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Mr. George Kerchner 
Wiley Rein LLP 
1776 K Street, NW 
Washington, DC 20006 

Ref. No. 10-0169 

Dear Mr. Kerchner: 

This responds to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) to your client's medical devices that contain small amounts of 
hazardous materials. Specifically, you ask whether such devices (copper pipe) used as part of a 
process to analyze human blood are subject to the HMR when they may include trace amounts of 
copper azide in a mixture of salts (copper phosphate, copper oxide, and copper hydroxide). The 
mixture is formed in the copper pipe after flushing it with an aqueous buffer solution containing 
sodium azide, sodium phosphate, sodium biphosphate, and sodium chloride. Your client intends 
to ship approximately ten pieces of the copper pipe submerged in the buffer solution and further 
packaged within small, individual bottles. It is your understanding that copper azide in its pure 
form is a Class 1 (explosive) normally forbidden for transportation in commerce. You also 
believe that any residual copper azide that may be on the copper pipe will not be pure copper 
azide, nor will it exhibit any explosive properties. 

Under § 173.22, it is a shipper's responsibility to properly classify and describe a hazardous 
material. This Office does not normally perform that function. However, it is the opinion of this 
Office that the trace amounts of copper azide that may be present in your client's copper pipe 
described above is not regulated as a Class 1 explosive. We also agree with your assessment that 
it is not in a form or quantity that poses an unreasonable risk to health and safety or property in 
transportation and, therefore, is not subject to the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

r~~~"-
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch. 
Standards and Rulemaking Division 
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Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Re: 	 Classification of Copper Pipe Possibly Containing Copper Azide 
in a Mixture of Salts 

I am writing to request a written confirmation from the Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration (PHMSA) regarding the classification of small 
amounts of copper azide that may be present on copper tubes used in medical labs. 
We spoke to Dr. Charles Ke of your office regarding this issue several weeks ago. 

Sodium azide-containing aqueous buffer solution often is used in a medical device 
to analyze human blood. The buffer solution also contains sodium phosphate, 
sodium biphosphate, and sodium chloride. The buffer solution is flushed down 
through a copper pipe after usage. Because the buffer solution contains sodium 
azide and other salts, there is a small possibility of formation of copper azide along 
with copper phosphate, copper oxide, and copper hydroxide when the buffer 
solution flows through the copper pipe while flushing. In fact, possibility of 
formation of copper phosphate is higher than copper azide as copper phosphate is 
much less soluble than copper azide in water. These salts are expected to deposit on 
the inner lining of the copper pipe. In order to confirm or negate the presence of 
copper azide, estimate the amount of copper azide per unit area of the pipe, and 
conduct a hazard assessment of the copper azide amount in the pipe, it will be 
necessary to ship small pieces (approximately 0.5-inch-diameter and 1.0-inch-Iong 
in size) of the copper pipe for analysis. Our client is planning to ship approximately 
10 pieces of this copper pipe. 

We recognize that copper azide may be classified as a Class 1 Explosive hazardous 
material when shipped in its purest form. However, any residual copper azide that 
may be on the copper pipe as described above will not be pure copper azide or have 
the properties of a Class 1 Explosive. 

Each piece of copper pipe will be packaged in small, separate bottles and 
submerged in the buffer solution inside the bottles. We believe the copper azide 
that may be present in very small amounts on the copper tube is not in a form or 
quantity that poses an unreasonable risk to health and safety or property in transport. 
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Therefore, it is our view that the pieces of copper tube are not subject to the 
hazardous materials regulations. 

We would appreciate written confirmation from PHMSA that our classification of 
these materials is consistent with the hazardous materials regulations. 

Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

George Kerchner 


