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Mr. Robert Morrow 
California National Guard 
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Building 101, Highway 101 
Camp Roberts, CA 93451-5000 

Reference No. 10-0107 

Dear Mr. Morrow: 

This is in response to your e-mail to the Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration's Hazardous Materials Information Center requesting clarification on the 
Reference No. OS-0119 letter that this agency issued on November 17,2009 concerning 
detonating fuzes: Specifically, you ask if fuzes are considered detonators and subject to 
requirements that prohibit them from being loaded on the same motor vehicle with other Class 1 
materials unless certain conditions are met that are prescribed in § 177.S35(g) under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1S0). We apologize for the delay in 
responding and any inconvenience this may have caused. 

You provide several reasons why you believe the Reference No. OS-0119 letter should be 
rescinded. We have paraphrased and listed them here: 

1. 	 The examples the HMR provides in its definition of "fuzes" in § 173.59 identify 
detonating fuzes as fuzes. Its definition for detonators in the same section does not. 
Therefore, "fuzes, detonating" are fuzes and not "detonators." 

2. 	 This letter creates a problem in that it states Division LID (explosives with a mass 
explosion hazard) materials must be transported in a different motor vehicle from other 
Division 1.10 materials, including detonating fuzes, but the § 177.S4S(f) Compatibility 
Table for Class 1 (Explosive) Materials leads one to believe level "D" explosives have no 
segregation restrictions. Note "4" on the § 177.S4S(f) Table directs motor vehicle 
shippers to § 177.S35(g) only when transporting explosive materials that are 
compatibility group S, Band D (see § 177.S4S(g)(3)(iv». As a result, Division l.4S 
(explosives with no significant blast hazard) detonators must be transported in a separate 
motor vehicle from Division 1.10 materials that are not detonators, but Division 1.lB 
detonators can go in the same motor vehicle trailer with Division 1.lE materials that are 
not detonators. Note "4" on the § 177.S4S(f) Table for compatibility group "S" only 
refers to § 177.S35(g) when transporting Division l.4S detonators with any other 
compatibility group, or compatibility group "B" detonators when transporting only with 
compatibility group D explosives. 



3. 	 Under § 173.59, the tenn "detonators" includes "detonators for ammunition" and 
"detonators for blasting," both electric and non-electric. Detonator assemblies are related 
detonator items that are not fuzes, in the same way that detonators are not fuzes. 

4. 	 Section § 177.835(g) addresses detonators, detonator assemblies, and boosters with 

detonators and § 173.59, by definition under "detonators," addresses detonators for 

ammunition and detonators for blasting, but neither address detonating fuzes. 


5. 	 Detonators were originally blasting caps that were classed as Division 1.1B and then later 
repackaged as Division 1.4B. Detonators were also incompatible with other explosive 
compatibility groups because of their "B" designation. Later, when detonators were 
created that met the Division l.4S hazard class, the group letter was no longer enough to 
maintain segregation and the name "detonator" was introduced (see Reference No. 98­
0376). I believe letter Reference No. 08-0119 improperly places detonating fuzes under 
the jurisdiction of § 177.835(g) because the definition for fuzes under the HMR does not 
include the word "detonator," and the definition for detonator does not include the word 
"fuzes." 

6. 	 When transported by highway, Division 1.1D detonating fuzes are adequately segregated 
from other Division 1.1 D materials by the compatibility group "D" under the 
§ 177.848(f) Table. However, this table does not segregate Division 1.1D materials from 
compatibility groups C, D, or E because they are fuzes, not detonators. Remember, 
detonators were compatibility group B until the Modern Demolitions Initiator (MDI) 
materials were developed and classed as Division l.4S, creating problems with U.S. 
Department of Transportation regulations, but not those of the Department of Defense in 
storage situations. 

It is the opinion of this Office that the explosive effect of a detonator and a detonating fuze 
exhibit no significant difference in hazard characteristics when an equivalent amount of energetic 
content of explosive is used. Similarly, it is also the opinion of this Office that if a package 
containing detonators is placed next to a package containing detonating fuzes of the approximate 
same number and energetic content per article they would exhibit few significant differences 
after defiagration in terms of the damage they cause an outer packaging and the numbers of 
fragments they can emit. Therefore, we consider the risks detonators and detonating fuzes pose 
essentially equal for causing a mass initiation of high level explosives if stowed with these 
materials. In addition, it is the opinion of this Office that all materials of this type should be 
segregated from high level explosives, and that regulatory prohibitions that segregate one type of 
detonator from high level explosives should also apply to another type of detonator. Therefore, 
this Office is not considering revising the definition for detonators prescribed in § 173.59 to not 
include detonating fuzes, or expanding segregation exceptions in the HMR to permit detonating 
fuzes to be loaded on the same transport vehicle with other explosives at this time. However, 
you may wish to submit a petition for rule making or an application for a special permit to obtain 
the requested relief. See 49 CFR §§ 106.95-106.130 and 107.101-107.127, respectively. Also, 
please note that examples in the HMR are provided as guidance and must not to be used to 
exclude materials that also meet the definition of a specific hazard class or classes but are not 
listed in the example. 

You also ask if it is the intent of § 173.61(c) to allow detonators and fuzes to be packed with 
items like themselves as a group and to not allow them to be packaged with any other Class 1 

2 




material, including "UN 0012, Cartridges for weapons, inert projectile or Cartridges, small arms, 
l.4S (explosive), Packing Group (PG) II," and "UN 0014, Cartridges for weapons, black or 
Cartridges, small arms, blank, l.4S, PG II." Section 173.61 prohibits the packaging of explosive 
items with any other material in the same outside packaging. Paragraph (c) of this section 
prohibits detonators from being packed with other Class 1 materials except other detonators that 
meet the compatibility requirements prescribed in § 173.61(e). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

r-7~~~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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~ 173. 5 q 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ fl1'~35~) 
From: INFOCNTR (PHMSA) £.~plo s i yes / H-"3l-J wCt.j 
Sent: Thursday, May 13, 2010 11:07 AM 10- 0 I 01To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: General Information, Regulations, and Definitions 

(Sections 171.1 &ndash; 171.26) 

Carolyn, 

A written request for formal interpretation. See Below. 

Rob 


-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 

Sent: Wednesday, May 12, 2010 5:27 PM 

To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 

Subject: Hazmat Information Center Feedback: General Information, Regulations, and 

Definitions (Sections 171.1 &ndashj 171.26) 


1. I Request that you rescind interpretation letter 08-0119 that places "Fuzes, 
Detonating" in the same category as "detonators" instead of remaining as "fuzes" as I believe 
they should be. 

2. One problem that the letter creates is that explosives classed as 1.lD have to be 
transported in a separate transport vehicle from other 1.lD, if the other 1.lD is a fuze, 
detonating.... No.... correct that, ...In a different MOTOR Vehicle from other 1.1D. But the table 
alone leads one to believe that D to D has no restrictions. The table only sends one to 
177.835(g) when transporting 1.4S detonators with any other group, or group "B" detonators 
when transported with only "D". 

3. lAW 49 cfr, 173.59, the term fuzes include" Fuzes, detonating"; "fuzes detonating with 
protective features" and "fuzes igniting". Therefore "Fuzes, detonating" are fuzes. 

4. lAW CFR 49 173.59 the term detonators include "detonators for ammunition", "detonators 
for blasting", both electric and non electric.... Detonator assemblies are related detonator 
type items that are Not fuzes the same as detonators are Not fuzes. 

5. 49 cfr 177.835(g) addresses "detonators", "detonator assemblies" and "boosters with 
detonators" and by definition, "detonators for ammunition" and "detonators for blasting". 
Not "fuzes, detonating". The footnote (4) in the explosive compatibility table sends us to 
177.835(g) only when transporting Group S, and when group Band D collide. This would mean 
that detonators that are 1.4S must go a separate MOTOR vehicle from 1.lD (that are not 
detonators themselves). But detonators that are 1.lB could go on a trailer attached to a 
truck loaded with 1.lE (not detonators). Because there is no note (4) at the intersection of 
"B" and any other group except "D". 

6. History: detonators were originally blasting caps that were classed 1.lB, and then were 
repackaged to be 1.4B, and were incompatible with other groups because of the "B". Later when 
detonators were created that were 1.4S, the group letter was no longer enough to maintain 
segregation and the name "detonator" was brought into play (ref: letter 98-0376). 
Interpretation letter, Reference No. 08-0 1 19. places "Fuzes, detonating" under the 
jurisdiction of 177.835(g)J I believe, improperly, because the definition of Fuzes, does not 
include the term "detonator" and the definition of "detonator" or "detonator assemblies" or 
"Booster with detonator" does not include any fuzes. 
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7. Also, there are "Fuzes, detonating" that are classed 1.10 and are adequately segregated 
from other 1.10 items by the letter «~' and the table. i.e. no segregation from C, 0, or E, 
because they are Fuzes, not detonators. Remember, detonators were group "B" until the MOl 
stuff came out and was classed as 1.45, creating problems with the DOT. Though not the DOO in 
storage situations. 

8. Request clarification to 173.61(c), prohibiting many UN numbers (detonators and fuzes, 
detonating) from packaging with other class 1. That would include 1.45 that are not 
detonators in the prohibition. But the exception in 173.61(e)(3) allows «5" to be packaged 
with anything except Land A. Is the intent to allow detonators and fuzes, detonating to be 
packaged only with like themselves as a group, and not packaged with any other class 1, 
including 1.45 that are cartridges, small arms, UN0012 and UN0014? 

Name: Robert Morrow 
Organization: Army, National Guard 
Email: robert.d.morroW@us.army.mil 
Address: bldg 101, hwy 101 
City: Camp Roberts 
Phone: 805 238-8731 
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