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Dear Mr. Cox: 

Ms. Douglass has asked me to respond to your September 24, 2009 letter to her 
concerning the definition in the Hazardous Material Regulations (HMR), 49 C.F.R. parts 
171-180, ofa "non~bulk packaging" when used as a receptacle for solids: "a packaging 
which has: ... (2) A maximum net mass of 400 kg (882 pounds) or less and a maximum 
capacity of450 L (119 gallons) or less." 49 C.F.R. § 171.8. As you note, under that 
definition, a packaging must meet both the weight (or mass) and capacity ( or volume) 
criteria to be a "non-bulk packaging" under the HMR. You state that your client 
questions whether this definition was validly issued and carries out the intention of the 
Pipeline and Hazardous Materials Administration (PHMSA) and its predecessor agency, 
the Research and Special Programs Administration (RSPA). 

I regret that it has taken more time to respond to your letter than we initially anticipated, 
and I hope that this delay has not caused any inconvenience for your client. 

Before RSPA's rulemaking in Docket No. HM-181, a "non-bulk packaging" as a 
receptacle for a solid material was defined as a packaging with "a capacity of 400 
kilograms (881.8 pounds) orless." 49 C.F.R. § 171.8 (Oct. 1, 1990 edition). In a similar 
manner, a "bulk packaging" as a receptacle for a solid material was defined as a 
packaging with "a capacity greater than 400 kilograms (881.8 pounds)." Id. 

In response to the notice of proposed rulemaking in Docket No. HM-181, a commenter 
suggested revising the definitions of "bulk packaging" and "non-bulk packaging" based 
upon their volumetric capacity, rather than the mass or weight of their contents, because 
"the distinction for non-bulk vs. bulk packaging of solids ... in pounds ... would cause 
an identical package to be 'bulk' in some cases and 'non-bulk' in others given the various 
density of materials transported." RSPA's December 21, 1990 final rule (55 Fed. Reg. 
52402) did not fully carry out this proposed revision in defining these terms, in relevant 
part, as follows: 



Bulk packaging means a packaging ... which has: ... (2) A 
capacity by weight greater than 400 kg (882 pounds) or internal volume 
greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid. 

Non-bulk packaging means a packaging which has: ... (2) A 
capacity of 400 kilograms (882 pounds) or less or an internal volume of 
450 liters (119 gallons) or less as a receptacle for a solid. 

55 Fed. Reg. 52471. The problem with the definitions adopted in the December 21, 1990 
final rule is that a packaging having a capacity by weight greater than 400 kg and an 
internal volume no more than 450 liters could be both a bulk packaging and a non-bulk 
packaging at the same time. Similarly, a packaging having a capacity or 400 kg or less 
and an internal volume greater than 450 liters could also be both a bulk packaging and a 
non-bulk packaging at the same time. 

On December 20, 1991, RSPA published a further final rule in Docket No. HM-181 
making revisions and editorial and technical corrections to the December 21, 1990 final 
rule. 56 Fed. Reg. 66124. At that time, RSPA revised the definitions of "bulk 
packaging" and "non-bulk packaging" in relevant part, as follows: 

Bulk packaging means a packaging ... which has: ... (2) A 
maximum net mass greater than 400 kg (882 pounds) or a maximum 
capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle ~or a solid. 

Non-bulk packaging means a packaging which has: ... (2) A 
maximum net mass of 400 kg or less and a maximum capacity of 450 L 
(119 gallons) or less as a receptacle for a solid. 

56 Fed. Reg. at 66158. By changing "or" to "and" in the definition ofa "non-bulk 
packaging" RSP A eliminated the possibility that a packaging could be both a "bulk" and 
a "non-bulk" packaging at the same time. Under the revised definitions, only a 
packaging that has both a net· mass (or weight) up to 400 kg and a capacity (or volume) 
up to 450 L would be considered a "non-bulk packaging." A packaging that exceeds 
either the weight or volume threshold would be considered a "bulk packaging." 

As you also discuss, on October 1, 1992, RSP A published another final rule in Docket 
No. HM-181 to correct editorial errors and make minor regulatory changes to the 
December 21, 1990 and December 20, 1991 final rules. 57 Fed. Reg. 45446. In this final 
rule, the defmitions of "bulk packaging" and "non-bulk packaging" were revised, in 
relevant part, to read: 

Bulkpackaging means a packaging ... which has: ... (2) A 
maximum net mass greater than 400 kg (882 pounds) and a maximum 
capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid. 
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Non-bulk packaging means a packaging which has: ... (2) A 
maximum net mass less than 400 kg (882 pounds) and a maximum 
capacity less than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid. 

57 Fed. Reg. 45453. However, clerical errors in this final rule led to, first, a correction to 
that part of the definition of "bulk packaging" when used as a receptacle for a liquid (57 
Fed. Reg. 47513 [Oct. 16, 1992])1 and, second, revisions to the threshold quantities in the 
definition of"non-bulk packaging" by replacing the wording "less than 400 kg (882 
pounds)" and "less than 450 L (119 gallons)" with ""400 kg (882 pounds) or less" and 
"450 L (119 gallons) or less," respectively. 57 Fed. Reg. 59309 (Dec. 15, 1992). 

As you have noted, in the preamble to the October 1, 1992 final rule, RSP A stated that it 
was revising the definition of "non-bulk packaging" "to clarify that the maximum 
capacity of the packaging must be less than 450 L (119 gallons) and for solids the 
maximum net mass of the packaging must be less than 400 kg or a maximum capacity of 
less than 450 L.:' 57 Fed. Reg. 45446. Any significance of this preamble statement is 
weakened by the December 15, 1992 revisions to the definition of "non-bulk packaging" . 
which (1) corrected the unintended change in October 1992 to "less than" from "or less" 
in the 1990 and 1991 final rules, and also (2) left unchanged the need for such a 
packaging to have both a net mass no greater than 400 kg and a capacity no greater than 
450 L. 

Based on this rulemaking history, it is clear that­

--The revisions to the definition of a "non-bulk packaging" in 1990, 1991, and 
1992 were part of the rulemaking in Docket No. HM-181, in which RSPA issued 
a notice of proposed rulemaking and adopted final rules after considering the 
comments in response to that notice. There is no basis for your argument that the 
1991 and 1992 final rules were not adopted in a "notice-and-comment" 
rulemaking proceeding. 

--In every case, any interested party had an opportunity to petition RSPA to 
reconsider the final rules it had adopted. See 49 C.F.R. § 106.35, as in effect 
during 1990-92. No petition was submitted for reconsideration of the revisions of 
the definition of"non-bulk packaging," nor was judicial review sought ofany of 
these final rules. 

--The definition of"non-bulk packaging" as a receptacle for a solid material has 
remained unchanged since December 15, 1992, and the agency has consistently 
interpreted the plain words of the definition to mean that only a packaging that 
has both a net mass no greater than 400 kg and a capacity no greater than 450 L 
meets the definition of a "non-bulk packaging" as a receptacle for a solid. 

In the October 1, 1992 final rule, the threshold for a "bulk packaging" as a receptacle for a liquid was set 
forth as "450 L (199 gallons)" rather than "450 L (119) gallons." See. 57 Fed. Reg. at 45453. 
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For these reasons, I am unable to agree with your client's position that a combination 
packaging weighing less than 400 kg but having an internal volume greater than 450 L 
meets the definition of a "non-bulk packaging" as intended and adopted in the Docket 
No. HM-l&1 rulemaking and as currently set forth in 49 C.F.R. § 171.&. Rather, such a 
packaging may meet the definition in 49 C.F.R. § 171.& of a "large packaging" as 
adopted in RSPA's June 21, 2001 final rule (66 Fed. Reg. 33335), which may be used for 
the transportation of hazardous materials in commerce "if approved by PHMSA's 
Associate Administrator." 49 C.F.R. § 17&.&01(i). Therefore, PHMSA is not accepting 
your suggestions to (1) publish a letter of interpretation that the current definition of 
"non-bulk packaging" in 49 C.F.R. § 171:& was not validly adopted, (2) initiate a new 
rulemaking to revise the current definition of"non-bulk packaging" (beyond the current 
proceeding in Docket No. HM-231)2, or (3) provide assurances that enforcement actions 
will not be taken if your client makes shipments of hazardous materials in packagings 
that are not authorized under the HMR, an approval, or a special permit. 

If you have further questions or need additional information, you may contact me or 
Frazer C. Hilder of my staff at 202-366-4400. 

Sincerely, 

~i.~ 
Sherri L. Pappas 
Acting Chief Counsel 

2 See the September I, 2006 notice of proposed rulemaking in Docket No. PHMSA-06-25136 (HM-231) 
(11 Fed. Reg. 52011,52026), in which PHMSA is currently considering revisions to the definitions of 
"bulk packaging" and "non-bulk packaging" to clarify how these terms are defined without changing their 
meaning.. Your letter will be considered a comment in this rulemaking and placed in the public docket. 
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Potomac P.O. Box 11231 
Strategy McLean, VA 22102-9231 
Associates (tel) 703-757-5866 

(e-mail) jerry.w.cox@cox.net 

September 24, 2009 

The Hon. M. Cynthia Douglass 
Deputy Administrator (Acting) 
U.S. Department of Transportation by hand 
Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 
1200 New Jersey Ave., S.E. 
Washington, DC 20590 

Re: Request for Correction of an Error in the Published Definition of 
"Non-bul~ Packaging" 

Dear Ms. Douglass: 

This is to advise the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration ("PHMSA") that 
the agency's predecessor submitted certain language for publication in the Code of Federal 
Regulations ("C.F.R.") that is incorrect, not lawfully adopted, unenforceable, unnecessary for 
safety and harmful to the ability of American manufacturers to compete in global commerce. 
One ofmy clients, a manufacturing company who asked not to be identified at this point, 
instructed me to explain PHMSA's error for the following purposes: (l )to give the agency a fair 
opportunity to respond; and (2) to avoid misguided and wasteful efforts to enforce an 
unenforceable restriction on the permissible volume ofcertain types of packaging in which 
hazardous materials ("hazmat") may be shipped. 

With strong encouragement from Congress, the former Research and Special Programs 
Administration ("RSPA"), PHMSA's predecessor in regulating transportation ofhazmat, 
published a series of final rules between 1987 and 1992 to promote safety and facilitate 
international commerce by bringing U.S. hazmat packaging regulations into greater harmony 
with international dangerous goods regulations. RSPA specifically recognized, as a threshold 
matter, a need to define a category of hazmat shipments smaller than truckloads or rail tank 
carloads. The agency established in the U.S. Hazardous Materials Regulations ("HMRs") 
stringent requirements, consistent with globally recognized safety rules, for various packagings 
that could safely be utilized to ship hazmat. It also set standards for testing the performance of 
such "non-bulk packaging." See 49 C.F.R. Subtitle B, Chapter I, Part 178, Subparts L & M. 

Law and Public Affairs 
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Accordingly, "in order to be consistent with the United Nations Recommendations on the 
Transport of Dangerous Goods," Final Rule. Bulk Packaging & Misc. Amendments, 52 Fed. Reg. 

29526 (Aug. 10, 1987), under your signature as Administrator, RSPA defined "non-bulk 
packaging" for solid hazmat to include boxes, drums and other containers with a weight capacity 
at or below 400 kg. Id. at 29527. See also 49 C.F.R. § 171.8 (Oct. I, 1990). The definitions you 

issued were correct and consistent with the U.N. Recommendations. 

Three years later, after an extensive notice-and-comment rulemaking proceeding, RSPA 
broadened the definition of "non-bulk" to include any packaging that had a maximum capacity of 
either 400 kg or a maximum internal volume of450 L. Final Rule. Performance-Oriented 
Packaging Standards; Changes to Classification. Hazard Communications. Packaging and 
Handling Requirements, 55 Fed. Reg. 52402,52471 (Dec. 21, 1990). A hazmat shipper could, 
for example, use packaging with an internal volume greater than 450 L if the weight was 400 kg 
or less provided, of course, that the greater-volume packaging met the strict safety performance 
tests and other requirements ofthe above-referenced subparts of Part 178 of the HMRs. 

One year later, however, RSPA published another final rule - this time without notice-and­
comment rulemaking - expressly stating the agency's intention to make no substantive changes, 
but only to "clarify and correct certain provisions ... and impose no new regulatory burden on 
any person." Final Rule. Revisions & Response to Petitions for Reconsideration, 56 Fed. Reg. 
66124 (Dec. 20, 1991) (emphasis supplied). Under the signature of then-Administrator Travis 
Dungan RSPA, without single word ofexplanation, flipped the "non-bulk" definition on its head. 
Overnight, greater-volume packaging that was permissible as "non-bulk" all over the world one 
day was banned in the United States the next. Compare 55 Fed. Reg. at 52471 ("a capacity of 
400 kg or less or an internal volume of450 L or less" (emphasis supplied) with 56 Fed. Reg. at 
66158 ("A maximum net mass of400 kg or less and a maximum capacity of450 L" (emphasis 
supplied). 

This purported change in the "non-bulk packaging" definition - effectively, a new ban on certain 
hazmat shipments without explanation, with no notice to affected parties or any opportunity to 
comment, is a textbook example of unlawful rulemaking. Even though RSPA submitted it for 
publication, see 49 C.F.R. § 171.8 (Dec. 31, 1991), the revised language (substituting the word 
"and" in place of "or") is plainly void and without legal effect under the Administrative 
Procedure Act, 5 U.S.c. § 553(c) ("APA"). 

In fact, RSPA never intended to change "or" to "and" in the "non-bulk packaging" definition. 
The agency discovered and acknowledged the error in a final rule it published the following year. 
One stated purpose for this new revision ofthe "non-bulk packaging" definition was to correct 
what RSPA submitted for publication in the C.F.R., to make it clear that greater-volume 
packaging certainly could be "non-bulk," and "to clarify that ... for solids the maximum net 
mass ofthe packaging must be less than 400 kg or a maximum capacity ofless than 450 L." 
Final Rule. Editorial & Technical Revisions, 57 Fed. Reg. 45446 (Oct. 1, 1992) (emphasis 

The Hon. M. Cynthia Douglass 
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supplied). However, the agency erred once again when it submitted the wrong language, which 
appears instead to ban the use of any non-bulk packaging that has a maximum volume greater 
than 450 L. See id. at 45453 ("A maximum net mass less than 400 kg and a maximum capacity 

less than 450 L.") (emphasis supp/ied»). This omission, also unsupported by notice-and­
comment rulemaking, is the only reason the incorrect, unintended and unlawfully adopted 

language currently appears at 49 C.F.R. § 171.8 (Oct. 1,2008). 

The only enforceable definition of "non-bulk packaging," therefore, is the one adopted pursuant 
to the requirements of APA and included in the 1990 Final Rule. As RSPA determined at that 

time, a rule that allows packaging with a maximum volume greater than 450 L best serves 

American interests in both safety and the global competitiveness of U.S. manufacturers. The 
above-mentioned U.N. Recommendations permit importation greater-volume packages, which 

safely and lawfully enter the United States every day. Due to PHMSAlRSPA's repeated, 
unsuccessful attempts to publish a correct definition in the C.F.R. and its steadfast refusal to 
admit those errors, see, e.g., Notice ofProposed Rulemaking, Hazardous Material; 
Miscellaneous Packaging Amendments, 72 Fed. Reg. 52017, 52019 (Sept. 1, 2006)("packagings 
with a volume greater than 450 L with a net mass less than 400 kg would be defined as non-bul~ 
packagings [but] [i]t has been our longstanding interpretation that such packagings are defined as 
bulk"), my client and other U.S. manufacturers have together suffered tens of millions of dollars 
in additional and unnecessary packaging expenditures. The result has been to put Americans at a 
competitive disadvantage vis-a.-vis foreign manufacturers with no benefit to safety whatsoever. 

My client plans to proceed under the 1990 definition and to export certain Packing Group III 
environmentally hazardous substances in approved combination packaging that weigh less than 
400 kg but have an internal volume greater than 450 L. No enforcement action should be 
commenced against them or can ultimately succeed because, for all the reasons stated above, the 
only lawful rule adopted by the agency includes such packaging in the "non-bulk" definition. 

To avoid still more confusion, distraction and unnecessary expense, PHMSA should immediately 
take the following two actions. First, it should publish a Letter of Interpretation and otherwise 
advise enforcement officials across the Transportation Department that, notwithstanding the 
language that appears in the C.F.R., the 1991 and 1992 revisions are null and void. Second, 
before the 2009 edition of the C.F.R. goes to press, PHMSA should publish in the Federal 
Register a new "technical corrections" Final Rule that replaces the incorrect language ("and") 
with the correct language ("or"). 

The circumstances are not exactly right to make this request a Petition for Rulemaking under 49 
C.F.R. § 106.95 because no additional action by PHMSA is legally necessary to make shipments 
in such packaging lawful. However, if that or some other type of formal proceeding would help 
to get the C.F.R. in line with the actual legal requirements, please feel free to docket this letter as 
a request to initiate such a proceeding. 

The Hon. M. Cynthia Douglass 
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IfPHMSA disagrees with this conclusion - i.e., ifit believes the lawful definition of"non-bulk 
packaging" is other than what appears in the 1990 Final Rule, 55 Fed. Reg. at 52471 - it would 
be best for all concerned if the responsible officials would please let me know immediately. 

Respectfully, 

Jeny'W CO;( 

Jerry W. Cox, Esq. 

CC: PHMSA Office ofChiefCounsel 
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