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1200 New Jersey Avenue. SE 
Washington, DC 20590' 

Mr. Ben McGeever 
Dive Xtras, Inc. 
4433 Russell Rd., Ste 106 
Mukilteo,WA 98275 

Ref. No. 10-0267 

Dear Mr. McGeever: 

This responds to your December 20, 2010 email regarding exceptions for passengers, 
crewmembers, and air operators under § 175.10 of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). According to your letter, your company produces an 
LED diving light (diving lamp) designed and constructed to not produce significant heat. 
The diving lamp does not allow access to internal components of the article to remove the 
light bulb or the energy source (a lithium-ion battery). Additionally, you indicate 
extensive testing to demonstrate your product is not a source ofa significant amount of 
heat. You are concerned that § 175.1O(a)(14) implies all diving lamps are heat-producing 
which presents problems for customers who want to carry your product aboard a 
passenger aircraft because the design does not allow removal of the light bulb or the 
battery. You request clarification of what defines a heat-producing article as well as the 
applicability of § 175.l0(a)(14) if the diving lamp is not a heat-producing article. 

A passenger, in collaboration with available resources including product manufacturers, is 
responsible for ensuring that a hazardous article carried aboard a passenger aircraft is in 
compliance with § 175.10. This Office does not certify articles for conformance with 
§ 175.10. Section 175.1O(a)(l4) specifically applies to the carriage of heat-producing 
articles that are electrically-powered (e.g., battery-powered articles). The example of 
diving lamps as a heat-:-producing article provided in the regulatory text does not infer that 
all diving lamps are heat-producing. If the results of testing on your diving lamp are 
accurate and the design and construction of the diving lamp are such that, if 
unintentionally activated during transport, it would not generate an amount of heat 
sufficient to be a source of ignition, then the article may be considered as not being a heat­
producing article and would not be subject to the conditions and limitations of 
§ 175.l0(a)(14). Note, however, that a battery-powered article not considered to be heat­
producing is still subject to § 175.1O(a)(18) related to portable electronic devices, 
including the size limitations for lithium batteries. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~S~ 

BenSupko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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From: INFOCNTR (PHMSA) Air / L/+-hILJm Uerie,:; 
Sent: Tuesday, December 21, 2010 9:34 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) /0 -0:2 "7 
Subject: FW: Request for letter of interpretation. 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation at the Info Center. 
In his conversation with Info Center staff, Mr. McGeever noted that the lamp contains an 
installed, factory-sealed lithium battery. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
202-366-1035 

From: ben McGeever [mailto:ben@dive-xtras.com] 
Sent: Monday, December 20, 2010 4:46 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Cc: Dave Heiss 
Subject: Request for letter of interpretation. 

Dear Sir/Madam 

I would like to request a letter of interpretation on 49CFR175.10 (a) 14 

Electrically powered heat-producing articles (e.g., 
operated equipment such as diving lamps and soldering equipment) as 
carry-on baggage only and with the approval of the operator of the 
aircraft. The heat-producing component, or the energy source, must be 
removed to unintentional functioning during transport. 

My company, Dive Xtras, is producing an new LED diving light. I would like clarification on what exactly defines a heat 
producing article and what happens if a diving lamp is not a significant source of heat 

We have designed our new light to not be a significant heat producing device, yet the text implies all diving lamps are. 

Unlike soldering irons which inherently have to generate heat to melt solder and perform their primary function, diving 
lights only produce heat as a byproduct, waste of inefficient light production, and as technology advances and 
efficiencies improve, less heat is generated. 

Diving lights are constantly developing and, in the past, halogen and high intensity discharge (HID) bulbs were 

predominant in products. These bulb technologies potentially generate huge amounts of heat and do warrant the above 

rules. However, in the last few years LED bulbs are becoming more common and do not generate the same amounts of 

heat. 


My concern is that if we release our new LED dive light in the current form, it will potentially be a problem for customers 

who would like to travel by air. It is a diving lamp, as described, but they will not be able to comply with the above 

mentioned exception. Our new dive light is designed for high reliability and to achieve this the user has no access to any 

of the internal components and there are no connectors, this increases reliability as user error and connectors are a 


major source of failures. This means they have no ability to remove any part. 


1 

http:49CFR175.10
mailto:mailto:ben@dive-xtras.com


We have extensively tested our product and can demonstrate it does not generate significant amounts of heat nor is a 
ignition risk for ordinary combustibles or flammable liquids. If you could give further interpretation of 49CFR175.10 (a) 
14 with these considerations I would be very grateful. 

Your Sincerely 

Ben McGeever 
President 

Dive Xtras Inc. 
4433 Russell Rd, STE 106 
Mukilteo 
WA, 98275, USA 
Tel: + {1} 4252966570 

www.dive-xtras.com 

DISCLAIMER: 
This correspondence contains proprietary information some or all of which may be legally privileged. It is for the intended recipient only. If an addressing or transmission error 
has misdirected this correspondence, please notify the author. If you are not the intended recipient you must not use, disclose, distribute, copy, print, or rely on this 
correspondence. The contents, comments and views contained or expressed within this correspondence do not necessarily reflect those of Dive Xtras Inc. and are not intended 
to create legal relations with the recipient. 

Please ~onsider the environment before printing Ihls email 
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