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Dear Mr. Tutrone: 

This is in response to your December 3, 2010, email requesting clarification of requirements in the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to functions performed 
at a cross-docking facility. According to your letter. packages of hazardous materials travel from 
the offeror location to a final destination by way of private carriage. Packages are transported from 
the offerors' facility to a cross-docking facility in full compliance with the HMR. Each package is 
appropriately marked and labeled and is accompanied by a shipping paper with a shipper's 
certification. Employees at the cross-docking facility unload packages from incoming trailers, 
route packages to appropriate outbound trailers, and subsequently load those packages onto the 
appropriate outbound trailer. In addition, cross-docking facility employees consolidate the shipping 
papers for the hazardous material packages contained in each outbound trailer and then create a 
new shipping paper listing each of the non-hazardous materials contained on the outbound trailer. 
Your questions have been paraphrased and answered as follows: 

Ql. Do cross-docking facility employees perform a pre-transportation function by loading 
hazardous material onto outbound trailers? 

A I. Yes. For a private motor carrier, transportation of a hazardous material in commerce begins 
when a motor vehicle driver takes possession of a hazardous material for the purpose of 
transporting it (see § 17l.1(c)). Provided the driver is not present when the cross-docking facility 
employees load, block and brace the hazardous material in the transport vehicle they are subject to 
pre-transportation requirements (see § 171.1(b)(l2)). 

Q2. Have the cross-dock employees fuUilled the shipping paper requirements by consolidating the 
shipping papers prepared by the original offeror instead of creating a new shipping paper? 

A2. Yes. For the purpose of consolidating multiple hazardous materials shipments offered by 
different shippers, either a single shipping paper describing the consolidated shipment, or individual 

shipping papers containing the required descriptions may be used to satisfy the shipping paper 



I 

requirements. Hazardous materials shipping papers must be clearly distinguished by tabbing or by 
having them appear first, if they are carried with other papers of any kind. 

Q3. Are the shipping papers developed by the original offeror suitable for all movements between 
the origin and the final destination shown on the shipping paper'? 

A3. Yes. Provided the shipping papers are completed and maintained in accordance with the 
appropriate HMR provisions and are still active (Le., the shipment has not reached its intended 
destination as shown on the shipping papers). For example, as provided by § 177.817(e), when the 
driver is at the vehicle's controls, the shipping paper shall be: within his immediate reach while he 
is restrained by the lap belt; and either readily visible to a person entering the driver's compartment 
or in a holder which is mounted to the inside of the door on the driver's side of the vehicle. 

Q4. If additional certification is necessary by the cross-docking facility, can cross-docking 
facilities apply additional signatures to the shipping documents? 

A4. Yes. The HMR does not prohibit a carrier from applying additional signatures to a shipping 
paper. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the Standards 
and Rulemaking Division. 

Sincerely,
,,,-----.'\ 
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Ben Supko 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Please log in this new request for interpretation. 

From: Hilder, Mike (PHMSA) 

Sent: Friday, December 03, 2010 05:05 PM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Cc: Solomey, Joe (PHMSA) 

Subject: FW: Shipping Paper Certification 


Does your office want to treat this email as a request for an interpretation? 

Mike 

From: Tutrone, Jason [mailto:Jason.Tutrone@thompsonhine.com] 

Sent: Friday, December 03, 2010 5:02 PM 

To: Hilder, Mike (PHMSA) 

Subject: Shipping Paper Certification 


Mike, 

Daeleen Chesley, with whom I worked in C-70, referred me to you regarding a shippin!?J paper question. The facts are 
as follows: 
- Shipper operates a distribution network that involves a cross-dock facility. 
- Shipper ships hazardous materials to the cross-dock facility for distribution to clients. Each package of hazardous 
materials has an associated, certified shipping paper that lists shipper's origin facility as the consignor and the 
destination client as consignee. 
- At the cross-dock facility, shipper unloads the hazardous materials from inbound trailers, routes them to outbour:ld 
trailers, and loads them onto the trailers. Shipper does not repackage, classify, mark, placard, or perform any . 
operation other than loading. For each trailer, shipper consolidates the original shipping papers of all packages on 
the trailer. Shipper then creates a shipping paper for the outbound load that does not list each hazardous material on 
board, but refers to consolidated packet of shipping papers for each package. Shipper then certifies the new shipping 
paper. 

Is Shipper performing a pre-transportation function when loading the materials onto the trailers at the cross-dock? 
Has Shipper complied with the HMR shipping paper requirements for the shipment from the cross-dock by cross­
referencing the original shipping papers for each package being carried? Do the shipping papers that stay with each 
package for the length of the supply chain fulfill the shipping paper requirements for the entire transportation from 
Shipper's origin to client's destination? If additional certification is necessary by the cross-dock, can the cross dock 
add its signature to the original shipping paper for each package? 

If you could answer these questions or refer me to someone who can, I would appreciate it. Thank you. 

Best regards, 

Jason Tutrone I Law Clerk* I Thompson Hine LLP 
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