
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials MAY 27 2010 Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

Captain E.M. Steele 
Canadian Material Support Group 
101 Colonel By Drive 
Ottawa, Ontario, Canada K 1 AOK2 

Ref. No. 10-0085 

Dear Cpt. Steele: 

This responds to your February 15, 2010 letter regarding applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to transportation of hazardous material in the United 
States by a foreign government (Le., military). Specifically, you ask for clarification ofthe 
applicability of the HMR to the transportation of Class 1 (explosive) materials by Canada's 
Department of National Defense to U.S. Department of Defense installations for purposes of 
routine training and field activities. 

Your letter includes copies of letters of interpretation concerning the applicability of the HMR to 
government and military transportation of hazardous material. Your questions are paraphrased 
and answered as follows: 

Q1. Regarding the response, in letters of interpretation 05-0024 (February 18, 2005) and 05-0150 
(June 28,2005), that the transportation of hazardous material in government (military) vehicles 
operated by government (military) personnel solely for noncommercial purposes is not subject to 
the HMR, do government vehicles include government-leased vehicles? 

AI. Yes. Applicability of the HMR is contingent on the status of the person operating the 
vehicle as a government employee, not the ownership of the vehicle. Thus, transportation of 
hazardous material in vehicles operated by a government employee for noncommercial purposes 
is not subject to the HMR whether or not the vehicle is owned, leased, or rented by the 
government or an individual. 

Q2. Regarding the response to the German military in letter of interpretation 08-0226 (October 
21, 2008) that the transportation of hazardous material for noncommercial purposes in foreign 
military vehicles operated by foreign military personnel is not subject to the HMR, is this 
accurate for all foreign military transporting hazardous material in the United States so long as the 
purpose of the transportation is noncommercial? 

A2. Yes. The HMR do not apply to transportation of hazardous material in a motor vehicle, 
aircraft, or vessel operated by Federal, state, or local government solely for noncommercial 
Federal, state, or local government purposes. See § 171.l(d)(5). It is the opinion of this Office 
that the HMR also does not apply to a motor vehicle, aircraft, or vessel operated by foreign 
military solely for noncommercial military purposes. 



Q3. Regarding the response in letter of interpretation 99-0053 (March 16, 1999) that "in 
commerce" includes for-hire carriers transporting hazardous material, is the transportation of 
Class 1 (explosive) material by Canada's Department ofNational Defense to non-government 
agencies for purposes of repair and overhaul considered "in commerce?" 

A3. No. "In commerce" generally means in the furtherance of a commercial enterprise. 
Transportation ofhazardous material in the United States by Canada's Department ofNational 
Defense using their own personnel for government purposes is not subject to the HMR. 
However, if Canada's Department of National Defense transports the hazardous material for a 
commercial purpose or offers the hazardous material for transportation to a commercial carrier, 
then the HMR apply. 

I hope this information is helpful. Ifyou have further questions, please contact this office. 

Si:r~ 
Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

ffice ofHazardous Materials Standards 



Canadian Materiel Groupe de soutien en 
Support Group materiel du Canada 
101 Colonel By Drive 101 promenade Colonel By
Ottawa, Ontario K1A 01<2 Ottawa, Ontario K1A 01<2 

l~February 2010 

Mr. Duane Pfund 
United States Department of Transportation 
Research and Special Programs Administmtion 
Office ofHazardous Materials Standards 
400 71h St., S.W., Washington, D.C. 20590 

Dear Mr. Pfund: 

References: A. PHMSA Interpretation 05·0024 dated 18 February 2005 (enclosed) 
B. PHMSA Interpretation 05·0150 dated 28 June 2005 (enclosed) 
C. PHMSA Interpretation 08·0226 dated 21 October 2008 (enclosed) 
D.' PHMSA Interpretation 99·0053 dated 16 March 1999 (enclosed) 

I. This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous Materia's 
Regulations (HMR), for Canada's Department of National Defence owned and operated vehicles. The 
Canadian Forces controlled vehicles are used to transport Class 1 Hazmat materials. Military transported 
items are used for military purposes during routine tmining and field activities. The vehicles will be 
travelling to DOD installations over public roadslhighways in the accomplishment of their missions. 

2. References A and B state "The transport of hazardous materials in military or government 
vehicles operated by military or government personnel solely for non-commercial purposes is not subject 
to HMR." We would like to confirm that "military or government vehicles" means government-owned 
and government-leased vehicles as long as the vehicle is operated by a military or government civilian 
employee. 

3. In a query by the German military at Reference C, it is stated that, "The tmnsportation of 
hazardous materials for non-commercial purposes, in foreign military transport vehicles (i.e. aircraft. 
vessels, or motor vehicle) operated by foreign military personnel, is not subject to the HMR." Is this 
interpretation applicable to all countries as long as the purpose of the movement of the hazmat material is 
for its own purposes? 

4. Reference 0 states that "In commerce means tmnsportation for commercial purposes or the use of 
for-hire interstate carriers by a state agency or local jurisdiction to transport hazardous materials." We 
would like to confirm that the requirements ofCanada's Department ofNational Defence to transport 
Class 1 material for repair and overhaul, as per conditions of the purchasing agreements and ITAR 
regulations, to non-government agencies is not considered to be "in commerce". 
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S. Thank you for your assistance in clarifying these matters. Ifthere is a requirement for additional 
information, you may contact Mr Gerry Weir, my staff officer in charge ofthis issue by telephone at 
(613) 992-7179 or by email atgerald.weir@forces.gc.ca. 

E.M. Steele 
Captain(Navy) 
Commander 

Enclosures: 4 
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u.s. Department 400 Seventh st.• S.W. 
of Transportatfon WashIngton. D.C. 20590 

Research and 
Spadal ,:=raml
Admlnr. on FEB 1 6 2fJOO 

Shawntez L. Brooks, 2nd Lieutenant Reference No. 05-0024 

Group Fleet Management Officer 

3M Combat Communications Group (ACC) 

Department of the Air Force 

Building 1002, Suite 102 

4385 South Air Depot Boulevard 

Tinker Air Force Base, OK 73145 


Dear Ms. Brooks, 

This is in response to your January 21. 2005 letter regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 10 the transport offuels and other items 
soleJy for military purposes in Department ofDefense-owned and -operated vehicles. 

The transport ofhazardous materials in military or government vehicles operated by military or 
government personnel solely for noncommercial purposes is not subject to the HMR. However, 
ifthe purpose is commercial, or if the government entity otTers h37.aMOUS material for 
transportation to commercial carriers, then the HMR would apply. 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 

;~L~:~~'·~,e.t.()
~' f 

Hattie L. Mitchell•. hier 

Regulatory Review and Reinvention 

Office ofHazardous Materials Standards 


1111111111111111111 17/·/ 
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DEPARTMENT OF THE AIR FORCE 
3d COMBAT COMMUNICATIONS GROUP (ACC) 

TINKER AIR FORCE BASE OKLAHOMAI'~~ 

21 Jan 05 

Second Lieutenant Shawntez L. Brooks 
Group Fleet Management Officer 
4385 S. Air Depot Blvd. 
Bldg 1002, Suite 102 
Tinker AFB OK 73145 

Mr. Edward T. MazzuJlo 
United States Department of Transportation 
Research and Special Programs Administration 
Office of Hazardous Materials Standards 
400 7th St., S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous 
Materials Regulations (HMR), for OOD-owned and operated vehicles. The 3d Combat 
Communications Group vehicles are used to transport fuels (Gasoline and Diesel). Military 
transported items are used solely for military purposes during routine training and field 
activities. 

The vehicles are not limited to transportation on DOD installations; they a)so travel 
over public roadslhighways in the accomplishment of their mission. Questions have been 
raised as to weather or not these regulations apply to military entities. Does the HMR 
regulation apply under these conditions? 

Please provide a written response to this question for our records. Your assistance is 
greatly appreciated. 

Sincerely, 

SHAWNTEZ L. BROOKS, 2nd Lt, USAF 
Group Fleet Management Officer 



u.s. Depanment
ofTransportation 

400 Sevlrnlh Sllaet. S.W. 
WBShlnglon. D.C. 20590 

Plpallne and 
HcuarcloUJ MatelialS saraty
Administration 

JUN 28 3m 

Chief Warrant Officer Jeffery J. Zagurski Reference No. 05-01S0 
Mobile Diving and Salvage Unit TWO 
OIC. Detachment ECHO 
1004 Hermitage RD. Bldg 2052 
Norfolk Virginia 23521-7006 

Dear Chief Warrant Officer Zagurski: 

This is in response to your letter regarding the applicability ofthe Hazardous ),faterials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171.180) to the transport ofcompressed gao;es solely for 
military purposes in Department ofDefense-owned and-operated vehicles. 

The transport ofhazardous materials in military or government vehicles operated by military or 
government personnel solely for noncommercial purposes is not subject to the HMR. However. 
if the purpose is commercial, or ifthe government entity offers hazardous materials fj)r 
transportation to commercial carriers, then the HMR would apply. 

I hope this infonnation is helpful. Please contact us ifyou require additional assistan·::e. 

Sincerely. 

~~.g~ 
6;../ John A. Gale 

Chief. Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 

/1 I, J 
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Chief Wammt Officer Jeffrey J Zagurski 

Mobile Diving and Salvage Unit TWO 

Officer in Cbarge, Detachment ECHO 

1004 Hermitage RD, BLDG 2052 

Norfolk Virginia 23521-7006 


Ms. Jessica Parson, 

United States Department of Transportation 

Research and Special Programs Administration 
Office ofHazardous Materials Standards 
400 7th St., S.W., Washington, D.C. 20590 

Dear Ms. Parson: 

"I~ • ~,.., ; ""'lM~ 
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9 May 2005 
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This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous 
Materials Regulations (HMR), for DOD-owned and operated vehicles. Mobile Diving 
and Salvage Unit TWO uses government owned or contracted vehicles to transport 
compressed gases (Oxygen, Helium, and Air). These mititmy transported items lire used 
solely for military purposes during routine training and operational activities. 

The vehicles are not limited to transportation on DOD installations; they alsn travel 
over publie roadslhighways in the accomplishment of their mission. Questions have been 
raised as to weather or not these regulations apply to military entities. Does the HMR 
regulation apply under these conditions? 

Please provide a written response to this question for our records. If there is a 
requirement for additional information, I may be reached by telephone at (757) 462-4331 
or by email atJeffrey.Zagurski@navy.mil. 

,J~j. )7
d'rr:ey J. ~a~ki. 

mailto:atJeffrey.Zagurski@navy.mil
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us. Department 
of Transportation 

Pipeline and Huardous Materials 
Safety Administration 

OCT 21 2008 

RUdiger PeU 
Lieutenant Colonel 
DtLwKdo USA/CAN S4 
P.O. Box 60-1366 
Ft. BUss, TX 79916·7709 

Re£ No.: 08-0226 

Dear Lt. Colonel PeU: 

1200 New Jersev Ave•• SE 
Washington, DC 20590 

This responds to your letter dated September 9.2008. requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically. you ask ifthe 
HMR apply to transportation of hazardous materials in the United States using German 
military aircraft, Oennan military motor vehicles or Gennan military vessels operated by 
Oennan military personnel for non-commercial purposes. 

The HMR apply to the transportation ofhazardous materials in commerce. The 

transportation ofhazardous materials for non-commercial purposes, in foreign military 

transport vehicles (i.e., aircraft, vessel, or motor vehicle) operated by foreign military 

personnel, is not subject to the HMR. 


1hope this infonnation is he]pful. Please contact us ifyou require additional assistance. 

Sincerely, 

4lt-- ;Jh~ 
Susan Gorsky, 

Acting Chief, Standards Development 

Office ofHazardous Materials Standards 
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Betts, Charles <PHMSA> 

From: RUdiger Peil [RuedlgerPei\@bundeswehr.org) on behalf of DtLwKdo USA 
lDtLwKdoUSCAS4@bundeswehr.org]

Sent: Tuesday, September 09, 2008 5:38 PM 
To: Betts. Charles <PHMSA> 
Subject: Clarification on the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR), Ref.-ND 08-0136 

Ref.: US DoT from 07/25/2008 

Dear Mr Betts, 


I am the Senior Logistics Officer and HazMat-Supervisor of the German Air Force Command 

in USAICAN, El Paso, TX. Refering to former requests of Mastersergeant Weyel I please you 

to support our needs one more time. 


With the letter dated July 25, 2008, it was confirmed, that the transportation of 

hazardous materials for non-commercial purpose is not subject to the HMR, if this 

transport will be executed by military personal in military aircrafts. Unfortunatly this 

statement refers only to transportation in military aircrafts. 


Could you clarify, that every mean of transportation (rail, street, ship, 

air) is not subject to the HMR, if a military transport (non-commercial 

purpose) will be executed by foreign military personal in any kind of military vehicle 

(car, ship, train, aircraft)? 


Such a confirmation would enable the German Forces to transport special spare parts (e.g. 

Emergency Oxygen Bottles, Lithium Batteries, wich are not certified as required by 49 

CFa) to support excercises and deployments within the US. At the moment this is only 

possible, if there are german military airlift capabilities available. This requires a 

long-time planing and causes high costs. 


Additional to this clarification I please ,you to give some advise concerning declaration 

and documentation: 

Is there any special declaration 1 documentation for the non-commercial military transport 

required? 

How can be ensured, that police, sheriff or Highway patrol don't require the fullfillment 

of HMR in case of controll? 

Is it enough to fullfill the international as well as special german military regulations 

in executing such a transport? 


It would be kind to provide us with an additional statement. 


Yours sincerely 


RUdiger Peil 

Lieutenant Colonel 


DtLwKdo USA/CAN 

S4 
P.O. Box 60-1366 
Ft. Bliss, TX 79916~ 1109 
Tel.: (915) 568 8985 I 8916 I 6559 1 6812 
Fax: (915) 568 0211 
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U5.Oepartment 	 400 SMnIh SII'eet, S.W. 
oflltlnsportatlon 	 Waslllnglon, D,C. 20590 

Researmand 
SpectaJ Pn»grams
AdmInIstratIan 

MAR 1 6 1999 

Mr. Bunker Hill Ref. No. 99-0053 

Javelin Maintenance Support Center 

5845 C/D Yadkin Road 

Fayetteville, NC 28303 


Dear Mr. Hill: 

This is in response to your letter dated March 2, 1999~, 

regarding the applicability of the Hazardous Materials' 

'Regulations (aMR; 49 CFR Parts 171-180) to government· 

shipments by commercial aircraft. Specifically, you ask 

whether a military shipment of Helium.,. .compressed, ·2 .. 2, UNI046. _ 

transported by commercial aircraft 'is subject to the HMR. 


The answer is yes. A$ provided in § 171.1, the HMR apply to 

any department, agency, or instrumentality that.transports or 

ca·us.es t.o be transported or shipped haz.ardous materials in . .' 

commerce. ~In commerce" means transportation for commercial 

purposes or the use of for-hire interstate carriers by a state 

agency or local jurisdiction to transport hazardous materials. 

Your shipment of Helium, compressed by commercial aircraft 

would be considered in commerce. 


hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

John A. Gale~ 1-
. 	 Transportation Regulations Specialist 

Office of Hazardous Materials Standards 

(\\.\ 
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