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Dear Mr. Rivera and Ms. Ruiz: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipment of packages containing 

explosives (primary hazard) with an excepted quantity of limited quantity Class 7 (radioactive) 

material. Specifically, you ask if the HMR require the proper shipping name of the subsidiary 

hazard as a marking for both domestic and international shipments. You note that the 

International Air Transport Association (lATA) Dangerous Goods Regulations require that 

packagings are marked with the proper shipping name for the explosive material as well as the 

proper shipping name for the radioactive subsidiary hazard. 


The answer is no. The International Air Transport Association (lATA) Dangerous Goods 

Regulations do not have official standing under the HMR. However, the provisions of § 171.23 

and § 171.24 of the HMR authorize the use of the International Civil Aviation Organization's 

(ICAO) Technical Instructions as authorized by the HMR for packaging, marking, labeling, 

classifying, and describing hazardous materials which are transported by air and by motor 

vehicle either before or after being transported by air. Special Provision A130 of the leAO 

Technical Instructions requires that when this material meets the definitions and criteria of other 

classes or divisions, it must be classed in accordance with the predominant subsidiary risk. Such 

material must be declared under the proper shipping name and UN number appropriate for the 

material in that predominant Class or division, with the addition of the name applicable to this 

radioactive material, and must be transported in accordance with provisions applicable to that 

UN number. Under § 173.423(b) of the HMR limited quantities of radioactive materials are not 

required to have the subsidiary hazard label placed on the package. A limited quantity Class 7 

(radioactive) material, which is classed other than Class 7 is excepted from the requirements of 

§§ 173.422(a), 172.203(d), and 172.204(c)(4) of the HMR provided the entry "Limited quantity 




radioactive material" appears on the shipping paper in association with the basic description. 
However, there is nothing in the HMR that would preclude you from placing the subsidiary 
proper shipping name marking on the packaging. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



AndreWs 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

t!J 112. tOZ 5f A/3D'teaad Prov/sidt!s 
From: 
Sent: 

Kelley, Shane (PHMSA) 
Monday, July 26,201011:47 AM 

10-0)8'1 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Cc: Betts, Charles (PHMSA); 'rpriver@sandia.gov' 
Subject: FW: Special Provision A 130 

Carolyn, 

Could you kindly log this in as a request for a formal interpretation of the applicability of the ICAO Technical Instructions 
SP A 130? I'll be glad to assist on the response. 

Thanks, 

Shane 

Shane C. Kelley 
International Transportation Specialist 
Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
Voice: 202-366-4359 
FAX: 202-366-5713 

From: Rivera, Robert P [mailto:rpriver@sandia.gov] 
Sent: Friday, July 09, 2010 5:06 PM 
To: Kelley, Shane (PHIVlSA) 
Cc: Ruiz, Monica; Spangler, Richie 
Subject: FW: Special Provision A130 

Mr. Kelley, 

As discussed on the phone, we would like to understand a bit more about Special Provision A130 of the lATA regulations. 

We have explosive packages (primary hazard) with a subsidiary hazard of excepted quantity radioactive material. we 
need to ship these packages via both domestic and international air. As we read SP A 130, we are required to include the 
description "Radioactive material, excepted package-limited quantity of material" in the PSN on the shipping document. In 
addition, we have been told (see message from a lATA representative, copied below), that we are required to use this 
additional description as part of the marking requirements for such packages. 

However, 49 CFR seems to differ with lATA. We read 49 CFR to prohibit alteration of the PSN as described in lATA and 
requires the marking to only include the actual PSN for the explosive hazard. Can you clarify our understanding on these 
points? 

We need to know how to proceed given the apparent differences currently provided by 49 CFR and the lATA DGR. 

Thanks for your assistance with this issue. 

Robert Rivera and Monica Ruiz 
Packaging Engineers 
Sandia National Laboratories 
Phone: 505-284-6982 and 505-284-4500 
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From: YMQ Dangerous Goods [mailto:dangood@iata.org] 
Sent: Wednesday, June 23, 20107:53 AM 
To: Rivera, Robert P; YMQ Dangerous Goods 
Subject: RE: Special Provision A130 

Dear Robert, 

Thank you for taking the time to enquire with us. 

Since the "new" PSN includes the Radioactive material in excepted package indication I believe that you do not have a 
choice but to include it on the package. 

Please don't hesitate to contact us should you require more information or if we can be of further assistance. 

Regards, 

Brendan SULLIVAN 
Manager, Cargo Standards 
IDFS I Cargo 
Tel +1 5148740202 ext 3267 
Fax +1 5148742660 
sullivanb@iata.org 

International Air Transport Association 
800 Place Victoria P.O. Box 113 
Montreal, Quebec, Canada H4Z 1 M1 
www-iata.org 

Toward::; zero emissions, every little help::;! 
Think before ','0 1.) print this e-m.ail. 

From: Rivera, Robert P [mailto:rpriver@sandia.gov] 
Sent: Tuesday, June 22, 20105:59 PM 
To: YMQ Dangerous Goods 
Subject: Special Provision A130 

Mr. Good, 

I have a question about the application of Special Provision A130. 

A130 clearly applies to the way a dangerous good is described on the Shipper's Declaration. Does A130 have 
implications for how the container should also be marked? 

For example, when Section 7.1.5.1 (a) requires the container to bear the PSN of the contents, does this mean that the 
container should bear the entire phrase "Flammable liquid, n.o.s. {ethanol and toluene mixture, Radioactive material, 
excepted package - limited quantity of material"? Or would the container still be properly marked (with regards to PSN) if it 
simply read "Flammable liquid, n.o.S. (ethanol and toluene mixture)"? 
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