
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

DEC 1 5 2010 

Mr. Monte Shaw 
Executive Director 
Iowa Renewable Fuels Association 
5505 NW 88th Street, #100 
Johnston, IA 50131 

Ref. No.: 10-0206 

Dear Mr. Shaw: 

This responds to your September 24, 201 0 letter requesting clarification of the pre-transportation 
functions under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You indicate 
that one of your ethanol and biodiesel member producers receives methanol in a tank car, unloads the 
methanol, closes the valve or lid, and returns the placarded tank car containing a possible residue of 
the methanol. Specifically, you ask if closing the valve or lid, as described above, is considered 
"securing a closure" under § 171.1 (b)( 4) or ifit means sealing the package to prevent tampering. 

As used in § 171. 1 (b)(4), the phrase "securing a closure" would apply to a person who closes the 
valve or lid on a package or container containing a residue of hazardous material. It does not refer to 
sealing a package to prevent tampering. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

SB~ 5:~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



September 24,2010 

U.S. Department ofTransportation 
PHMSA Office ofHazardous Materials Standards 
Attn: PHH 10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Sir or Madam: 

We are writing to request a letter of interpretation on the meaning ofthe term, "securing a closure," as 
found in 49 CFR 171.1(b)(4). This request stems from recent confusion and disagreement that has 
arisen ill regards to the proper application ofthis term. 

The Iowa Renewable Fuels Association (IRFA) is the largest trade association representing Iowa's 
ethanol and biodiesel producers. Recently, employees from one ofour producer members (an Iowa 
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Since this matter is one ofserious importance to our member biodiesel refineries (not to mention other 
similar industrial settings in which empty rail cars with hazardous chemical residue are allowed to 
leave a private siding), we would appreciate your prompt response to the following question: 

Could you please provide a letter of interpretation to clarify the meaning ofthe term, "securing a 
closure," as found in the Hazardous Materials Regulations at 49 CFR 171.1(b)(4), specifically in 
regards to an empty rail car which still contains residue ofa hazardous chemical and whether simply 
closing a lid or shutting a valve on an empty railcar is considered "securing a closure"? 

We appreciate your time and attention to this matter, and we eagerly await your response. Please 
contact me at (515) 252-6249 or mshaw@iowarfa.org ifyou have any questions or need any 
additional information in order to provide the interpretation. 

Sincerely, 

Executive Director 
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ATTACHMENT 1 

PHMSA Interpretation #06-0043 

MayS, 2006 

PHMSA Response Letter 

May 8,2006 

Mr. DaVid Hlromura Rererence NO. OCi-0043 

NRS Logistics, Inc. 


10 Bank St. Suite 1110 

White Plains, NY 10606 


Dear Mr. Hiromura, 

This Is in response to your letter dated February 16, 2006, and subsequent telephone conversation with a member of my 

staff requesting clarification of the terms "hazmat employer" and "offeror" under the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180). You describe a scenario in which hazardous materials are delivered to your facility in a 


portable tank. Upon delivery, the driver disconnects from the trailer chassis, leaving the portable tank to be unloaded by 

your employees. The carrier then returns to pick up the portable tank for return shipment to its original offeror. Your 


questions are paraphrased and answered below. 


Q1. Are you an offeror for purposes of the HMR when your employees contact a carrier to pick up a portable tank 

containing the residue of a hazardous material? 


AI. As provided in § 171.8, an "offeror" is any person who: (1) performs, or is responsible for performing, any pre­

transportation function required under the HMR for transportation of a hazardous material in commerce; or (2) tenders or 


makes the hazardous material available to a carrier for transportation In commerce. Pre-transportation functions are 

functions specified in the HMR that are required to assure the safe transportation of a hazardous material in commerce, 


including, but not limited to: (1) determining the hazard class of a material; (2) selecting a packaging; (3) filling a 

packaging; (4) securing the closures on a filled or partially filled packaging; (5) marking and labeling a package; (6) 

preparing a shipping paper; (7) providing and maintaining emergency response information; and (8) certifying that a 


hazardous material is in proper condition for transportation in conformance with HMR requirements. If your employees 

perform any pre transportation functions to prepare the portable tank containing the residue of a hazardous material for 


transportation in commerce, then you are an offeror for purposes of the HMR. 


Note that if you contract with the carrier to perform all pre-transportation functions related to the residue shipment, 

Including securing the closures on the portable tank, preparing the shipping paper, providing emergency response 


information, and certifying the shipment is in proper condition for transportation in conformance with HMR requirements, 

then you are not considered an offeror for purposes of the HMR. 


Q2. Would your company be responsible for: (1) providing hazardous materials training to your employees; (2) 

implementing a security plan; and (3) registering with the Department of Transportation as a person who offers or 


transports hazardous materials? 


A2. Generally, empty packagings containing a residue of a hazardous material must be transported in the same manner 

as when they previously held a greater quantity of the material. If your employees perform any pre-transportation 


functions to prepare the residue shipment for transportation in commerce, then those employees must be trained In 

accordance with requirements In Subpart H of Part 172 of the HMR. Further, persons who offer for transportation or 


transport certain hazardous materials in commerce are required to register with PHMSA in accordance with 49 CFR Part 

107, Subpart G and to develop and implement a security plan in accordance with Subpart I of Part 172. See the discussion 


under AI above. 


I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further aSSistance, please contact us. 


Sincerely, 


Edward Mazzullo, Director 

Office of Hazardous Materials Standards 
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