
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials Washington, D.C. 20590 
Safety Administration 

MAn 1 2 2010 

Mr. John McQuaid 
Industrial Packaging Alliance ofNorth America 
P.O. Box 100907 
Arlington, VA 22210 

Ref. No.: 10-0033 

Dear Mr. McQuaid: 

This is in response to your January 21, 2010 letter regarding display of package markings in 
accordance with the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask whether a label containing the information required by § 178.503(c) meets 
the permanency requirements of § 178.3. 

A reusable metal drum liable to undergo a reconditioning process must bear the marks identified 
in § 178.503(a)(1) through (a)(6) and (a)(9)(i) in a permanent form that is able to withstand the 
reconditioning process. Although it may be possible to permanently apply these marks in some 
other fashion (e.g. stamping or etching), embossing is the most common method of permanently 
marking steel drums. A label generally would not insure permanency. 

For a new metal drum with a capacity greater than 100 L, the permanent marks described in 
§ 178.503(a)(1) through (a)(6) and (a)(9)(i), must appear on the bottom. Other required marks 
need not be permanent and may appear as part of a complete marking on the side or top of the 
drum. Again, a label generally would not insure permanency. If the capacity of the drum is less 
than or equal to 100 L the markings may be anywhere on the drum. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

lice of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carol 

From: Mazzullo, Ed (PHMSA) flJat'tlnCf'S () fa el.tl (J/~
Sent: Tuesday, February 16, 20107:19 AM J U V 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) I () ='" ()0 
Subject: FW: Inquiry on Markings of Packagings Pursuant to Section 178.3 

Importance: High 

Please assign for response. 

Ed 

From: John McQuaid [mailto:mcquaid@industrialpackaging.org] 
Sent: Thursday, January 21, 2010 1:03 PM 
To: Mazzullo, Ed (PHMSA) 
Subject: Inquiry on Markings of Packagings Pursuant to Section 178.3 
Importance: High 

Ed, 

I hope this note finds you well!! 

I am writing on behalf of a filler that utilizes 55-gallon steel drums manufactured in accordance 
with POP requirements to facilitate the export of lubricants through three Houston-area ports. 

An issue has arisen at one of the three ports used to export the product whereby Coast Guard 
personnel have recently begun to reject drums for loading in ISO shipping containers for export 
because the drums are marked with labels (described to me as 1" x 3" in dimension) containing the 
information required by § 178.503 to conform to the UN standard. 

According to my contact who fills these drums, under contract, for export and manages the supply 
chain process, his firm purportedly has been shipping this product through three Houston ports for 
almost a decade with these labels containing the required marking information. To be clear, these 
are UN-rated drums for export. 

The Coast Guard, in recently rejecting the packagings at one Houston port of debarkation, informed 
the party filling and handhng the packagings for export that they are in violation of 49 CFR 178.3 in 
that the markings on the drum are not stamped, embossed, burned, printed or otherwise marked 
on the packaging to provide adequate accessibility, permanency, contracts, and legibility so as to be 
readily apparent and understood. 

My question is: Does the 1" x 3" label containing the required information afftxed to the drum 
satisfy the requirements of § 178.3? I am concerned as to whether, at a minimum, the label as 
described meets the "permanency" requirements of § 178.3. 

Any assistance you and your staff can provide in clarifying this issue would be appreciated. As I 
mentioned, these are products for export. The apparent lack of consistency by Coast Guard 
personnel in relation to the acceptability of a labeling practice that, reportedly, has been standard 
practice by the steel drum manufacturers providing packagings to this f11ler for use in exporting 
product at the Houston ports for a decade requires clarification as soon as possible. 

Thank you! 
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mailto:mailto:mcquaid@industrialpackaging.org


John A. McQuaid 
mcquaicl(£idndustrialpackaging.org 
Industrial Packaging Alliance of North America 
NEW CONTACT INFORMATION: 
IPANA/SSCI 
P.O. BOX 100907 
ARLINGTON, VA 22210 
PHONE: 571.527.0779 
FAX: 571.527.0781 
CELL: 703.629.6239 (unchanged) 

HELP PRESERVE THE ENVIRONMENT; PRINT THIS EMAIL ONLY IF NECESSARY. 

CONFIDENTIALITY STATEMENT 
This electronic message transmission contains information from IPANA and is confidential or privileged. this information is intended only for the 
person or persons named above. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any other action based on the 
contents of this information is strictly prohibited. 
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