, WDP-HMWO, tamer@lanl.gov 
Robert Murpby, LASQ-SO, rmurphy@lanl.gov 
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