
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

APR -7 2010 

Ms. L'Gena Prevatt 

Manager, Dangerous Goods 

Global Green Services, Inc. 

104 South Fairfield Drive 

Peachtree City, GA 30269 


Ref. No.: 10-0034 

Dear Ms. Prevatt: 

This responds to your February 9, 2010 email concerning the applicability of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the carriage of a passenger's lithium­

ion battery-powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered mobility aid as carry-on or 

checked baggage aboard an aircraft. Specifically, you requested clarification of the applicability 

of the exceptions for passengers provided in § 175.10. You also asked about an airline's 

requirement to accept a battery-powered wheelchair or other battery-powered mobility aid in 

accordance with nondiscrimination requirements under 14 CFR Part 382, Subpart I, specifically, 

14 CFR 382.l25 and 382.127. 


The HMR do not except from regulation (as a Class 9 hazardous material) the carriage ofa 

passenger's lithium-ion battery-powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered 

mobility aid as carry-on or check~d baggage under § 175.10. The provisions in § 175.10(a)(l5) 

and (a)(l6) that except wheelchairs and other battery-powered mobility aids equipped with 

nonspillable or spillable batteries as checked baggage are not applicable to a lithium-ion battery­

powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered mobility aid because, for purposes of 

the HMR, a lithium-ion battery is not regulated in the same manner as a nonspillable or spillable 

battery. Moreover, the provisions in § 175.IO(a)(l7) that except "consumer type" portable 

electronic devices (e.g., cameras, lap-tops, certain battery-powered medical devices, etc.) 

powered by lithium batteries do not apply to wheelchairs and other battery-powered mobility 

aids because we do not consider these items to be portable electronic devices. Note that to mark 

a battery as "NONSPILLABLE" is a specific requirement for the transportation of nonspillable 

batteries provided in § 173.159a. No similar marking provision for a lithium-ion battery is in 

theHMR. 


Currently, a wheelchair or other battery-powered mobility aid equipped with a lithium-ion 

battery must be shipped as a "Battery-powered vehicle, UN3171" and transported in accordance 

with § 173.220 and other applicable requirements of the HMR (e.g., shipping papers). The 

battery must be: (1) securely fastened in its holder/compartment (i.e., in the wheelchair); (2) 




protected in such a manner as to prevent damage and short circuits; and (3) of a type that 
successfully passed tests in the UN Manual of Tests and Criteria (see § 173.220(d)). If the 
lithium-ion battery is not installed in but either packaged separately from the wheelchair or 
packaged with the wheelchair, the battery must be transported in accordance with the packaging 
requirements for lithium-ion batteries in §§ 173.185 and 172.102 of HMR, as appropriate. 
Finally, under 14 CFR Part 382, Subpart I, an airline must permit passengers with a disability to 
bring manual wheelchairs or other mobility aids (e.g., canes) into the aircraft cabin (see 14 CFR 
382.121). If a wheelchair or mobility aid cannot, consistent with government requirements 
(e.g., the HMR), be transported in the cabin, 14 CFR 382.125 requires stowage in a baggage 
compartment. '14 CFR 382.127 requires an airline to accept battery-powered wheelchairs as 
checked baggage when conditions do not prohibit doing so and consistent with the requirements 
of § 175.1O(a)(15) and (16). Thus, an airline must permit a passenger to bring a manual 
wheelchair, or a wheelchair or other battery-powered mobility aid equipped with a nonspillable 
or spillable battery aboard a passenger aircraft. 

Note that the International Civil Aviation Organization (ICAO) Dangerous Goods Panel 
recently adopted a provision into the ICAO Technical Instructions (lCAO TI) to specify that, 
with the approval of the airline and under certain conditions, the ICAO TI do not apply to a 
lithium-ion battery-powered wheelchair or similar mobility aid carried by a passenger as 
checked baggage aboard an aircraft beginning January 1, 2011. PHMSA intends to propose to 
adopt a similar provision in a future rulemaking. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

Director 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carol 


From: Foster, Glenn (PHMSA) 

Sent: lVIonday, February 22,20107:48 AI\/I 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Interpretation request - Wheelchairs/Mobility aids with Lithium ion technology 

From: Mazzullo, Ed (PHMSA) 
Sent: Tuesday, February 09, 20103:34 PM 
To: Foster, Glenn (PHMSA) 
Cc: Betts, Charles (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA); Posten, Ryan (PHMSA); Drakeford, Carolyn (PHMSA); Workie, Blane 
(OST); Spollen, Mike (OST) 
Subject: RE: Interpretation request - Wheelchairs/Mobility aids with Lithium ion technology 

Glenn 

Please let Ms. Prevatt know we will look into this, and coordinate the response with OST. Thanks. 

Ed 

From: Lgena Prevatt [mailto:lgena.prevatt@gg-sLcom] 
Sent: Tuesday, February 09,2010 11:37 AM 
To: Mazzullo, Ed (PHMSA); Posten, Ryan (PHMSA) 
Cc: magdy.el-sabaie@dot.gov; Betts, Charles (PHMSA); Leary, Kevin (PHIVlSA); Lgena Prevatt 
Subject: FW: Interpretation request - Wheelchairs/Mobility aids with Lithium ion technology 

Mr. Mazzullo and Mr. Posten, 

I'm forwarding the below e-mail to your attention as I have not received any response to my original 

request and I now understand the original request should have been sent to your attention. I look 

forward to your response. 


Content of the letter is pasted below the signature line for blackberry users. 


Regards, 


L 'Gena Prevatt 

Globa Green Services, Inc. 

Cell: 404-290-5008 

Work: 678-854-8634 ext. 105 

Igena.prevatt@gg-si.com 


I am very familiar with concerns facing the airline industry related to the safe transport of 
hazardous materials and have a unique background in passenger issues and how they relate 
to the hazardous materials regulations as well. A question has recently surfaced within the 
air carriers about an emerging issue; wheelchairs/mobility aids with lithium ion batteries. 
The airlines are very concerned with accepting these type devices due to the current 
scrutiny, regulations, review and publicized issues with lithium batteries; but are also aware 
the DOT Aviation Consumer Protection Division will scrutinize any air carrier who denies a 
mobility aid/wheelchair for a passenger with a disability without a specific safety reason. Air 
carriers may not discriminate on the basis of disability in air travel as dictated in 14 CFR 
382. 
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Lithium batteries in mobility aids/wheelchairs are an example of the technology out pacing 
the regulations and the air carriers being caught between conflicting regulations. Safety is 
the primary concern from an air carrier perspective and all air carriers strive for 100% 
compliance to the regulations; however, this issue also about non-discrimination because 
for passengers with disabilities the mobility aid is the equivalent of their legs and their 
independence. 

Background: 
Air Carriers are required to accept all assistive devices for transport from passengers with 
disabilities. 14 CFR 382.12S(a) - text provide as attachment A. 

In addition 14 CFR 382.127 details the specifics for transporting a mobility aid in the cargo 
compartment and specifically references 49 CFR 17S.10(a)(lS)and (16). 

Are lithium ion batteries in mobility aids defined as non-spillable? 

At least one manufacturer (Travel Scoot; www.travelscoot.com ) has marked the battery as 
non-spillable and also states the lithium content is less than 2S grams and therefore, 
approved for air travel. 

From the TravelScoot website http://www.travelscoot.com/batteries.htm : 

DOT regulations for airline transportation prohibit Li-ion batteries with a lithium 
content of more than 25 gram see 
http://safetravel.dot.gov/largerbatt.html. TravelScoot's single capacity Li-Ion 
battery contains 24 gram lithium and is approved for air travel. 

49CFR 17S.10(a)(17) specifically requires lithium batteries installed in equipment and spare 
batteries be in a passengers carry-on bag. In the case of a mobility aid (electric 
wheelchairs) most of these devices weigh more than the load bearing weight of the coat 
closet or appropriate FAA stowage location. One option for airlines to attempt to comply 
would be to remove the battery for carriage on-board the aircraft. However, 14 CFR 
382.127(e) states the battery must not be disconnected if it is non-spillable, completely 
enclosed within a case or compartment integral to the design of the device unless an FAA or 
PHMSA safety regulation requires it and 49CFR 17S.10(a)(lS) states the device and battery 
must be carried as checked baggage. In addition, as you might remember from the 
COSTHA Annual Forum in Long Beach, getting to the battery in many of these devices is all 
but impossible even to validate the non-spillable marking, let alone to remove the battery. 

The Safe Travel website http://safetravel.dot.gov/ states: "If you must carry a battery­
powered device in your checked baggage, take steps to prevent inadvertent activation. 
If you put a portable electronic device in checked baggage, you may still do so with the 
batteries installed in the device. " 

Is a mobility aid/wheelchair defined as a 'portable electronic device'? 

http://safetravel.dot.gov/quickchart.html 
Also Indicates that "One Lithium-Ion Battery, installed in a device (between 8 and 25 
grams equivalent lithium content) is permitted in checked and carry-on baggage; provided II 

"In checked baggage, ensure that devices remain switched off, either by built-in 
switch/trigger locks, by taping the activation switch in the "off" position, or by other 
appropriate measures. " 

Concerns/Questions for clarification: 
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• 	 49CFR currently does not address mobility aids/wheelchairs/assistive devices (POCs) with 
larger lithium battery compositions. The regulations need to be updated and/or an 
interpretation provided to ensure carrier compliance with both 14CFR 382 and 49CFR 171­
180. The NPRM on the transportation of lithium batteries (HM-224F) was issued 
after this letter was drafted. The NPRM still does not take Into account to these 
type devices and comments will filed accordingly. 

• 	 Do lithium batteries in mobility aids meet the definition of non-spillable and fall under 
49CFR 175.10(a)(15)? 

• 	 Is a lithium ion battery in a mobility aid with less than 25 grams ELC permitted for travel in 
checked baggage? 

• 	 If the TravelScoot device is less than 50lbs with a lithium ion battery of less than 25 grams 
ELC; is it permitted to be transported in the passenger cabin in an FAA approved stowage 
location? 

• 	 How is an air carrier to determine that the lithium ion battery meets the requirement of less 
than 25 grams for carriage? Take the passengers word? Require an MSDS? 

• 	 Based on the current environment, emerging technology advances and current 
interpretation of the regulations there needs to be a standard marking requirement for all 
manufacturers of wheelchairs/mobility aids for both non-spillable batteries as well as the 
new lithium ion technologies. 

I would appreciate your review, clarification and/or guidance on these issues. 

Sincerely, 

L 'Gena Prevatt 
Global Green Inc. 

Manager - Dangerous Goods 

Cell: 404-290-5008 

Work: 678-854-8634 ext. 105 

Igena. prevatt@gg-si.com 


cc: 	 Janet McLaughlin, Office of Hazardous Materials, Federal Aviation Administration 
Blane Workie, U.S. DOT Office of the General Council, Aviation Enforcement and 

Proceedings 
Norman Strickman, Director U.S. DOT Aviation Consumer Protection Division 
Michael Spollen, Aviation Industry Analyst - U.S. DOT Aviation Consumer Protection 

Division 

From: Lgena Prevatt 
Sent: Thursday, October 29, 2009 5:37 PM 
To: christopher. bonanti@faa.gov 
Cc: Janet.McLaughlin@faa.gov; blane.workie@dot.gov; Norman.Strickman@dot.gov; mike.spollen@dot.gov; Tom 
Ferguson; Lgena Prevatt 
Subject: Interpretation request - Wheelchairs/Mobility aids with Lithium ion technology 

Mr. Bonanti, 
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Please find a copy of an interpretation request regarding wheelchairs or other mobility aids powered by 
lithium ion batteries for transport by air. An original signed copy will be sent via the USPS as well. 

I appreciate your attention this request. 

Regards, 

L 'Gena Prevatt 
Manager - Dangerous Goods 
Global Green SerVices, Inc, 
Cell: 404-290-5008 
Work: 678-854-8634 ext. 105 
Igena.prevatt@gg-si.com 
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