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Mr. Randolph Martin 
DuPont Company 
Hazardous Materials Distribution Consultant 
4417 Lancaster Pike 
Wilmington, DE 19375 

Reference No. 10-0155 

Dear Mr. Martin: 

This is in response to your e-mail transmission asking for clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180) applicable to hazardous materials 
communication. Specifically, your questions pertain to the party responsible for preparing 
shipping papers and ensuring that the packages are properl y marked and placarded. You present 
two scenarios, which are paraphrased and addressed as follows: 

Scenario 1: 

You receive a hazardous materials shipment in a cargo tank motor vehicle or a portable tank. 
The tank is unloaded while the driver waits. The driver mayor may not assist in the unloading. 
When the unloading is completed, the driver departs the site with the empty residue tank. You 
ask whether your understanding is correct that you would not be the shipper (offeror) in this 
scenario, and are under no obligation to: (1) ensure that the inbound shipping paper is correct; (2) 
prepare a new shipping paper; or (3) ensure the tank is properly marked or placarded. 

PHMSA's Response: 

If the carrier, as in the first scenario, is present during the time of unloading and the motive 
power is still attached to the transport vehicle, the carrier is responsible for all applicable HMR 
requirements, including shipping papers, marking and placarding. 

Scenario 2: 

A cargo tank motor vehicle or a portable tank is delivered to your site. The driver unhooks his 
tractor (motive power) and departs the facility. Your site employees unload the tank and a 
carrier is then called to return and pick up the empty residue tank. You ask whether you 
understanding is correct that you are the offeror and are responsible for compliance with all 
applicable U.S. Department of Transportation (DOT) regulations, inc1uding preparation of a 
shipping paper for the residue shipment in accordance with the HMR. 



PHMSA's Response: 

If the carrier, as in the second scenario, has unhooked the transport vehicle and the motive power 
is removed from the premises, the carrier's obligation is fulfilled and transportation has ended 
for them. In this scenario, when the carrier returns for the empty residue tank, Dupont is 
responsible for all applicable HMR requirements, including preparation of a shipping paper. 
Please note that if your employees perform any pre-transportation functions to prepare the cargo 
tank or portable tank containing the residue of a hazardous material for transportation in 
commerce, you are an "offeror" for purposes of the HMR. If you contract with the carrier to 
perform all pre-transportation functions related to the residue shipment, you are not considered 
an offeror for purposes of theHMR. 

In addition, when a hazardous materials function is performed by a party other than yourself, you 
may rely on information provided by that party or may consider that a function is performed in 
accordance with the HMR, untess you know, or in the exercise of reasonable care, should know, 
that the HMR requirement is not being met in accordance with the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster, 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
*" 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, July 19, 20104:33 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for Interpretation 


Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation at the Info 
Center. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center 
202-366-1035 

From: Randolph Martin [mailto:Randolph.Martin@USA.dupont.com] 

Sent: Monday, July 19, 20104:29 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Request for Interpretation 


Office of Hazardous Materials Standards 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 

Attn: PHH-10 

U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

We are requesting a written interpretation from PHMSA on the need (or lack thereof) to provide shipping papers for 
shipments of the residue of hazardous materials in cargo tanks or portable tanks. There are 2 scenarios we would like 
you to respond to: 

In the first, we receive a bulk shipment in either a cargo tank or portable tank. The tank is "live" unloaded while the driver 
is present (he mayor may not assist in the unloading). Upon completion of unloading, the driver and empty (residue) tank 
are released. In this case we do not consider ourselves to be the shipper, and are under no obligation to ensure the 
inbound shipping paper is correct, or to prepare a new shipping paper, or to ensure the tank is properly marked or 
placarded. 

In the second scenario, a cargo tank or portable tank is delivered to our site and the driver unhooks his tractor and 
departs the facility. At a later date the site unloads the tank and a carrier is then called to return and pick up the tank. In 
this case we do consider ourselves the shipper, and are responsible for compliance with all applicable DOT regulations, 
including providing a shipping paper for the residue shipment. 

These 2 scenarios were discussed and confirmed verbally by the Hazardous Materials Information Center on May 11, 
2010. 

Looking forward to your reply. 

Randolph Martin 
DuPont Com panty 
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Hazardous Materials Distribution Consultant 
4417 Lancaster Pike 
-3MP22/2222 
Wilmington, DE 19375 
Phone: 302-992-3443 
e-mail: randolph.martin@usa.dupont.com 

This communication is for use by the intended recipient and contains 
information that may be Privileged, confidential or copyrighted under 
applicable law. If you are not the intended recipient, you are hereby 
formally notified that any use, copying or distribution of this e-mail, 
in whole or in part, is strictly prohibited. Please notify the sender by 
return e-mail and delete this e-mail from your system. Unless explicitly 
and conspicuously designated as "E-Contract Intended", this e-mail does 
not constitute a contract offer, a contract amendment, or an acceptance 
of a contract offer. This e-mail does not constitute a consent to the 
use of sender's contact information for direct marketing purposes or for 
transfers of data to third parties. 
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