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Reference No. 10-0048 

Dear Captain Steele: 

This is in response to your February 15,2010 letter to Mr. Duane Pfund, Acting Director, Office of 
Hazardous Materials Technology, Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA), United States (U.S.) Department of Transportation, and Mr. Gerald Weir's May 26 and 
2S, 2010 e-mails to a member of my staff. You state these shipments will be escorted by a Canadian 
civilian employee or a member of your country's Armed Forces under a Canadian provision that 
defines the type of carriage as being contracted carriage "Under Direct Control of the Minister of 
National Defence." You ask if the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
apply to Canadian Department of National Defence (CDND) shipments of equipment and explosives 
transported by contract carriers in motor vehicles to and from the United States. Your letter was 
forwarded to the Office of Hazardous Material Safety for response. We apologize for the delay in 
responding and any inconvenience this may have caused. 

You enclosed letters of clarification this office wrote on March 16, 1999 (Reference No. 99-(053), 
February 16,2005 (Reference No. 05-(024), June 28, 2005 (Reference No. 10-0150), and October 
21, 2008 (Reference No. 08-(226), concerning the applicability of the HMR to hazardous materials 
transported non-commercially by the military. The October 21,2008 letter specifically states the 
HMR except from regulation the transportation of hazardous materials for non-commercial purposes 
in foreign military transport vehicles operated by foreign military personnel. 

Based on the information you provided, the answer is yes, shipments of hazardous materials, such as 
explosives, transported by commercial motor carriers to and from Canada into the U.S. and through 
U.S. to Canada or another foreign country, are subject to the HMR. The HMR do not apply to the 
transportation of hazardous materials in foreign military or government vehicles operated by military 
or government personnel solely for non-commercial purposes. However, if the purpose is 
commercial, or if the government entity offers hazardous material for transportation to commercial 
carriers, the HMR would apply. See § 171.1. The HMR do not contain a provision that permits a 
hazardous material transported by a contract carrier and escorted by a federal government employee 
to be considered "under the direct control" of the federal employee. However, the HMR do permit 



hazardous materials offered for or transported in commerce by motor vehicle or railcar from Canada 
into the U.S., from the U.S. into Canada, or transiting the U.S. to Canada or a foreign country to 
conform with the Transport Canada's Transport of Dangerous Goods Regulations (TDR) as 
authorized in 49 CFR § 171.22 provided the requirements of §§ 171.12, 171.22 and 171.23 are met 
(see § 171.22( a)). The HMR also contain exceptions that permit certain hazardous materials to be 
shipped under specific circumstances when "under the direction of' the U.S. Department of Defense 
or U.S. Department of Energy (see 49 CFR § 173.7), but these regulations do not apply to the 
Canadian Department of National Defence or to contractors to the U.S. federal government. 

To facilitate the transportation of your materials using contractors with a CDND escort, you may 
wish to request a special permit. Your application should be directed to the Office of Hazardous 
Materials Special Permits and Approvals and should include specific and detailed information 
concerning how you propose to package and transport the materials. The procedures for applying 
for a special permit are found in 49 CFR Part 107, Subpart B. You may also obtain this information 
at our website at ''http://www.phmsa.dot.gov/hazmat/regs/sp-a.'' You also state if the method of 
transport you propose is not possible under the HMR, the CDND would transport its explosive 
shipments in CDND-owned or leased vehicles operated by its employees or members of Canada's 
Armed Forces. This shipping method fully complies with the HMR eliminating the need for a 
special permit. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 

cc: 	 Mr. Gerald Weir 
J4 Ammo 4-3 
CANOSCOM/CMSG/COMSOCAN/GMSC 
Department of National Defence 
101 Colonel By Drive 
Ottawa, Ontario KIA OK2 
CANADA 
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Canadian Materiel Groupe de soutien en 
Support Group materiel du Canada 
101 Colonel By Drive 101 promenade Colonel By 
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lS'February 2010 

Mr. Duane Pfund 
United States Department of Transportation 
Research and Special Programs Administration 
Office of Hazardous Materials Standards 
400 7th St., S.W., Washington, D.C. 20590 

Dear Mr. Pfund: 

References: A. PHMSA Interpretation 05-0024 dated 18 February 2005 (enclosed) 
B. PHMSA Interpretation 05-0150 dated 28 June 2005 (enclosed) 
C. PHMSA Interpretation 08-0226 dated 21 October 2008 (enclosed) 
D. PHMSA Interpretation 99-0053 dated 16 March 1999 (enclosed) 

1. This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous Materials 
Regulations (HMR), for Canada's Department ofNational Defence owned and operated vehicles. The 
Canadian Forces controlled vehicles are used to transport Class 1 Hazmat materials. Military transported 
items are used for military purposes during routine training and field activities. The vehicles will be 
travelling to DOD installations over public roadslhighways in the accomplishment of their missions. 

2. References A and B state "The transport of hazardous materials in military or government 
vehicles operated by military or government personnel solely for non-commercial purposes is not subject 
to HMR." We would like to confirm that "military or government vehicles" means government-owned 
and government-leased vehicles as long as the vehicle is operated by a military or government civilian 
employee. 

3. In a query by the German military at Reference C, it is stated that, "The transportation of 
hazardous materials for non-commercial purposes, in foreign military transport vehicles (i.e. aircraft, 
vessels, or motor vehicle) operated by foreign military personnel, is not subject to the HMR." Is this 
interpretation applicable to all countries as long as the purpose ofthe movement of the hazmat material is 
for its own purposes? 

4. Reference D states that "In commerce means transportation for commercial purposes or the use of 
for-hire interstate carriers by a state agency or local jurisdiction to transport hazardous materials." We 
would like to confirm that the requirements of Canada's Department of National Defence to transport 
Class I material for repair and overhaul, as per conditions ofthe purchasing agreements and IT AR 
regulations, to non-government agencies is not considered to be "in commerce". 
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5. Thank you for your assistance in clarifying these matters. If there is a requirement for additional 
information, you may contact Mr Gerry Weir, my staff officer in charge ofthis issue by telephone at 
(613) 992-7179 or by email atgerald.weir@forces.gc.ca. 

E.M. Steele 
Captain(Navy) 
Commander 

Enclosures: 4 
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