
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

DEC - 2 2010 

Mr. Luis Lopez 

President 

Dangerous Goods Declaration, Inc., 

and DGD Transport, Inc. 

2030 NW 95th Street 
Miami, FL 33147 

Reference No. 10-0036 

Dear Mr. Lopez: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipping papers. Specifically, you ask whether a 
hazardous materials shipment offered or intended for transportation by aircraft that contains more 
than one package must use the plural form to describe the type of package in a shipping 
description on a shipping paper. You further ask whether the package type can be expressed in 
singular form if the correct number of packages is provided in the description. In addition, you 
note that § 172.202(a)(7) states that abbreviations may be used to indicate a packaging type. We 
apologize for the delay in responding to your inquiry and any inconvenience this may have 
caused. ... .. 

The answer is yes. If more than one package is included in the shipping description and the 
number and types of packages in a description are correct, the type of package may be expressed 
in singular form (e.g., 12 box or 4 cylinder). Section 172.202(a)(7) requires that a package's 
"number" and "type" be indicated in a shipping description, and provides examples in 
parentheses of both the singular and plural form of a package type (e.g., cyl., cylinder, and 12 
drums), but does not require that the package type be expressed in plural form. This is consistent 
with § 171.9, Rules of Construction, which states "[w]ords imparting the singular include the 
plural ... " 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Standards and Rulemaking Division 



~dmon~on 
~ ('12. 2.02 ('1J 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~h;Pf b'~ rap eC5 
From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Friday, February 19, 2010 8:34 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Formal Letter of Interpretation Request from Luis Lopez DGD Inc, Case Reference # 


(7864494020) 

Carolyn, 

Attached is another request for written interpretation 

Thanks, 

Rob 


From: Luis Lopez [mailto:luis.lopez@dgdeclaration.com] 

Sent: Thursday, February 18, 2010 7:39 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Cc: michael,lissandrello@chemetall.com; gregg.sanko@chemetall.com; barry.dance@chemetall.com; 

rodrigo.esau@kuehne-nagel.com; Maas, Philipp / Kuehne + Nagel/Mia FA 

Subject: Formal Letter of Interpretation Request from Luis Lopez DGD Inc. case Reference # (7864494020) 


Good Afternoon, 


I would like to request in writing a Letter of Interpretation for clarification of a specific regulation that is 


becoming an issue locally in our Miami, Florida office operation. We are having issues tendering cargo by Air 

Freight to certain Operators, the Operators are stating that on the Dangerous Goods Declaration if a package 

consists of IImore than one" package the plural form of the description IImust be used". We have been having 


this issue for a numerous amount of shipments so to prevent operator rejection we have asked our Suppliers 

to please provide the plural form of the description when multiple boxes are being declared. 


For Example: 


if we are shipping UN1263, Paint, PG II and we are shipping "10" (4G) Fiberboard I(~l~s, on the declaration 

the word IIboxes" must be used not the word "box". 


Some more examples 


In 49 CFR 172.202(7) its states the following: 

must be indicated. ],@4tl!,~~;gflffatk~ge'$;,,~;~[~~~~h~h<lI~~t1C1tW 
Indication of the packaging specification 

number("lHl")may be included in the description ofthe package(for example," 12" IHI drums or "12" Drums 
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(UN1A1)"). Abbreviations may be used for indicating packaging types(for example "cyl. For "cylinder") 
provided the abbreviations are commonly used and recognizable. 

In regards to 172.202(7} this statement could be interpreted as unclear or maybe not to exact, clarification on 
this regulation would alleviate a potential issue. 

We are having problems expressing this information to our suppliers without them filing complaints stating 
that this is not mandated in the lATA Regulations and that there is no need to input the plural form. 
Our answer to that statement is that lATA is not a government agency nor does lATA have the exact and 
precise statements found in 49 CFR 10S-180. We have been able to find more specific information in 49 CFR 
more specifically 172.202(7) that can make the operators refusal valid. We have also spoken with the National 
HazMat Response Line about this matter and the inspectors have also referenced 172.202(7). 

We are simply trying to find a common ground between the suppliers needs and the Federal Government and 
the Operators requirements, and we believe with this LOI we will be able to come to a final conclusion. 

Thank you very much for all your help and your response is greatly appreciated. 

Best Regards, 

Luis Lopez 
President 

Dangerous Goods Declaration Inc. and DGD Transport Inc. 

{(Servicing all your Hazardous Material Transportation Needs" & All Drayage / Cartage Services 

Miami/ LAX Offices 
(v): 1-888-219-4544 (v):1-888-219-4299 (Emergencies): 1-877-590-6738 Dia/"O" 
(f):786-999-8893 

Luis Lopez's Direct Extension: 703 

www.dgdeclaration.com 

DGD Transport is a Bonded Common Carrier(Firm Code M734) and Bonded Warehouse 
(Firm CodeM749) ask a representative today about these "NEW" services! 

"All business transactions are exclusively provided on Dangerous Goods Declaration Inc. Terms and 
Conditions of Service" • 
The information contained in this electronic mail message is privileged and confidential intended only for 
the individual or entity named above. 
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http:www.dgdeclaration.com


If the reader of this message is not the intended recipient you are hereby notified that any dissemination, 
distribution, or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this 
communication in error, please immediately notify us by telephone or electronic mail and return the 
original message to us. 
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