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Dear Mr. Simmons: 

This responds to your May 5,2010 letter requesting that the Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration (PHMSA) re-visit its response to your original request for interpretation of 
the Hazardous Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180). The response to your original 
request was issued June 26, 2006 [Ref. No. 06-0003; Attached] and signed by Hattie L. Mitchell, 
Chief, Regulatory Review and Reinvention, Office ofHazardous Materials Standards. In that 
original request, you asked PHMSA if the exception in § 173.401 (b)( 4), which provides 
regulatory relief from the Class 7 (radioactive) material regulations for natural material and ores 
containing naturally occurring radionuc1ides, applies to zeolite media used as part of a water 
treatment process to remove radionuc1ides from drinking water. PHMSA responded stating the 
exception does not apply to the contaminated zeolite. You assert that the letter issued on June 26, 
2006 [Ref. No. 06-0003] is in conflict with other more recent letters issued by PHMSA on the 
applicability of § 173.401 (b)( 4). Thus, you are asking PHMSA to reconsider the response to 
that June 26, 2006 letter. 

PHMSA disagrees with your assertion that the June 26,2006 [Ref. No. 06-0003] letter conflicts 
with other more recent letters of interpretation that have been issued on the applicability of the 
exception in § 173.401 (b)( 4). Each of the more recent letters that you reference concern ores or 
materials remaining from the processing ofores. As your request does not involve "natural 
material" (due to the man-made processing involved) or "ores containing naturally occurring 
radionuclides" our previous response to you is not inconsistent with the other letters you 
reference. Therefore, PHMSA is not revising the letter of interpretation that was issued to you 
on June 26, 2006. 

I hope this answers your inquiry. If you need further assistance, please contact this Office. 
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May 5, 2010 

Office ofHazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, S.B. 
Washington, D.C. 20590-0001 

Re: Request for Revised Interpretation of 49 CFR 173.401(b)(4) 

To Whom It May Concern: 

In a letter to the undersigned dated June 26, 2006 [Ref. No. 06-0003, hereafter "Simmons 
letter"], the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) concluded that 

the exclusion from the scope ofregulatiun sel forth in 49 CFR 173.401(b)(4) was inapplicable to 

natural zeolite drinking water treatment media containing naturally occurring radionuclides. 

This letter requests PHMSA to re-visit its conclusion in the Simmons letter and revise it to be 

consistent with conflicting, and more recent, interpretations by PHMSA of 173 AO1 (b)( 4) that are 

more aligned with the International Atomic Energy Agency (IAEA) Regulations for the Safe 
Transport ofRadioactive Material No. TS-R-J (2009) and associated IAEA guidance. 

1. The Simmons Letter 

In the Simmons letter, PHMSA interpreted the applicability of 49 CFR 173A04(b)(4) to drinking 

water treatment media containing naturally occurring radionuclides as follows: 
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Ql. 	 Does the exception for "natural materials" in § 173.401(b)(4) include naturally 

occurring zeolite water treatment medium that have absorbed naturally oecurring 

radionuclides from public drinking water supplies and are intended to be managed as 

waste? 


AI. 	 The answer is no. The term "natural materials" in § I 73.401 (b)(4) meam: materials 

and radionuclides existing in nature, not those produced by humans. Radionuclides 

addressed by § 173.401(b)(4) do not include those contained in filters use:d in 

removal ofradio nuclides from drinking water, produced in nuclear reactors, or by 

other technological means. In the scenario described in your letter, the naturally 

occurring radionuclides in public drinking water supplies are absorbed onto zeolite 

medium through a water treatment prOCei..1~' Therefore, these radionuclides, while 

naturally occurring in the pre-treatment drinking water, are not naturally occurring in 

the zeolite medium since they are transferred from another medium (i.e., the water). 

If the zeolite medium contains naturally occurring radionuclides prior to its use as a 

filtering medium, the exception in § 173.401(b)(4) is applicable. Howevt:r, after the 

drinking water is processed through the zeolite medium and additional radionuclides 

are absorbed, § 173.401 (b)(4) does not apply. 


PHMSA's conclusion is apparently based on a belief that transferring naturally occurring 
radionuclides from a medium where they are found in nature to another natural medium where 

they are not causes the radionuclides to lose their "naturalness" and become equivalent to 
radionuclides "produced in nuclear reactors or by other technological means." This belief 

conflicts with interpretations by PHMSA discussed below which conclude that primordial 

radionuclides are covered by 173.401(b)(4) following transfer to different materials. Moreover, 

established science and the IABA recognize that primordial radionuclides and their progeny 

remain "natural," even after processing (provided such processing is not intended to extract 

radionuclides for use of their radioactive properties). 

Central to the act ofprocessing material containing natural radionuclides, whether by chemical 

or physical treatment, including filtration, is an intention to transfer or partition the material into 

desired and unwanted fractions. Radionuclides are not created by such processing, just 

transferred from one fraction to the other. As long as the underlying intention is not to extract 

natural radionuclides for use of their radioactive properties (as in nuclear fuel), IAEA recognizes 

that processing per se does not render naturally occurring radioactive materials within the scope 

of regulation. 

2. The Lambert Letter 

An interpretive letter dated January 15, 2008 to Michael Lambert [Ref. No. 07-0218, hereafter 

"Lambert letter"] addressed the applicability of 173.401(b)(4) to shipments of soil contaminated 
by natural uranium removed from a molybdenum ore processing facility that was licensed by the 

U.S. Nuclear Regulatory Commission. (NRC). The request for interpretation stated "It is not 

known whether the natural uranium contamination in soil is the result of the presence of ore 
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brought onto the project site over the many years of operation or residual material resulting from 
processing ore of a presently unknown origin." Natural uranium contamination in soil was 
reported to be less than ten times the activity concentration for exempt material in 49 CFR 
173.436 and the soil was being transported for laboratory analysis. PHMSA responded: 

Q1. May the samples of material that are to be shipped for additional characterization 
be offered for transportation and transported under the exception in 173.40 I (b)(4) 
for natural materials and ores? 

AI. Yes. Section 173.40 I (b)( 4) provides an exception for natural material and ores 
containing naturally occurring radionuclides which are not intended to be 
processed for use of these radionuclides, provided the activity concentration of the 
material does not exceed 10 times the values specified in §173 .436. Since the 
preliminary characterization of your material shows that the known concentration 
of the natural uranium is slightly less than 10 times the exempt concentration limit, 
and because the sample of material is being transported for purposes other than the 
extraction of radio nuclides, the exception in §173.401 (b)(4) may be used. 

Natural uranium was not originally present at high levels in the contaminated soil to be 
transported, but was transferred to the soil by technological activity involving ore handling 
and/or processing to recover molybdenum. Unprocessed molybdenum ore contained natural 
uranium; ore spillage or the release of uranium-contaminated residues arising from ore 
processing activities caused soil to become contaminated with elevated concentrations ofnatural 
uranium. PHMSA's conclusion in the Lambert letter contradicts the Simmons letter: both 
situations involve the transfer ofnaturally occurring radionuclides from a medium where they 
occur in nature to another natural medium where they do not; and, in both cases, the intended 
objective was processing a natural material molybdenum ore in Lambert and ground water in 
Simmons- to obtain a purified product - molybdenum and drinking water meeting EPA 
standards. In neither case was processing carried out for the use ofthe radionuclides. 

3. The Colborn Letter 

An interpretative letter dated July I, 2005 to Kurt Colborn [Ref. No. 05-0145, the "Colborn 
letter"] addressed the applicability of49 CFR 173.401(b)(4) to natural uranium and thorium in 
"material" to be transported from a defunct tungsten processing facility ''which represent the 
residual radioactivity remaining after the tungsten extraction process" and was being 
"transported for disposal and will not be processed for use of the radionuclides." 

The exact nature of the "material" described by Mr. Colborn isn't clear -just that it is matter 

containing "contamination from naturally occurring radionuclides," and it is "being shipped as 
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waste for disposal." PHMSA responded: 

In order to determine whether the material to be shipped satisfies the conditions in § 
173.401(b)( 4) to be exempt from Class 7 transport requirements, one must compare the 
actual activity concentration of the material (defined as the sum of the activity 
concentrations of the parents, i.e., ofU238, Th232 , and K40 in your case) with 10 times the 
calculated activity concentration limit for the mixture. 

Here, PHMSA did not qualify the applicability of 173.40 I (b)( 4) on whether natural 
radionuc1ides were intrinsic or extrinsic (i.e., transferred to) the material in issue. Instead, 
PHMSA considered only the identity and concentration ofthe natural radio nuclides in issue, all 
ofwhich were primordial and below 10 times the exempt activity concentrations in 173.436. 
PHMSA's interpretation in Colborn is consistent with Lambert, which are both in conflict with 
the Simmons letter. 

4. lAEA TS-R-l (2009) and lAEA Guidance support revising the Simmons letter. 

The IAEA Regulations for the Safe Transport ofRadioactive Material TS-R-1 (1996) forms the 
underpinning ofDOT's regulations governing transportation of radioactive materials. l RSPA's 
(PHMSA's predecessor agency's) stated purpose for modeling U.S. rules on IAEA's was ''to 
harmonize requirements of the [hazardous materials regulations] with international standards for 
radioactive materials.,,2 IAEA reviews its transportation regulations on a two year cycle in order 
"to reflect new information and accumulated experience." 3 

In the 2009 edition ofTS-R-l, the lAEA provided a more expansive description ofmaterials 
outside the scope of regulation, and emphasized the exclusion from regulation of "processed" 
materials as long as the materials were not intended to be further processed for use of the 
radio nuclides: 

107.These Regulations do not apply to: 

(e) Natural material and ores containing naturally occurring radionuclides which are 
either in their natural state, or have only been processed for purposes other than for 
extraction of the radionuclides, and which are not intended to be processed for use of 
these radionuclides, provided the activity concentration ofthe material does not exceed 
10 times the values specified in Table 2, or calculated in accordance with paras 403--407 

1 67 Fed. Reg. 21328 (April 30, 2002). 

2 Id. 

372 Fed. Reg. 65470 (November 21,2007). 
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While the 2009 edition ofTS-R-l may not control PHMSA's interpretation of its own rules, it is 
persuasive that international authorities in their accumulated experience consider "processing" 
materials containing natural radionuclides not to be dispositive of their excluded status, provided 
the materials are not intended to be further processed "in order to use their radioactive 
properties.,,4 

All of the situations described in the Simmons, Lambert and Colborn letters involved natural 
materials containing naturally occurring radionuc1ides that were processed for purposes other 

than use of the radionuc1ides. All situations involved the presence ofnatural radionuc1ides in a 
natural material that had to be transported to a place for permanent disposal. Accordingly, the 
exclusion of49 CFR 173.401(b)(4) should apply equally in all situations. 

6. Question for Reconsideration 

In light of the foregoing discussion, it is respectfully requested that PHMSA reconsider 
interpretation in the Simmons letter in its response to the following question: 

Question: May natural zeolites that have been used for water treatment and as a result of such 
use contain naturally occurring radionuclides be transported for disposal under the exception in 
49 CFR 173.401(b)(4) for natural materials and ores? 

Please feel free to contact the undersigned if you have any questions regarding this letter. 

Respectfully submitted, 

Charles T. Simmons 

4 IAEA Advisory Material for the IAEA Regulations for the Safe Transport of Radioactive Material, TS-G-l.l 
(2008) at para. 107.4. 
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