
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 
Safety Administration 

ocr 29 2010 

Ms. Erin N. Jannan 
DRS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 

Reference No.: 10-0186 

Dear Ms. Jannan: 

This responds to your September 1, 2010 letter regarding packaging requirements for diesel fuel 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are 
paraphrased and answered as follows: 

Q1. 	 Is it possible for a packaging to be tested and dual-marked as both an Intermediate Bulk 
Container (IBC) and a portable tank? 

AI. 	 The answer is no. An IBC is defined by the HMR as a rigid or flexible portable packaging, 
other than a cylinder or specification portable tank, that is designed for mechanical handling 
(see § 171.8). 

Q2. 	 If an !BC has not been tested according to the retest requirements set forth in 49 CFR Part 
178, Subpart 0, must the UN marking be removed or obliterated to continue to be used? 

A2. 	 The requirements applicable to IBC retesting are set forth in 49 CFR Part 178, Subpart °and 
reference specifically Part 180, Subpart D. As provided by § 173.35, when an IBC is 
identified as an UN specification container by the specification plate, it must meet the 
specification and be retested in accordance with Part 180, Subpart D regardless ofwhether 
the materi~l is hazardous or not. If an IBC has not been retested, one must obliterate, cover, 
or make illegible the specification identification on the specification plate in order for the 
!BC to continue to be used as a non-specification container without being retested. 

Q3. 	 By removing or obliterating the UN Marking of the IBC, it is our understanding based on 
DOT interpretation Letter Ref No. 08-0286 that this packaging could be considered a non­
specification bulk packaging. Is that correct? 

A3. 	 The answer is yes. The previously issued interpretation (Ref. No. 08-0286) you cite in your 
inquiry remains valid. Because the specification markings are destroyed, removed, or 



covered, the packaging no longer meets the standards of an IBC in accordance with the 
HMR. The packaging in your scenario is a non-specification bulk packaging. 

Q4. 	 If the answer to Q3 is yes, could this non-specification bulk packaging satisfy the' packaging 
requirements found in § 173.241, which permits the use of non-specification portable tanks 
for the transportation of high flashpoint diesel fuel? 

A4. 	 The answer is yes. If the specification markings are destroyed, removed, or covered, the 
packaging no longer meets the standards of a specification packaging in accordance with the 
HMR. Therefore, the packaging is a non-specification bulk packaging and can be considered 
a non-specification portable tank. In accordance with § 172.102 special provision B 1, a 
material with a flash point at or above 38° C (100° F) and below 93° C (200° F) can use the 
bulk packaging requirements in § 173.241, which allow for the use of non-specification 
portable tanks. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~rff~~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 
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September 1, 2010 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-lO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing to you with regards to the packaging requirements for diesel fuel under 49 CFR §172.1 02, 
Special Provision B I. Specifically, Special Provision B 1 states the fo\1owing: 

"If the material has a flash point at or above 38° C (100° F) and below 93° C (200° F), then the bulk 
packaging requirements of §173.241 ofthis subcbapter are applicable." 

In addition to other types of packaging, 49 CFR §173 .241 permits the use of non-DOT specification 
portable tanks suitable for the transport of liquids. It also permits the use of various intermediate bulk 
container (JBC) types. 

Per the definition for "intermediate bulk container" found in 49 CFR §172.1 0 1, the term specifically 
excludes portable tanks, however the definition of "portable tank" in that same section seems to describe 
typical JBCs that are used in industry, since many of them are "equipped with skids, mountings, or 
accessories to facilitate handling of the tank by mechanical means." 

My questions are as follows: 

I) 	 Is it possible for a packaging to be tested and dual marked as both an IBC and a portable tank? 

2) 	 Ifan JBC has not been tested according to the retest requirements set forth in 49 CFR Part 178, Subpart 
0, must the UN marking be removed or obliterated to continue being used? 

3) 	 By removing or obliterating the UN marking of the JBC, it is our understanding based on DOT 
Interpretation Letter Ref. # 08-0286 that this packaging would then be considered a non-specification 
bulk packaging. Is that correct? 

4) 	 If the answer to Question 3 is YES, could this non-specification bulk packaging satisfy the packaging 
requirements found in § 173 .241 which permits the use of non-specification portable tanks for the 
transportation of high flash point diesel fuel? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Erin_Jarman@urscorp.com 
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