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Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

OCT 5 2010 

Mr. Timothy Wiseman 
Scopelitis, Garvin, Light, Hanson & F eary 
10 W. Market Street, Suite 1500 
Indianapolis, IN 46204 

Ref. No.: 10-0192 

Dear Mr. Wiseman: 

This responds to your August 31, 2010 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification of the shipping 
paper requirements in § 172.204 and § 177.817. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Ql) 	Maya carrier correct a shipping paper after it has been certified by the shiper by crossing out 
the entry for a hazardous material, which was not accepted by the motor carrier because it did 
not comply with the packaging requirements in the HMR? 

AI) 	 Yes. A carrier with knowledge of incorrect information may not continue to use that 
information (see § 171.2(e) and (f) and must resolve any discrepancies pertaining to the 
shipment before it is accepted for transportation. 

Q2) 	 By correcting a shipping paper after it has been certified by the shipper, does the motor carrier 
become the offeror of the hazardous material? 

A2) 	 No. A carrier is not an offeror when it performs a function required by the HMR as a 
condition of acceptance ofa hazardous material for transportation in commerce ( e.g., 
reviewing shipping papers, examining packages to ensure that they are in conformance with 
the HMR, or preparing shipping documentation for its own use) or when it transfers a 
hazardous material to another carrier for continued transportation in commerce without 
performing a pre-transportation function (see § 171.8, definition ofperson who offers or 
offeror). 

I tnist this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Since~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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, August 31,2010 

Office of Hazardous Material Standards 
Pipeline & Hazardous Material Safety Adm. 
PHH-10 
U.S. Department of Transportation, E. Bldg. 

1200 New Jersey Avenue, SE 

Washington, Dc 20590-0001 


Re: 	 Request for Interpretation 

49 C.F.R. §§ 172.204 & 177.817 


, ;iroWhom It May Concern: 

I have some questions with respect to the shipper certification requirements 
under 49 C.F.R. § 172.204 and § 177.817 that do not appear to be answered in 
previous guidance offered by the Pipeline & Hazardous Material Safety 
Administration ("PHMSA"). The shipping scenario from which my questions 
arise is as follows: 

A motor carrier will occasionally transport multiple hazardous 
materials under a single bill of lading and shipper's certificate 
issued under§ 172.204. Prior to acceptance of the consolidated 
shipment for transportation, the carrier discovers an error on the 
shipper certification in that one or more of the packages described on 
the certificate is not in compliance with the hazardous material 
regulations. Rather than require the shipper to reissue a new 
shipper certification} the carrier will instead refuse to accept the non­
complying package and cross off that portion of the shipper 
certificate that references the non-accepted package. The remaining 
packages would then be accepted for transportation by the motor 
carrier under the original shipper certification. The shipper's 
certification with the motor carrier's handwritten notations would 
then be maintained by the motor carrier as required by § 177.817. 
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I have the following questions with respect to this scenario: 

1. 	 Is it permissible under the hazardous material regulations for a 
motor carrier to cross off an entry contained on the signed shipper 
certification? 

2. 	 If so, by crossing off an entry on the signed certificate, does the 
motor carrier become the new offeror" of the shipment and thus 
responsible for all regulatory obligations of the shipper j offeror? 

Based on my reading and understanding of the applicable regulations, it would 
appear that merely crossing off a specific hazmat package notation on the 
shipper's certificate is not altering or obliterating the certification itself, but 
rather only acts to signify that the package was not accepted for transportation 
by the motor carrier. However, in this case, the motor carrier wants to ensure 
compliance with the regulations and, in addition, not assume responsibility as 
the shipper j offeror for the accuracy of the information contained on the 
certification. 

Any assistance you can provide in helping me understand these regulations in 
the context of the above-stated scenario is greatly appreciated. If you need any 
further information to respond, feel free to contact me. 

Very truly yours, 

J1J1J­
Timothy W. Wiseman 

TWWjkkc 
cc: 	 Joseph Solomey, Assistant Chief Counsel 
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