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Ref. No. 10-0024 

Dear ~r. ~c~anus: 

This responds to your February 1,2010 request for clarification of the Hazardous ~aterials 


Regulations (H~R; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask for clarification of the term 

"inappropriate" as used in § 172.101(c)(1O)(A) and "significant change" as used in 

§ 172.l01(c)(10)(D). 


Section 172.101 (c)( 1 0) specifies requirements for a mixture or solution not identified 

specifically by name in the Hazardous ~aterials Table (H~T) that consists of a hazardous 

material identified in the HMT by technical name and a non-hazardous material. In 

accordance with paragraph (c)(10)(A) of this section, such a material must be described using 

the proper shipping name of the hazardous material and the qualifying word "mixture" or 

"solution", as appropriate, unless the packaging specified for the named hazardous material in 

column 8 of the H~R is inappropriate to the physical state of the materiaL In this context, the 

term "inappropriate" means the packaging specified in column 8 authorized for the hazardous 

material in the mixture or solution is no longer appropriate for transportation because the 

characteristics of the material in solution differ from the characteristics of the pure hazardous 

material. For example, the pure hazardous material may be a solid, but the mixture or solution 

containing the material is a liquid. You are correct that § 172.101 (c)( 1 O)(A) would apply to a 

material for which the vapor pressure is dramatically reduced from the pure hazardous 

material, allowing the use of a lower pressure-rated receptacle. 


In accordance with § 172.1 01 (c)(1 0)(0), a mixture or solution consisting of a hazardous 

material identified in the H~T by technical name and a non-hazardous material may not be 

described using the proper shipping name of the hazardous material and the qualifying word 

"mixture" or "solution" if there is a significant change in the measures to be taken in the event 

of an emergency. In this context, the term "significant change" means that the hazard 

characteristics of the mixture or solution dictate emergency response measures that differ from 

measures that would be taken in the event of an emergency involving the pure hazardous 




material. You are correct that § 172.101 (c)(l O)(D) would apply where the properties of the 
mixture or solution are such that the initial isolation and protective action distances could be 
significantly reduced from those required for the pure hazardous material based on emission 
rate and dispersion model release data. 

I hope this answers your inquiry. If you require additional assistance, do not hesitate to 
contact this Office at 202-366-8553. 

Sincerely, 

t::~~ 
Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, February 01, 2010 8:41 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: CFR49172.101 (c){10) 

From: Jim McManus [mailto:jmcmanus@atmLcom] 

Sent: Saturday, January 30, 2010 10:54 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Cc: kolander@tampabay.rr.com; Michael Wodjenski 

Subject: CFR 49 172.101 (c) (10) 


To Whom it May Concern: 

In accordance with CFR 49 105.20 (a) (2), I am requesting guidance and interpretation of the regulations 
as they pertain to a mixture of a hazardous material with a non-hazardous material. 

The regulations that I am interested in having PHMSA's help with an interpretation is from CFR 49 172.101 
Ic) [10). I cite these regulations below for your reference followed immediately by my specific request for 
interpretation. 

Regulations Pertaining to Requested Interpretation: 
(10) Mixtures and solutions. (i) A mixture or solution not identified specifically by name, comprised of a 
hazardous material identified in the Table by technical name and non-hazardous material, shall be 
described using the proper shipping name of the hazardous material and the qualifying word "mixture" 
or "solution", as appropriate, unless­

(AJ Except as provided in § 172.101 (i) (4) the packaging specified in Column 8 is Inappropriate to the 
physical state of the material; 

(B) The shipping description indicates that the proper shipping name applies only to the pure or 
technically pure hazardous material; 

(C) The hazard class, packing group, or subsidiary hazard of the mixture or solution is different from that 
specified for the entry; 

(D) There is a significant change in the measures to be taken in emergencies; 

(E) The material is identified by special provision in Column 7 of the § 172.101 Table as a material 
poisonous by inhalation; however, it no longer meets the definition of poisonous by inhalation or it falls 
within a different hazard zone than that specified in the special provision; or 

(F) The material can be appropriately described by a shipping name that describes its intended 
application, such as "Coating solution", "Extracts, flavoring" or "Compound, cleaning liquid". 

2/1/2010 


mailto:kolander@tampabay.rr.com
mailto:jmcmanus@atmLcom


Page 2of2 

Requested Interpretations: 

I am interested in how I can properly interpret the meaning of the words "inappropriate" and "significant 
change" as used within the context of 172.101 (c) (10) [as highlighted above]. 

Interpretation Request 1: 

First, I would like to know what is meant by the word "inappropriate" as written in 172.101 (c) (10) (A) ''the 
packaging specified in Column 8 is inappropriate to the physical state of the materia'" 

Specifically I would like to know if the word "inappropriate" would apply to the following examples: 

If the properties of the mixture are such that the performance level of the packaging prescribed for the 
pure hazardous material is no longer necessary as the physical properties of the mixture have changed 
so dramatically that a different performance level packaging can be justified, would the word 
"inappropriate" apply to this situation? 

More specifically, the vapor pressure of the mixture is reduced 100-1000 fold from the pure hazardous 
material. allowing use of a lower pressure rating receptacle. Would the word "inappropriate" apply to 
this situation? 

Interpretation Request 2: 

Secondly, I would like to know what is meant by "significant change" in 172.101 (c) (10) (D) 'There is a 
significant change in the measures to be taken in emergencies" 

Again by example, if the properties of the mixture are such that the initial isolation and protective action 
distances could be significantly reduced from the pure hazardous material based on emission rate and 
dispersion model release data would the term significant change apply in this situation? 

If you require further information to support an interpretation please contact me bye-mail or per the 
contact information listed below: 

Kind regards, 

Jim 

Jim McManus 
ATMI 
7 Commerce Drive 
Danbury, CT 06810 
Sr. Project Manager 
Phone 203-207-9307 
Mobile 203-482-1606 

************************************************* 

This email message may contain information that is confidential and/or privileged and is intended only for use of 
the individual or entity named above. If the reader of this message is not the intended recipient, or the employee or 
agent responsible to deliver it to the intended reCipient, you are hereby notified that any dissemination, distribution, 
or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, please 
notify sender immediately and destroy the original message. Thank you. 
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