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JUN 2 5 '21tfa 

Mr. Ken Seise 
Quality Assurance/ 

Regulatory Compliance Manager 

Essex Cryogenics of Missouri, Inc. 

8007 Chivvis Drive 

St. Louis, MO 63123-2395 


Ref. No. 10-0089 

Dear Mr. Seise: 

This is in reference to your email requesting a clarification of the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to an oxygen converter that is part of a 
component permanently installed in ambulances and other emergency response vehicles. You 
state the converter encompasses a 10 - 25 liter non-DOT specification liquid oxygen cylinder. 

According to the design and construction specifications you submitted (Federal Specification for 
the Star-of-Life Ambulance, KKK-A-1822E, General Services Administration, June 1,2002), the 
cylinder is to be installed at the time the vehicle is placed in service. A cylinder installed in a 
motor vehicle as part of equipment necessary for the safety of its operator or passengers is not 
subject to the HMR requirements but may be subject to the requirements of other Federal, State or 
local agencies. Also the filled cylinder would be subject to the HMR if it is removed from the 
vehicle and offered for transportation in commerce. 

I hope this information is helpful. If you need further assistance, please do not hesitate to contact 
us. 

Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carol 

From: Mitchell, Hattie (PHMSA) 
• Sent: Wednesday, April 21, 2010 12:30 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Specification Cylinders 

... Attachments: Letter from Hattie Mitchell 2005-3-10 Ref No. 05-0045.pdf 

Carolyn, please log in. 

From: Ken Seise [mailto:KSeise@essexind,com] 
Sent: Wednesday, April 21, 2010 11:41 AM 
To: Mitchell, Hattie (PHMSA) 
Subject: Specification Cylinders 

Hattie, 

There has been some discussion lately at Essex as to whether or not the converters noted in the attached emails require 
inner containers that comply with the DOT 4L packaging specification. Some think that there may be a letter from the 
DOT that states that since the 10 and 25 liter liquid oxygen converters are part of a product that gets permanently 
installed in an ambulance, and that the 4L containers are not mobile, meaning that someone who transports the container 
does not carry it on the vehicle and take it off when reaching a destination, that the product does not need to be made to 
the 4L spec. I cannot find such a letter in my files. So, does a permanent container installed in a vehicle need to be built 
to a specification cylinder spec? If not would you have a letter in your files that states that? Please let me know what you 
find. 

Thanks, 

Ken 


Ken Seise 
Quality Assurancel 
Regulatory Compliance Manager 

Essex Cryogenics of Missouri, Inc, 
8007 Chiwis Drive 
st. Louis, Missouri 63123-2395 
Tel: 314-832-8077 x316 
Fax: 314-832-8208 
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u.s. Department 400 Seventh Street. S.W. 
of TranspoootlOn Washington. D.C. 20590 

PIpeline and 
HazardOUS MaterialS safety
Administration 

MAR 10 2005 

Mr. Russell Zavadil Ref. No. 05-0045 
Quality Manager 
Essex Aerospace and Defense 
8007 Chivvis Drive 
St. Louis, MO 63213 

Dear Mr. Zavadil: 

This is in response to your request for a clarification on the applicability ofthe Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to an oxygen converter that will be 
mounted onboard ambulances and other emergency response vehicles. You .state the 
converter stores 10 or 25 liters ofliquid oxygen that it converts into breathing gas for patients. 
The vehicles will be operated by Federal, state or local goverrunent personnel. 

The transport ofhazardous materials in government vehicles operated by goverrunent 
personnel solely for non-commercial purposes are not subject to the HMR. However, if the 
purpose is commercial, or ifthe government entity offers hazardous materials for 
transportation to commercial earners, then the HMR would apply. 

I hope this information is helpful Ifyou need further assistance, please do not hesitate to 
contact us. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office ofHazardous Materials Standards 


