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Hazardous Materials Transportation 
Training Manager 
Energy Solutions 
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Richland, W A 99354 

Ref. No. 10-0122 

Dear Ms. Schilperoort: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to record keeping requirements for training. 
Specifically, you ask whether a hazmat employer must be able to furnish on demand a copy of 
the test given to one of its hazmat employees used to satisfy its training responsibility under 
§ 172.702( d). You indicate in your letter that such a requirement does not appear to be in 
accordance with the recordkeeping provisions for training prescribed in § 172. 704( d). 

The answer is no. As specified in § 172. 702( d), a hazmat employer must ensure that each of its 
hazmat employees is tested by appropriate means on the training subjects covered in § 172.704. 
As specified in § 172. 704( d), a record of current training, inclusive of the preceding three years, 
must be created and retained by a hazmat employer for as long as that employee is employed by 
that employer as a hazmat employee and for 90 days thereafter. At a minimum, the training 
record must include what is specified in paragraph (d); the test taken by a hazmat employee is 
not one of those items required to be retained. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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June 8,2010 FS-TN-LT-10-006 

Mr. Edward Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTlPHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Mazzullo, 

RE: TRAINING RECORDKEEPING REQUIREMENTS 

EnergySo/utions provides training courses and testing on hazardous material 
transportation to comply with US Department of Transportation, Hazardous 
Materials Regulations (HMR) in 49 CFR, 172 Subpart H. One of our clients was 
subject to a Federal Motor Carrier Safety Administration (FMC SA) compliance 
review which included aspects of transporting hazardous materials. The 
inspectors reviewed our client's hazmat employee training records and also 
reviewed our training materials such as lesson plans, exams, and answer keys. 
Our client was told by the FMCSA inspectors that a copy of the employee's exam 
must be furnished as evidence of completing the training. As the training 
provider, we do not return exams 'to our clients nor do we keep them. Clients are 
provided a written certification with the employee's name, date of training, our 
name and address, and a statement that they successfully completed the training 
and were tested as required by the HMR. We advise our clients to maintain a 
copy of the certification for their recordkeeping purposes. 

Questions: 

Are employers of hazardous material employees required to retain written exams 
taken by the employee to satisfy the training requirements in the HMR? 

If the answer to that question is that a copy of the exam must be maintained, 
what is used to provide that evidence when the employee is tested using a 
means other than a written exam? 
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Discussion: 

In 49 CFR 172.704(d) Recordkeeping, a copy of the exam and/or score is not 
one of the required documents to be retained by the employer for the hazmat 
employee. In addition, the DOT, Pipeline and Hazardous Material Safety 
Administration issued a guide titled, "What You Should Know: A Guide to 
Developing A Hazardous Materials Training Program". This guide specifically 
states that tests and scores are not a mandatory part of record keeping the 
employer is required to retain. 

Your prompt response is appreciated as an action is pending. 

Sincerely, 

Merrie Schilperoort 
Hazardous Materials Transportation Training Manager 
EnergySolutions 




