
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington. D.C. 20590 

Safety Administration 

OCT 27 2010 

Mr. Paul Lezak 
Schlumberger Technology Corporation 
200 Gillingham Ln. 
Sugar Land, Texas 77478 

Ref. No.: 10-0187 

Dear Mr. Lezak: 

This responds to your August 24, 2010 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification of the marking 
and labeling requirements for materials regulated as explosives that are transported from Canada into 
the United States. 

As specified in § 171.12(a), a hazardous material transported from Canada to the United States, from 
the United States to Canada, or transiting the United States to Canada or a foreign destination may be 
offered for transportation or transported by motor carrier and rail in accordance with the Transport 
Canada TDG Regulations as authorized in § 171.22, provided the requirements in § § 171.22 and 
171.23, as applicable, are met. 

It should be noted that § 171.23(b)(4) requires that, prior to being transported within the United 
States, explosive materials must be approved by the Associate Administrator in accordance with 
§ 173.56 and that each package containing a Class 1 (explosive) material must conform to the 
marking requirements in § 172.320. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 
/I

Qr 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 



W,n-ter 

9 1'13·'66 
9 17Z· 10/ Drakeford, Carol 

From: Betts, Charles (PHMSA) ctr Ktn3 
Sent: Wednesday, August 25,20102:24 PM 10- 01 g
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: Shipments of explosives from Canada to the US that have different transportation 

classifications 

Carolyn, 

Please log in this new request for interpretation and assign for proper handling. 

Thanks, 

Charles 


From: Paul Lezak [mailto:lezak1@slb.com] 

Sent: Tuesday, August 24, 2010 10:01 AM 

To: Herrera, Jacqueline (PHMSA) 

Cc: Singh, Harpreet (PHMSA) 

Subject: Shipments of explosives from canada to the US that have different transportation classifications 


Ms. Herrera, 


As previously discussed, have you received any feedback within your organization regarding the question below? 


The US DOT and Natural Resources Canada both require explosive products to be classified by their agency before the 

explosive can be transported in the US or Canada. Since we ship explosives from the US to our field locations in Canada, 

the explosive must be classified by both the DOT and NRCan. It is common for an explosive product to be assigned one 

classification in the US and a different classification in Canada. Shipping explosives from the US to Canada is not a major 


problem because the Canadian authorities allow an explosive shipment from the US to enter Canada marked/labeled 

with the US classifications until it has been received at the initial destination. After being received at the initial location, 

ifthe classification is different, before being reoffered fortransport, the package must be remarked/labeled/shipped 

according to the Canadian classification. 


However, based on what has been communicated to me, currently there is not any provision in 49CFR that would allow 

an explosive shipment from Canada to enter the US marked/labeled per the Canadian classification until it has been 

received at the first stop. Can you offer any guidance on this matter? Please advise. If I should address this question to 

another party within DOT, please provide me the contact information. 


Best regards, 


Paullezak 

(281) 285-5676 
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